Ekonomi KÖRFEZ YATIRIMCILARI TÜRKLERİ MARKAJA ALDI!

KÖRFEZ YATIRIMCILARI TÜRKLERİ MARKAJA ALDI!

10.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 30’un üzerinde firmayla Dubai’ye çıkarma yapan Türk firmaları yabancıların ilgi odağı oldu. Birçok firmaya ortaklık teklifi gelirken, Araplar Türk projelerinden çok sayıda daire satın aldı

KÖRFEZ YATIRIMCILARI TÜRKLERİ MARKAJA ALDI

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından biri olan Dubai’deki Cityspace, bu yıl da Türk firmalarının akınına uğradı. Özellikle yabancılara gayrimenkul satışının serbest olmasıyla birlikte Türk firmalarının hedef pazarları haline Dubai, geçtiğimiz yılki yoğun katılımın ardından bu yıl daha büyük bir ilgiye sahne oldu. 36 Türk firmasının katıldığı fuar Dubai’nin yanı sıra diğer Körfez ülkelerinden de yatırımcılara ev sahipliği yaptı.
Fuarının en büyük ikinci katılımcı ülkesi olan Türkiye ilgi odağı oldu. Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları Türk firmalardan blok ve proje satın almak isterken, ön anlaşmalar dahi imzalandı.

Haberin Devamı

100 milyon $’lık hedef
Artaş, Keleşoğlu, Aydınlı ortaklığıyla hayata geçirilen Vadistanbul’un otel, alışveriş, ofisten oluşan ikinci adası Dubai’de tanıtıldı. Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Yabancı yatırımcılarla görüşmelerimiz oluyor. Mipim fuarında 20 milyon dolarlık konut satışı yapmıştık, burada üzerine çıkacağız” dedi. Çetinsaya, “Görüştüğümüz yatırımcıları İstanbul’a davet edeceğiz ve 100 milyon dolarlık satış yaparız” dedi.

Dome 2 projeyle katıldı
Fuarın katılımcıların biri olan Dome Mimarlık da yabancı firmalarla görüştü. Dome Mimarlık kurucusu Murat Yılmaz, 2 projeyle burada yer aldıklarını söyledi. Fuarda NEF ve İş GYO’nun projeleriyle yer aldıklarını ifade eden Yılmaz, standa gelen ziyaretçilerin büyük bölümünün Türkiye’de yatırım yapmak istediğini söyledi. Yılmaz, önümüzdeki dönemlerde Dubai, Katar ve İran’da proje geliştireceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Katar’dan ortaklık teklifi
İlk projesiyle Avrupa’dan ödülle dönen Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, Katarlı iki yatırım grubuyla görüştüklerini söyledi. Karayel, bu grupların Türkiye’de ortak proje yapmak istediklerini vurgulayarak, “Bu grupların Körfez ülkeleri, Rusya, İngiltere ve Gürcistan’da yatırımları bulunuyor. Yatırım ölçekleri yok” dedi.

Şeyhe 22 daire sattı
Prestige Park projesine başlayan Bakyapı’nın, buradaki 22 konutunu Birleşik Arap Emirlikleri’nden Rasel Hayme Emirliği şeyhi Ahmed Al Humeyd bin Qasımi satın aldı. Şirketin Beylikdüzü’ndeki projesinden Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar büyükelçileri ve bakanlarının da konut satın aldığını açıklayan Bakyapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ferhat Bakgör, projenin yüzde 70’ini elden çıkardıklarını açıkladı. Bakgör, bu satışın yüzde 5’ini yurtdışındaki alıcılara yaptıklarını kaydetti.

Torunlar GYO 35 ülkeye satış yaptı
Torunlar GYO, Torun Center ve Mall Of İstanbul’u Dubai’de tanıttı. Fuara marka bilinirliğini artırmak için katılan Torunlar, müşterilerin yüzde 25’i yabancı. 35 farklı ülkeden Mall Of İstanbul’dan daire satan Torunlar GYO yetkilileri, 2008 krizinden sonra yatırımcının bu fuarla sektöre geri döndüğüne dikkat çekti.

Haberin Devamı

Projelerinin rotasını Körfez’e çevirdi
Tabanlıoğlu Mimarlık, Dubai ve Doha’daki ofisleriyle, Körfez Bölgesi’nde önemli projelere imza atıyor. Dubai’de kentsel gelişimin öncü projesi Crystal Towers’ı hayata geçiren firma, Cyrstal Towers’ta, kentliyle buluşuyor. 10 yıldır fuara katılan Tabanlıoğlu, güncel projeleri ile birlikte inşaatı süren Crystal Towers’ı tanıttı.

Ağaoğlu’dan dev stand
Geçen yıl fuarın en çok ilgi gören firması Ağaoğlu İnşaat bu yıl da büyük bir stantla fuardaki yerini aldı. Arap yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği Ağaoğlu, hem bireysel alıcılar hem de yatırımcılara projelerini anlattı. Maslak 1453 projesinin yanı sıra diğer projelerini de görücüye çıkaran Ağaoğlu, ‘Invest in İstanbul’ sloganıyla dev bir İstanbul maketi hazırladı. Makette tüm projelerinin tanıtımını yapan Ağaoğlu, yeni projeleri hakkında da yabancılara bilgi verdi.

