Ekonomi KOMŞU’DA ‘OYUN’ BAŞLADI

KOMŞU’DA ‘OYUN’ BAŞLADI

29.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yunan ekonomisi ‘Doktor Kıyamet’ lakaplı 53 yaşındaki ekonomist Yanis Varoufakis’e emanet.

KOMŞU’DA ‘OYUN’ BAŞLADI

İri yapısı ve kazınmış saçlarıyla dikkat çeken Varoufakis, ABD’den Avustralya’ya birçok ülkenin üniversitelerinde ders vermiş bir isim. Doktor Kıyamet lakabı Yunan ekonomisinin iflasa sürüklendiği yönündeki uyarıları nedeniyle takılmış.
Counter Strike, Half Life gibi popüler bilgisayar oyunları üreten Valve firmasına bir dönem danışmalık yapan Varoufakis’in Avrupa Birliği ve IMF yardımları karşılığı kabul edilen tasarruf önlemlerine “Oyun bitti” demesine kesin gözüyle bakılıyor.
Varoufakis Yunanistan’ın kabul ettiği kurtarma paketinin toksik bir hata olduğunu belirterek, “İnsanların hayatına mal olan bu hatanın üzerine yeni sayfa açıyoruz” dedi. Yunanistan’ın kurtarma fonları almasının değil, büyüme yerine borç azaltma odaklı reformlar yapmasının hata olduğunu dile getiren Varoufakis, böylelikle paraların kara deliğe atıldığı yorumunu yaptı.
Yanis Varoufakis, borç verenlerle yapılacak görüşmelerin kolay olmayacağını ama Yunanistan ile Avrupa arasında bir düello yaşanmayacağını söyledi.

Borsa çakıldı...
Ancak Başbakan Aleksis Çipras’ın özelleştirmeleri durdurması ve Varoufakis’in açıklamaları finans piyasalarındaki endişeleri artırdı. Dün Atina borsası yüzde 9 düşerken, banka hisselerindeki düşüş yüzde 25’i buldu. Banka hisseleri seçimlerden bu yana yüzde 40’a yakın değer kaybetti.