Ekonomi Kobi’lere yönelik alacak sigortasında milli model

Kobi’lere yönelik alacak sigortasında milli model

02.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KOBİ’leri alacaklarını tahsil edememe riskine karşı koruyacak alacak sigortasının yaygınlaşması için Hazine tarafından devlet destekli milli bir model üzerinde çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Kobi’lere yönelik alacak sigortasında milli model

Şimşek, şirket bilançolarının ortalama yüzde 30-40’ını oluşturan alacakların etkin yönetiminin KOBİ’ler için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Alacakların tahsilatında yaşanan problemlerin, şirketlerin likiditesini ve karlılığını olumsuz etkilediğine hatta bazı durumlarda şirketlerin iflasına neden olduğuna işaret eden Şimşek, şirket iflaslarının yaklaşık dörtte birinin tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.

Haberin Devamı

Şimşek, Türkiye’de KOBİ’lerin, alacaklarından kaynaklanan riskleri yaygın olarak çek, ipotek gibi ürünlerle bertaraf etmeye çalıştığını anımsatarak, bu çözümlerin alıcı firmalar üzerinde komisyon yükü gibi maliyetler yarattığını dile getirdi. Alacak sigortasının alternatif bir ticaret finansman yöntemi olduğuna dikkati çeken Şimşek, bunun finansmana ulaşma imkanını, ilave teminata gerek olmadan mümkün kıldığını anlattı.

Halk Sigorta’ya görev

Çalışmanın hem KOBİ’lerin uygun koşullarla bu sigortaya erişimini mümkün kılacak hem de sektöre yeni imkanlar yaratacak etkin bir modelin dizaynını amaçladığını vurgulayan Şimşek, modelin, mevcutta işleyen alacak sigortası piyasasını bozucu bir etki yapmayacak ve sigortacılık sektörü açısından herhangi bir dışlama etkisi oluşturmayacak şekilde tasarlandığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Sigortacılık Kanunu’nun teminat bulunamayan risklere yönelik Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi (ORYM) oluşumuna imkan tanıdığına dikkati çeken Şimşek, bu kapsamda, KOBİ ölçeğinde ticari alacak sigortası kapsamındaki riskler için, Halk Sigorta AŞ’nin ORYM olarak görevlendirilmesini planladıklarını söyledi.

Şimşek, “Halk Sigorta KOBİ ölçeğinde tecrübesi ve portföyü en geniş kamu bankası olan Halk Bankası’nın iştiraki olması, aynı zamanda KOBİ’lere yönelik sigortacılık ürünlerinde önemli portföyü bulunması nedeniyle bu organizasyonu yönetmeye uygun görülmüştür” dedi.

Yazarlar