Ekonomi Koç’a enerji kattı

Koç’a enerji kattı

22.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genç yaşta vefat eden Mustafa Koç, 43 yaşında başına geçtiği Koç Holding’i oto ve beyaz eşyanın yanında enerji sektöründe de lider yaptı. Koç, 2005 yılında TÜPRAŞ’ı satın alarak holdinge yeni bir ufuk açtı

Koç’a enerji kattı

Türkiye’nin en büyük holdinginde bayrağı 2003 yılında babası Rahmi Koç’tan devralan Mustafa Koç, yönetim kurulu başkanlığı görevine başladığı günden vefatına kadar geçen 12 yıllık sürede grup şirketlerini dünya ile rekabet edebilir ölçeğe taşırken, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ’ı da satın alarak, holdingi enerji alanında da lider yaptı.

Haberin Devamı

Koç ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Mustafa Koç, 29 Ekim 1960 tarihinde İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini İsviçre’de Lyceum Alpinum Zuoz’da 1980’de tamamladı. ABD’de George Washington Üniversitesi’nin işletme bölümünden 1984 yılında mezun oldu.


Müşavirlikle işe başladı

Çalışma yaşamına 1984’te Tofaş’ta müşavir olarak başlayan Koç, Ram Dış Ticaret’te satış müdürlüğü ve satıştan sorumlu genel müdür yardımcılığı yaptı. 1992’de Koç Holding’e geçerek başkan yardımcılığı, başkan, yönetim kurulu üyeliği ve yönetim kurulu başkan vekilliği görevlerini üstlendi. 2003 yılından ölümüne kadar geçen sürede Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttü. Mustafa Koç, 14 Temmuz 1992 tarihinde Caroline Giraud ile evlendi. Esra (doğumu 1997) ve Aylin (doğumu 2001) adlarında iki kızları var.

Haberin Devamı


TÜSİAD onursal başkanı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu Onursal Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Genç Başkanlar Organizasyonu üyeliği yapan Koç, JP Morgan Uluslararası Konseyi’nde, Rolls-Royce Uluslararası Danışma Kurulları ve Council on Foreign Affairs Uluslararası Konseyi’nde yer aldı. Bilderberg Toplantıları’nın yürütme kurulu üyesiydi. 2005 yılında İtalya Hükümeti’nin Cavaliere D’Industria nişanı ile ödüllendirildi.

Mustafa V. Koç, ekonomik ve sosyal kalkınmaya büyük önem veren ve bu alanda World Monuments Fund ve Carnegie Vakfı ile BNP Paribas gibi saygın kuruluşlarca ödüllendirilen Koç Ailesi’nin sosyal ve kültürel yaşama katkılarını hayata geçiren Vehbi Koç Vakfı’nın yönetim kurulu üyesi ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın mütevelli heyeti üyesiydi.

Koç, aynı zamanda Finlandiya İstanbul Fahri Konsolosu idi.

400 yöneticiye anjiyolu check up şartı

Koç Holding’in emekli CEO’su Turgay Durak, Koç Grubu’nun sağlık konusundaki hassasiyetle ilgili bir anısını şöyle anlatmıştı:
“Yıl 2012. Benim hep muavinim olarak çalışan, beraber büyüdüğümüz rahmetli Nuri Otay... Ford Otosan’da genel müdürken, kalp krizinden 55 yaşında yaşamını yitirdi. Çok sevecen, çok yaratıcı bir mühendisti.
Akşam 17’den 18.30’a kadar bütçe nasıl olacak, eleman azdır / çoktur, verimlilik kaç olacak, onları konuştuğumuz toplantı yapıldı. Evine gitti. Akşam 20.30’da vefat etti. Bu olaydan sonra gruptaki 400 yönetici 2 yılda bir ilaçlı anjiyoyu da içeren ücretsiz check up’tan geçmeye başladı. 2 bin 500 genç yöneticiye ise anjiyosuz, klasik check up uygulanıyor.”
BAYRAKLAR YARIYA İNDİ
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un vefat haberinin gelmesinin ardından Nakkaştepe’deki Koç Holding Genel Merkezi’nde bayraklar yarıya indirildi.