Kuveytlilerle temasta
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Barış Dumankaya, “Projelerimize gelen yoğun talep nedeniyle bu fuara katılmaya karar verdik” dedi.
Dumankaya, Kuveytli yatırımcılarla da görüştüklerini belirterek, “Bu grup İstanbul’a yatırım yapmak istiyor. Bu kapsamda yeni projeler geliştirebiliriz” dedi. Dumankaya, “İlk kez yurtdışında fuara katıldık. Burada sıcak satış da yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Göletli daireleri tanıttı
Garanti Koza, Koza Park projesini yatırımcıların beğenisine sundu. Garanti Koza Reklam Pazarlama Müdürü İrem Kaçan, “Daha önce projeden yabancılara 20 milyon dolarlık satış yaptık. Bu fuarda ise projenin üst katlarında kalan 700 daire satışa çıkardık” dedi.

3 yeni proje geliyor
İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, 3 projeye başlayacağını ve birincisinin Kartal projesi olacağını aktararak, “Bu projede 300 bin metrekare inşaat alanı olan projede ticari konut ve ofis projesi olacak. Konut ve ofislerin belli miktarda ya da toplu şekilde yabancılara satabiliriz. İlk kez bu projede yabancılara satış yapmış olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Otel işletmek istiyorlar
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “Biz bir gün erken geldik. 4-5 yabancı firmayla görüşmeler yaptık. Alımdan ziyade ortak iş yapmak isteyenler de bulunuyor. Bunların bize yönelik teklifleri var. Projelerin otel ve alışveriş merkezlerinin işletmeleriyle ilgileniyorlar” dedi.

Dubai’de görücüye çıktı
Şahinler Holding’in Beylikdüzü’ndeki arsasına Uzman İnşaat, Mutlu İnşaat, Mes Turkuaz, Beyaz İnşaat ve Şahinler Holding tarafından hasılat paylaşım modeliyle hayata geçirilen West Side İstanbul ilk satışına Dubai’de çıktı. 74 dönüm üzerinde 1200 konutun olduğu projeyi ay sonunda ise Türkiye’de satışa çıkaracaklarını aktaran Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Türkiye’den 2 bine yakın ön talep aldıklarını Dubai’de ise blok satış talebi geldiğini söyledi.

3 milyon dolarlık maket
Meraas Holding tarafından inşa edilen Bluewater Adası’nın sadece maketi 3 milyon dolara mal oldu. İçinde konut, eğlence merkezi ve otelin bulunduğu dev projenin en ilginç bölümü ise 210 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük gözlem kulesi. 1.6 milyar dolar olan proje ada ile Dubai’ye bağlanacak.

4 kategoride yarışıyor
Viatrans-Meydanbey ortaklığında Mecidiyeköy’de inşa edilen Quasar İstanbul, Cityscape Dubai 2013 fuarında on iki kategoride verilen ödüller için 4 kategoride yarışıyor.
Ticari ve Karma İşlevli proje kategorisinde Mozambik ve Katar'la yarışan Quasar İstanbul, ödül almayı hedefliyor. İstanbul Mecidiyeköy’deki tarihi Likör Fabrikası’nın arazisinde yükselecek olan Quasarİstanbul’un Fairmont rezidanslarından daire alanlar, projenin bitimini beklemeden dünyada 71 noktada bulunan Fairmont rezidans ve otellerinden yararlanabilecek.

Tamamını istediler
Cityscape Dubai fuarına ilk kez bu yıl katılan Eroğlu Gayrimenkul, Skyland ve Harmony Towers projelerini tanıttı.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, “Körfez’e bireysel satış yapıyorduk, daha fazla ilgi çekmek için fuara katıldık” dedi. Eroğlu, Skyland İstanbul’da yer alan otel için de Körfez’den bir otel zinciriyle de görüştüklerini söyleyerek Skyland projesinin tamamına bir yatırımcıdan teklif aldıklarını açıkladı.

Çinlilerden teklif aldı
KLK Yapı, Valle Lacus projesini Dubai’de müşterilerinin beğenisine sundu. KLK Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Atakan Kulak, projenin butik olması nedeniyle yabancıların ilgisini çektiğini kaydederek, “Fiyatları 1.5 milyon dolar ile 1.8 milyon arasında olan projeden 6 adet daireyi yabancılara sattık” dedi. Kulak, Arap, Rus ve Çinli yatırımcılardan ortaklık teklifi aldıklarını söyledi.

