Ekonomi Köşk’ten 2B’ye onay çıktı sıra hak sahiplerinde

Köşk’ten 2B’ye onay çıktı sıra hak sahiplerinde

27.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda “2B” olarak bilinen yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Buna göre, hak sahiplerinin arazileri almak için belirlenen süre içinde başvuruda bulunması gerekiyor

Köşk’ten 2B’ye onay çıktı sıra hak sahiplerinde

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül herkesin merakla beklediği 2B Yasası olarak bilinen yasayı onayladı. Resmi Gazete’de yayımlanarak 25 Nisan 2012’de yürürlüğe giren Kanun’a göre, 2/B alanlarında bulunan taşınmazlar hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31 Aralık 2011 tarihinden önce kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilerden bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler hak sahibi sayılacak.
Ayrıca, 31 Aralık 2011 tarihinden önce söz konusu taşınmazların kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilecek kişilerden bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de yine hak sahibi olarak değerlendirilecek. Hak sahiplerinden taşınmazların 31 Aralık 2011 tarihinden önce kullanıcısı olanlar bugünden itibaren altı ay içinde, sonra kullanıcısı olanlar ise güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren sekiz ay içinde idareye başvurarak, taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını isteyebilecek.

Haberin Devamı

2B NE DİYOR?
- Kanun’a göre, hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70’i olarak belirlendi.
- Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2 bin lira, dışında olan yerler için
1.000 lira başvuru bedeli alınarak ilgilileri adına emanet hesabına kaydedilecek.
- Satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılacak.
- 25 Nisan 2012’den önce düzenlenen güncelleme listeleri veya kadastro tutanakları kapsamında kalan taşınmazların satış işlemleri, 1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren tespit edilen rayiç bedeller üzerinden yapılacak.

Haberin Devamı

2B arazisi satın alırken nelere dikkat etmeli?
- Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilecek. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde yüzde 20, en az yarısının ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak. Bu bedeller idarece yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenecek.
- Tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemeyecek ve dava açılamayacak.
- Peşinat alınmadan yapılan taksitle satışlarda ise satış bedelinin yüzde 10’u, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenecek. Kalanı ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla üç yılda altı eşit taksitte, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla dört yılda sekiz eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek.
- Türk Medeni Kanunu hükümleri uyarınca Hazine lehine kanuni ipotek tesis edilmesi halinde; taşınmaz, tapuda hak sahibi adına devredilecek.
- İdare tarafından yapılan taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan taşınmaz satış sözleşmeleri ile kanuni ipotek sözleşmelerinde resmi şekil şartı aranmayacak.
- İpotek tesis edilerek devredilen taşınmazların üçüncü kişilere satılması halinde borcun kalan tutarından alıcılar sorumlu olacak.
- Hak sahibi adına mülkiyet devredilmeden yapılan taksitli satışlarda, hak sahibi tarafından yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda, tahsil edilen tutar hak sahibine aynen ve faizsiz olarak iade edilecek.
- Peşin satışlarda satış bedelinin tamamını, taksitli satışlarda ise peşinatı veya taksitleri vadesinde ödememek suretiyle yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin doğrudan satın alma hakları düşecek.
- Taksitli satışlarda, taksit süresinin sonuna kadar ödenmek kaydıyla taksitlerden ikisinin vadesinde ödenmemesi yükümlülüklerin ihlali anlamına gelmeyecek. Vadesinde ödenmeyen taksit tutarlarına Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre belirlenen oranda gecikme zammı uygulanacak.
- Hak sahibi olmadığı belirlenen başvuru sahiplerine, Kanundan yararlanamayacakları gerekçeleriyle birlikte bildirilerek başvuru bedeli aynen ve faizsiz olarak iade edilecek.

