Ekonomi Konutun lüks ismi, bu yıl ‘lüks otel’e yöneliyor

Konutun lüks ismi, bu yıl ‘lüks otel’e yöneliyor

13.01.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Lüks semtlerde gerçekleştirdiği projelerle anılan Seba İnşaat, bu yıl otellerdeki kararlılığını ikinci proje arayışıyla net olarak ortaya koydu. İstanbul’un iddialı otelinin yanına bir otel yapacaklarını belirten Keçeli, ikinci otel için yer arayışında olduklarını kaydetti

Konutun lüks ismi, bu yıl ‘lüks otel’e yöneliyor

İstanbul’un merkezi semtlerinde gerçekleştirdiği lüks projelerle adını duyuran Seba İnşaat, bu yıl strateji değişikliği yaptı. Daha çok konut projeleriyle adını duyuran, ancak bunun yanına otel inşaatlarını da ekleyen firma, konutta ağırlığını korurken, eşit ağırlıkta otellere de yönelecek. Firmanın konut inşaatlarından beklediği gelir 100 milyon dolar olurken, Levent Sapphire ile Mövenpick Oteli'nin yanında yer alan alanda Levent Otel Kule projesine başlayacak. Seba İnşaat, ikinci otel projesi için de yer arıyor.

1500 lüks konut yaptı
Son 15 yıldır istanbul'un eski semtlerinde lüks konutlar gerçekleştirdiklerini belirten Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Keçeli, otel inşaatlarındaki ana stratejilerini, "İstanbul ile bütünleşecek kadar iddialı ve onla anılacak kadar markalaşabilecek oteller" sözleriyle anlattı. Bu doğrultuda 2011'de inşaatına başlamayı planladıkları Levent Otel Kule'ye ek olarak Beyoğlu, Galata ve tarihi yarımada civarında ikinci otel için yer arayışında olduklarını bildiren Keçeli, konut alanındaki planlamalarını da anlattı.
Bugüne kadar 70 ayrı noktada 1500’ün üzerinde lüks konutun yanı sıra iş merkezi de yaptıklarını belirten 2011’deki lüks konut çıtalarını 250 adet olarak belirlediklerini açıkladı.
Yeni projelerin adresleri olarak bugüne kadar çalışma yaptıkları semtleri gösteren Keçeli, “İstinye, Sarıyer, Ulus, Levent, Beşiktaş, Şişli, Tarabya, Bodrum-Yalıkavak, Bodrum-Gündoğan, Beyoğlu ve Karaköy’de hem inşaatlarımız devam ediyor hem de yeni projelerimizi bu bölgelerde gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Bodrum’da iki proje
2010'un kendileri için oldukça yoğun geçtiğine dikkat çeken Keçeli, İstinye’de Seba Vadi Konakları ile Seba Vista Konakları'nın yanı sıra Zincirlikuyu’da Seba Flora Konutları’nı ve Kavacık’ta KGK İş Merkezi projelerine başladıklarını anımsattı.
Projelerinin İstanbul ile sınırlı kalmadığını belirten Keçeli, Bodrum Yalıkavak ve Gündoğan'daki iki projeyi gösterdi. Yalıkavak’taki Seba Green’in 44 lüks villadan, Gündoğan’daki Seba Farilya’nın ise 36 lüks konuttan oluştuğunu kaydeden Keçeli, projelerin yüzde 70 oranında tamamlandığını kaydetti.

Haberin Devamı


İSTİNYE'DE BÜYÜDÜ, ORADA OLGUNLAŞIYOR
Seba İnşaat, Nedim Keçeli'nin deyişiyle İstinye’de büyüyen bir grup. Yine, Keçeli'nin açıklamaları, buradan vazgeçmeyeceğini de ortaya koyuyor. 2010 yılındaki yoğunlaşma bunun en somut göstergesi. Şu anda şirket bölgede dokuz blokta 36 dubleks daireden oluşan Seba Vadi Konakları ve 14 blokta 56 dubleks daireden meydana gelen Seba Vista Konakları olmak üzere iki özel çalışmayı yürütüyor.
Keçeli, her iki projenin de tıpkı diğer Seba projeleri gibi lüks, rahatlık ve çevreyle barışık temaları üzerine kurulu olduğunu belirtirken Vadi Konakları’nın 2011’in ilk 6 ayı içerisinde tamamlanacağını kaydetti.

