Ekonomi KOBİ’lere dijitalleşme hastanesi gün sayıyor

KOBİ’lere dijitalleşme hastanesi gün sayıyor

14.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliğiyle dijitalleşmek isteyen KOBİ’lere hizmet vermek üzere bir merkez kurulacak.

KOBİ’lere dijitalleşme hastanesi gün sayıyor

Otomotiv, tekstil ve tarım sektörlerinin dijitalleşme yol haritasını ortaya koyan Dijital Anadolu 2: Sektör Bazlı Dönüşüm Yol Haritası raporu açıklandı. Raporun açıklandığı toplantıda bilgi veren TÜRKONFED yetkilileri dijitalleşme konusunda en büyük sıkıntıyı KOBİ’lerin çektiğini belirterek bu konuda bir çalışma yürüttüklerini söylediler. Veriken bilgiye göre, İstanbul’da kurulacak bir merkezle KOBİ’lere bu alanda yol gösterilecek. Bu merkeze başvurarak bilgilerini paylaşan KOBİ’ler, uzmanların kendileri için hazırladığı reçetelerle dijitalleşecek.

Haberin Devamı

4.0’a en yakın oto

TÜRKONFED ve Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) işbirliğiyle hazırlanan Dijital Anadolu 2 raporu, tarım, tekstil ve otomotiv sektörleri için dijitalleşme sürecine ışık tutuyor.

191 firma davetiyle yapılan üç farklı ildeki çalıştay sonuçlarına ve 47 firma ile derinlemesine anket çıktılarına göre “3.0” seviyesi ile Endüstri 4.0’a en yakın sektör otomotiv. Tekstil ve hazır giyim, teknik altyapı, akıllı üretim ve insan, organizasyonda Endüstri 2.5 seviyesine yaklaşırken, seracılık ise akıllı üretim ve organizasyonda Endüstri 2.0’ın biraz üzerinde yer aldı.

Raporda sunulan politika önerileri arasında ise sektörel verimliliğin artırabilmesi için kamu kurumlarından sektörel topluluklar ve üniversitelere kadar tüm taraflar arasında diyalog başlatılması; sektörel yatay ve dikey işbirliklerinin kalitesinin artırılması; özellikle KOBİ’lerin Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapabilmelerinin önündeki engellerin aşılması adına ekosistem işbirlikleri yapılması bulunuyor.

Haberin Devamı

Kaldıraç olacak

Rekabetçilik liginde yarışan ülkeler için en önemli kaldıracın dijital dönüşüm olduğuna dikkat çeken TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Bugün, şirketlerimiz ve ilgili sektörlerimizde, teknoloji kullanımına baktığımızda sadece binde 3’ünün yüksek teknolojili üretim yaptığını görüyoruz. Bu oranı hızla yükseltmeliyiz” diye konuştu.

‘Türkiye’nin gündemi dijital dönüşüm olsun’

Anadolu’da üretime odaklanmış sektörlerin dijital dönüşümüne katkıda bulunabilmek amacıyla TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle yürütülen Dijital Anadolu Projesi’nin bu yılki kapanış toplantısı Çukurova SİFED ev sahipliğinde Adana’da gerçekleştirildi.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Yüksek teknolojili üretim yaparak, yüksek katma değer yaratmak ve küresel rekabet gücümüzü artırmak için dijitalleşmeyi kaldıraç olarak kullanabiliriz. Suyun akışını dönüştürme gücümüz var” dedi.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek ise, “KOBİ’lere, dijitalleşme yolculuğunda kullanıcı deneyimi odaklı bir strateji izlemelerini tavsiye ediyoruz. Teknolojik ve inovatif çözümler çok önemli” dedi.