10 günde 173 daire satıldı
Mar Yapı Bayramoğlu’nda hayata geçirdiği G Marin managed by Divan projesiyle Anadolu yakasına hızlı bir giriş yaptı. Rezidans hizmetlerini Divan Grubu’nun üstlendiği projede 10 gün içerisinde 173 daire satıldı
Projelerinde her zaman girdikleri bölgeye değer katma anlayışıyla hareket ettiklerini ve Bayramoğlu’nun potansiyelinin kendilerini cezbettiğini söyleyen Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, “Bayramoğlu’nda nitelikli konuta duyulan ihtiyacı gördük. Bu nedenle de rotamızı Anadolu Yakası’na çevirdik ve yeniden değer kazanmakta olan bölgeye yatırım kararı aldık. 10 gün içerisinde yakaladığımız satış başarısında, nitelikli konuta duyulan bu ihtiyaç net olarak ortaya çıktı” dedi.
556 daireden oluşan projede 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 ve dubleks konut seçenekleri yer alıyor.

‘Yüzde 50 prim yapacak’
Hiper Gayrimenkul, Haramidere Parklar Mevkiinde inşaatına devam ettiği bin 600’ü konut, toplam 2 bin bağımsız bölümden oluşan Future Park projesinde 48 aya kadar vadelerde sıfır faiz imkanıyla yatırım fırsatı sunuyor.
Satış ve pazarlama çalışmalarının Temeltaş Proje Geliştirme ekibi tarafından yürütülen projede daire metrekare fiyatları bin 800 TL seviyesinden başlıyor. Projede teslim tarihi olan 2015’te bu rakamın 2 bin 500, 3 bin TL’leri bulması öngörülüyor.
Projenin en az % 50 prim yapacığını belirten Temeltaş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, İstanbul’un gelişme potansiyeli yüksek bölgelerinden Esenyurt’un Future Park İstanbul ile değerinin artacağına vurgu yaptı.
Temeltaş, Future park projesinde yatırımcılara kazançlı bir gayrimenkul yatırımı vadettiklerini söyledi.

Milli Emlak, soruşturma kapsamında incelendi
İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Milli Emlak Müdürlüğü’ne bağlı bazı şubelerde inceleme yaptı. Cağaloğlu ve Kadıköy’deki Milli Emlak şubelerine giden mali polis, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı doğrultusunda yürütülen bir soruşturma kapsamında bazı belgeleri inceledi.
Şubelerde bulunan bilgisayarlardaki bilgileri de yedekleyen polis, bazı belgeleri incelenmek üzere emniyete götürdü.
Cağaloğlu ve Kadıköy şubeleri haricindeki bazı şubelerde de inceleme yapıldığı ve incelemelerin “usulsüzlük” iddiasıyla başlatılan bir soruşturma kapsamında gerçekleştiği öğrenildi.

Narlife, bayramda da ziyaretçilerini bekliyor
Tepe İnşaat’ın Maltepe’de oluşturduğu yaşam alanının en yeni halkası olan Narlife projesinden ev sahibi olmak isteyenler Kurban Bayramı’nın 2. gününden itibaren satış ofisini ziyaret edebilecek. Müşterilerden gelen talep üzerine, C bloğunda yer alan daireleri planlanandan 1 yıl erken teslim avantajı ile satışa sunulan projede satışlar devam ediyor. Satışlarına 1 yıl önce başlanan projenin yüzde 60’ının satışı gerçekleşti.
609 adet konuttan oluşan Narlife projesinde, stüdyodan 4+1’e, bahçeli, teraslı, balkonlu ve balkonsuz olmak üzere çok farklı daire seçenekleri bulunuyor. Projede, yüzde 5 peşinat avantajı sunuluyor.

Bergmann’la sektördeki yoluna devam edecek
Gözde İnşaat, gayrimenkul sektöründe önemli bir işbirliğine imza attı. Firmadan yapılan yazılı açıklamaya göre, Rusya, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri ve bölgedeki birçok ülkede inşaat projelerine imza atan Bergmann İnşaat firması, Gözde İnşaat ile yollarını birleştirdi.
Konuyla ilgili bilgi veren Bergmann İnşaat Genel Müdürü Charles Petrov, Bergmann İnşaat olarak özellikle İstanbul’da lüks konut projelerine imza atacaklarını söyledi. Gözde İnşaat Genel Müdürü Nevzat Deniz ise, bu birleşmenin kendileri adına çok sevindirici olduğunu ve birlikte daha güçlü projeler üreteceklerini dile getirdi.

Palladium, Antakya’da açılışını gerçekleştirdi
Tahincioğlu Gayrimenkul, OTA Antakya ve Gençoğlu ortaklığı ile Güney’in incisi Antakya’da 150 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçirilen Palladium Antakya Alışveriş Merkezi kapılarını açtı. Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, ‘’İstanbul Anadolu Yakası’nda 2008 yılında ilki açılan Palladium markasını Antakya’ya taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Palladium Antakya AVM, 40 bin metrekare kiralanabilir alana sahip. AVM’de, kadın ve erkek giyimden ev elektroniğine kadar 125 mağaza ve 1. 100 araç kapasiteli otopark alanı yer alıyor.