Ekonomi ‘KOBİ Ortadoğu için danışmanlık istiyor’

‘KOBİ Ortadoğu için danışmanlık istiyor’

22.12.2010 - 00:18 | Son Güncellenme:

HSBC Kurumsal ve İşletme Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen, Türkiye’nin dış ticaretinin yarısının Avrupa ülkeleriyle olmasına karşın son dönemlerde firmaların başka ülkelere yöneldiğini söyledi

‘KOBİ Ortadoğu için danışmanlık istiyor’

Sökmen, “Türkiye’nin dış ticaretinin halen yüzde 50’si Avrupa’ya bağımlı olsa da diğer bölgelerden daha fazla talep geldiğini görüyoruz. Bu bölgelerden içinde Ortadoğu, Afrika ile ticaretin arttığını görüyoruz. Dünyada ise yeni trend ise ‘güney güney’ denilen Brezilya, Çin, aslında gelişmekte olan ülkelerin kendi aralarındaki ticaret. Türkiye’de zaman içinde pay alacak diye düşünüyoruz” dedi.
HSBC’nin kurumsal bankacılığa önem verdiğini anlatan Sökmen, “Bu geçmişte böyleydi, bugün de bugün de böyle. Bizim açımızdan firmaların yanında olmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için ilişki çok önemlidir. Sadece ciro bazlı değil müşterilerin ihtiyaçlarını dikkate alan kriterlerimiz var. Hazine ürünlerine ihtiyaç duyan müşteriler var.
Türkiye’nin dış ticaretinin halen yüzde 50’si Avrupa’ya bağımlı olsa da diğer bölgelerden daha fazla talep geldiğini görüyoruz. Bu ülkeler Ortadoğu, Afrika ile ticaretin arttığını görüyoruz. Dünyada ise güney güney denilen Brezilya, Çin, aslında gelişmekte olan ülkelerin kendi aralarındaki ticarette artış var. Türkiye’nin zaman içinde pay alacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

‘Müşteri kuru soruyor’
Yeni pazarlarda iş yapmak isteyen şirketlerin yöneticilerinin bu ülkelerdeki kur risklerden tedirgin olduklarını belirten Virma Sökmen, “Müşterilerimizin bu bölgelerdeki risk profilleri ve kurlarla ilgili sorularıyla karşılaşıyoruz. Ortadoğu’da risk yönetimi çok önemli. Türkiye’den Irak’a, Cezayir’e, Libya’ya ticaret yapan, orada iş yapan firmaların bu ülkelerde nasıl iş yapmaları gerektiği ve alacak riskini nasıl sigortalamaları gerektiği konusunda yardımcı oluyoruz” dedi. Sökmen şöyle devam etti:
“Bunlarla ilgili çeşitli çözümler sunuyoruz. Dış ticaretin rotasının değişeceğini öngördük ve bu yönde de yapılandırmamızı yaptık. Ekibimizi genişlettik ve şubelerimizde de bu tür hizmetleri artık daha yaygın olarak veriyoruz. Bu hizmetleri KOBİ’lere uzanan bir profilde veriyoruz. Şubelerimizde geniş bir satış ekibimiz var. Genel müdürlükte 15 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Bölgelerimize de KOBİ’lere yönelik dış ticaret satış yetkilileri yerleştirdik. Bu alanda önemli bir atılım içindeyiz.”

Haberin Devamı

‘KOBİ’de Türkiye kadar büyüyeceğiz’
HSBC’nin KOBİ’de 180 bin, kurumsal da 10 bin müşterisi olduğunu belirten Sökmen, “Bu alanda Türkiye’nin büyümesine paralel bir büyüme sürdürmek istiyoruz. KOBİ’lerde yeni müşteriler kazanmak istiyoruz” dedi.
Bankanın eylül sonu itibarıyla 1.6 milyar liralık kredi kullandırdığını belirten Sökmen, “Kurumsal bankacılıkta 2.4 milyar lira nakti, 600 milyon TL de gayri nakti plasmanınız var. Bu yıl için için öngördüğümüz büyüme yüzde 20 - 25 oranında” dedi.

Yazarlar