ZİNCİRLİKUYU’DAKİ GECEKONDULARLA FLORA BARIŞI
Şirketin geçen yılki projelerinden biri olan Seba Flora Konakları ise Zincirlikuyu'da yer alıyor. Sekiz blok ve 64 konuttan oluşan bu projenin kendileri için ilginç bir deneyim olduğuna dikkat çeken Nedim Keçeli, “Arsa için 39 gecekonduya ödeme yaptık ve arsa üzerindeki işgalci durumundaki gecekondu sahiplerine ayrılmaları için birkaç ay süre verdik. Fakat hemen hemen hepsi bir günde evlerini yıkarak bölgelerini terk ettiler. Bizde Ağustos 2009'da tapuyu alarak enkazı kaldırdık ve proje geliştirme çalışmalarına başladık. Burada gerçekleştireceğimiz Seba Flora Evleri’ni 2012 Temmuz’da teslim edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘MERKEZİ SEMTLER DAHA DA DEĞERLENECEK’
İnşaat sektörünü, ekonominin en önemli dinamiklerinden biri olduğunu vurgulayan Nedim Keçeli, bu gelişmedeki temel nedenler olarak Türkiye'nin gelişmekte olan bir toplum olmasını, yerel yönetimlerin altyapısal değişimlere önem vermesini ve kentsel dönüşümün milli bir mesele haline gelmesini gösterdi. Keçeli, "Dolayısıyla 2011 yılı bence konut sektörünün altın yıllarından biri olacak.
Özellikle İstanbul’un merkezinde Beşiktaş, Sarıyer, Şişli gibi bölgelerde yeni arsa üretilemediğinden talep, arzın üstüne çıkmış durumda.
Bundan ötürü bu bölgeler çok daha değerlenecek. Faizlerin düşmüş olması, inşaat yatırımlarının zenginliği ve Türk halkının da konut yatırımına hiç olmadığı kadar sıcak bakması 2011’de konut sektörünü canlı tutacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Saklı projenin ikincisini Silivri’ye yapıyor
Konut kullanıcılarına ‘nerede ve nasıl yaşamak istiyorsunuz?’ sorusunu yönelten ve aldıkları cevaplar doğrultusunda projelerini gerçekleştiren Saklı Yapı, bugüne kadar bu doğrultuda sadece konut değil, bağ evi, otel ve spor alanları gibi pek çok proje gerçekleştirdi.
Ortaya çıkışlarındaki ana neden olarak, "çarpık yapılaşmanın önlenemez yükselişi"ni gösteren Saklı Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Egemen Öğülmüş, "Bunun için birşeyler yapmak istedik ve projeler geliştirdik. ‘Saklı’ ismini, marka olarak belirledik. Burada da yol göstericimiz, İstanbulluların saklı noktaları aramaları oldu" diye konuştu.

'Stres yönetiyoruz'
Gerçekleştirdikleri anketlere dikkat çeken Öğülmüş, sordukları sorulara verilen cevapların aslında ‘İstanbul’da ama İstanbulsuz’ diye bir başlık altında toplanacağını ifade ederek, kendilerinin de bu doğrultuda proje ürettiklerini söyledi. Öğülmüş, “Kulağa bilmece gibi gelen bu yanıt, gerçekte İstanbul’un, son 50 yılın ihmaliyle tükenişini ve zihinlerdeki İstanbul beklentisini dışa vuruyor. Biz de bu tercihi karşılamak üzere 120 haneli Saklıköy’ü Çayırbaşı mevkiinde kurduk” dedi.
Saklıköy’ün kısa zamanda doğa tutkunlarının ilgi alanına girdiğini belirten Öğülmüş, bu doğrultuda 100 yataklı Butik Saklı Otel'e de hayat verdiklerini kaydetti. Oteli tasarlamaktaki amaçlarının doğal yaşamı birkaç gün tatmak isteyenleri misafir etmek olduğunu kaydeden Öğülmüş, buna benzer ama daha kapsamlı bir projeyi de Silivri Çantaköy’de uygulamaya başladıklarını bildirdi. Toplam 450 dönüm arazi üzerinde 61 bağevi, 150 yataklı Saklı Golf Otel ve 18 delikli golf sahasının inşa halinde olduğunu belirten Öğülmüş, "Aslında biz Saklı projelerle kullanıcılara stres yönetimi sunuyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Bakırköy ve Kadıköy yenilenmeli’
İstanbul’un bir dünya mirası olmasına rağmen son 50 yılda büyük bir ihmalle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Egemen Öğülmüş,
“Maalesef İstanbul’un büyülenmiş gibi bakakalacağımız bir yeri kalmamış durumda. Buna rağmen İstanbul dünya tarihinin en önemli kültür, tarih ve sanat merkezidir. Bu şehirde bulunan tüm tarihi değerler ne zaman ve kimin tarafından yapılmış olursa olsun, tüm tabiat varlıkları ile birlikte yine dünya insanlarınındır. Bu bakımdan İstanbul’un bir dünya mirası olarak sağlığına kavuşturulması ve bu yenileme çalışmanın ivedilikle Bakırköy ve Kadıköy’de başlatılması gerekmektedir ” dedi.

