Ekonomi ‘Komşu’ İsviçre’ye kaçtı Türkiye Brüksel’de zirveye çıktı

‘Komşu’ İsviçre’ye kaçtı Türkiye Brüksel’de zirveye çıktı

12.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Atinalı Coca - Cola Hellenic ve İstanbullu Coca - Cola İçecek, dev üretim ve dağıtım şirketleri. ‘Hellenic’ dün krizden bunalıp merkezini İsviçre’ye taşıma kararı alırken Coca - Cola İçecek ise dünyanın en prestijli kalite ödüllerinden birisini kazanarak şirkette günün konusu oldu

‘Komşu’ İsviçre’ye kaçtı Türkiye Brüksel’de zirveye çıktı

Dünyanın en büyük içecek şirketi ABD’li Coca - Cola, Yunanistan ve Türkiye’deki yatırımlarında yaşanan birbirine zıt gelişmeleri konuşuyor.
Coca - Cola’nın dünya genelinde üretim, satış ve dağıtımını yapan 6 ana şirket var. Bunlar arasında 28 ülkenin bağlı olduğu Atina merkezli Coca - Cola Hellenic 2’nci büyük, 10 ülkenin bağlı olduğu İstanbul merkezli Coca - Cola İçecek ise 6’ncı büyük.
Coca - Cola Hellenic aynı zamanda 6 milyar euro’luk değeriyle Yunanistan’ın en değerli şirketi. Yunanistan’ın ekonomik durumundan bunalan Coca - Cola Hellenic, dün Atina’dan ayrılıp merkezini İsviçre’ye taşıma kararı alarak Yunan iş dünyasını şoke etti.

Ana hissedar ‘Anadolu’
Coca - Cola İçecek ise Türk iş dünyasına bu hafta önemli bir gurur yaşattı. Coca - Cola İçecek’in Ankara fabrikası, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı’nın (EFQM) prestijli kalite ödülünü kazanan dünyadaki ilk Coca - Cola fabrikası oldu.
Coca - Cola, Muhtar Kent’in 2008’de 1 numaralı koltuğa oturup CEO olmasından bu yana Türklerin başarılarını konuşuyor. Bu yıl ağustosta Ahmet Bozer Coca - Cola’nın Amerika kıtası dışındaki tüm ülkelerinin bağlı olduğu Coca - Cola International’ın başına geçerek 2 numara olmuştu. Yeni bir başarı bu hafta salı günü Brüksel’den geldi.
Coca - Cola İçecek Türkiye Bölge Başkanı Burak Başarır, “Ankara fabrikamız liderliği seviyor. Yaklaşık 200 ülkede 1000 fabrikada operasyonlarını sürdüren Coca-Cola sistemi içinde ‘mükemmellik modeli’nin ilk uygulayıcısı olarak aldığımız ödül mükemmeliyetçi anlayışımızı gösteriyor” diyor. Coca - Cola İçecek’te ana hissedarlar Anadolu Grubu (yüzde 50.3), Coca - Cola (yüzde 20.1) ve halka açık kısım da yüzde 25.6. Yunanistan’da günün konusu olan Coca - Cola Hellenic’in ise yüzde 54’ü halka açık, yüzde 23’er hisse Coca - Cola ile Lüksemburglu Kar - Tess Holding’e ait. Bu arada Coca - Cola Hellenic Atina Borsası’ndan da çıkıp Londra Borsası’na kote olacak.

Haberin Devamı

Muhtar Bey’İn Sapan’ını Pakİstan’da kullanmak isteriz

Coca - Cola CEO’su Muhtar Kent bir süredir “dünyayı değiştirebilecek” bir projenin peşinde. Coca - Cola’nın desteğiyle alternatif ulaşım aracı Segway’in mucidi Dean Kamen’in hazırladığı Slingshot (Sapan) adlı icat ne kadar kirli olursa olsun her tür suyu steril haline getirebilecek.
Ucuz ve dayanıklı Slingshot, içine konan kanalizasyon suyunu bile serum derecesinde steril yapma iddiasında. Bu yıl sonuna kadar 30 Slingshot’ın hazırlanmasına çalışılıyor. Burak Başarır özellikle Coca - Cola İçecek bünyesindeki Pakistan’da bu icadın bir çok sosyal projede kullanılabileceğini belirterek, merakla projeyi takip ettiklerini anlatıyor.

Tek sorun Suriye’de...
En yeşil Coca-Cola fabrikalarının Türkiye’de olduğunu, su ve enerji kullanımında Coca-Cola sistemi içinde dünyada en iyilerden biri olduklarını belirten Başarır, Coca - Cola’nın en çevreci ürünlerinden, önemli kısmı bitkiden yapılan plant bottle’ı (bitki şişe) ileride Türkiye’de kullanmak istediklerini anlatıyor.
Türkiye ile birlikte Pakistan, Orta Asya ülkeleri, Ürdün, Irak ve Suriye’de 22 fabrika ve 9 bini aşan çalışanı ile faaliyet gösterdiklerini kaydeden Başarır tek sorun yaşadıkları ülkenin Suriye olduğunu belirtiyor. Başarır, “Suriye’de üretim yapar mıyız diye bakıyorduk. Ancak artık çok limitli bir satışımız kaldı” diyor.

Yazarlar