Haberin Devamı

Konutun lüks ismi, bu yıl ‘lüks otel’e yöneliyor

Ev fiyatına yatak aldı
Renkli kişiliğiyle tanınan ünlü işadamı Ali Ağaoğlu, 60 bin euro (120 bin TL) değerinde, Hästens Vividus marka yatak satın aldı.
Ağaoğlu dünyada kraliyet aileleri, Brad Pitt, Angelina Jolie ve Tom Cruise gibi Hollywood ünlüleri ile İtalya Başbakanı Berlusconi’nin tercih ettiği yatağını Vaniköy’deki yalısında kullanacak.
Sahibi için kişiye özel olarak üretilen yatağı kendini ödüllendirmek için satın aldığını belirten Ağaoğlu, “Ne demişler aslan yatağından belli olur, yaşam kalitemi artıran her şeye yatırım yaparım” dedi. İtalya’da üretilen Hästens Vividus yatakları at yelesi, pamuk ve yünden tamamen el işçiliğiyle yapılıyor. Hästens yataklarının fiyatı 1350 euro ile 60 bin euro arasında değişiyor.
MAGAZİN SERVİSİ

Yabancı yatırımcı için de cazibe noktaları olsun
Kentsel dönüşümde en önemli unsurlar olarak ön planlama ve hazırlıkları gösteren Solarkent Proje Koordinatörü Alpay Çepni, bu kapsamda güçlü bir hukuksal zemin hazırlanmasının önemine dikkat çekti. Dönüşümün yapılacağı bölgedeki halkın aktarılacağı lokasyonu da bir diğer önemli unsur olarak gösteren Çepni, bu bölgelerin ulaşım açısından şehrin çok uzağında olmaması gerektiğini kaydetti.
Finansman noktasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin uluslararası kuruluşlardan 1-2 milyar dolarlık kaynak bularak arazi ve proje imalatı için kullanılabileceğini belirten Çepni, “Dönüşüm yapılan bölgelerde sadece konut olmamalı. Uluslararası yatırımcılar için cazip fonksiyonlar üretilmeli. Expo centerlar, üniversite kampüsleri, bölgesel hastaneler ve tematik parklar yapılmalı. Yabancı yatırımcılar için cazibe yaratılmaz ise iç talep yetersiz kalabilir” dedi.

Tematik cazibeler
Satışlardan oluşturulacak kaynaklarla yeni bölgelere geçilerek sistemin sürekliliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Çepni, sürelerin de en fazla 24 veya 36 ay olması gerektiğini ifade etti.
Dönüşümdeki en önemli noktalardan biri olarak, üretilecek yeni alanların kıymetlerinin korunabilmesi ve arz fazlası oluşturulmaması için tematik ögeler eşliğinde geliştirmeyi gösteren Çepni, “Örneğin Zeyport’un yerine yapılacak olan ATAPORT’tan çok daha kapsamlı projeler üretilerek İstanbul’un ekonomik, sosyal ve turistik potansiyeli yükseltilmeli. Oluşulan yeni bölgeler ölü kentler haline gelerek dönüşümü amacından saptırmasın” dedi.

ÜÇ ADIMDA ALPAY ÇEPNİ’NİN DÖNÜŞÜM FORMÜLÜ1- Ön planlama ve hazırlık sürecinde hukuksal zemin çok güçlü olmalı.
2- İBB uluslararası kuruluşlardan 1-2 milyar dolarlık kaynak bularak arazi imalatında kullanmalı.
3- Cazibeyi artırmak için tematik kentler kurulmalı. Ve yabancı yatırımcılar için de çekim noktaları yaratılmalı.

TOKİ ilçelere girdi
TOKİ, konut üretimini ilçeleri kapsayacak şekilde genişletecek. TOKİ, bu doğrultuda 2011’in ilk üç ayındaki düzenleyeceği ihaleleri ağırlıklı olarak ilçeler için yapacak. Hedef ilçeler ise şöyle: Ankara Beypazarı, Muğla Milas, Erzurum Pazaryolu, Yakutiye, Karabük Eflani, Iğdır Tuzluca, Bitlis Mutki, İzmir Tire, Bingöl Genç, Van Ahlat, Trabzon Of, Araklı, Adana İmamoğlu, Karaisalı, Mardin Dargeçit, Bursa İznik-Mustafakemalpaşa, Karaman Ermenek-Başyayla, Ağrı Doğubeyazıt-Patnos ve Malatya Darende.

Konutun lüks ismi, bu yıl ‘lüks otel’e yöneliyor