Haberin Devamı

Yeniden orman olacak
Kanun’a göre, Maliye Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü’nce 2-B alanlarından tekrar orman olarak değerlendirilmesi teklif edilen yerleri Genel Müdürlüğe tahsis edecek.
Boşaltılan orman içindeki arazi, yapı ve tesis yerleri, Orman Genel Müdürlüğü’nce devlet ormanı olarak ağaçlandırılacak.
Yerinde kalkındırılması mümkün olamayan devlet ormanları içinde veya bitişiğinde bulunan köy ve mahalle halkının yerleşimi için Hazine adına orman sınırları dışına çıkartılan ancak amacı doğrultusunda kullanılamayan 2-A alanları, verimsiz de olsa, başka amaçlarla kullanılmaması için orman vasfıyla Hazine adına tescil edilecek.

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ
Symbol’de % 10 indirim fırsatı sürüyor

İlk residence projesi Avenue ile yatırımcılarına yüzde 75 kârlılık sağladığını açıklayan Karden İnşaat’ın yeni projesi Symbol İstanbul residence, busidence ve alışveriş - yaşam merkezinden oluşuyor. Karma konsepti ve bulunduğu lokasyona kattığı değer dolayısıyla Symbol İstanbul’un sektöre iz bırakacak bir proje olduğunu ifade eden Karden Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, “Bu projeyi tasarlarken yaşadığımız şehre bir değer katmak istedik. Sektörde 10. yılımızı kutlarken 10 yıla bedel bir eser yapmaktı amacımız. Symbol İstanbul böyle doğdu” şeklinde konuştu.
A, B ve C olmak üzere 3 blok olarak tasarlanan Symbol İstanbul, 15 bin metrekarelik arsa üzerinde geliştiriliyor. A ve B blokta 1.242 adet residence dairenin yer aldığı projede, C blokta busidence konseptiyle ofis ve home-ofislere yer verilmiş. 510 ofis dışında en altında 48 adet mağazanın konumlandığı Symbol İstanbul'un A bloğunda 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daireler bulunurken, B bloğunda stüdyo, 1+1, 2+1 ve penthouse konut seçenekleri yer alıyor. Projede daire büyüklükleri 40,74 ile 214,78 metrekare arasında değişiyor. İnşasına Aralık 2011’de başlanılan Symbol İstanbul’un teslim tarihi ise Aralık 2014 olarak planlanıyor.
Beylikdüzü - Bahçeşehir TEM bağlantı yolu üzerinde inşa edilen Symbol İstanbul’da, 7 bin 500 metrekarelik Symbol Club’a da yer veriliyor. Projede kapalı - açık yüzme havuzu, fitness merkezi, tenis kortu, basketbol sahası, plates salonu, squash, sauna, Türk hamamı, Fin hamamı ve Spa gibi sosyal donatıların dışında cafe ile restaurant, çocuk kreşi, cep sineması, seminer ve toplantı salonları bulunuyor.
Nisan ayı sonuna kadar lansman fiyatlarının geçerli olacağı Symbol İstanbul’dan daire sahibi olmak isteyenlere yüzde 10 indirim fırsatı da sunuluyor.

Haberin Devamı

Değerli konuttan daha çok vergi alınacak
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, tasarrufu artırma paketi kapsamında açıklanan arsa ve konut vergi değeri yüksek yerlerdeki konutlardan daha fazla KDV alınması düzenlemesinin inşaat sektöründeki yatırımları olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.
“Bu düzenleme inşaat sektöründeki nitelikli konut yatırımlarını azaltabilir” uyarısında bulunan İNTES Başkanı Koçoğlu, “Sosyal konut üretimini, bu konudaki deneyimini ve marka değerini her geçen gün artıran TOKİ başarıyla gerçekleştiriyor. TOKİ yatırımlarının her şekilde desteklenmesi ve önünün açılması doğrudur. İnşaat sektörü nitelikli ve farklı gelir gruplarına yönelik projeleriyle öne çıkıyor. Arsa ve konut değeri yüksek yerden daha yüksek KDV, sektördeki yatırımları daraltabilir ve özel konut üretimini olumsuz etkileyebilir. Bu daralma, lokomotif sektör olması nedeniyle tüm ekonomiyi olumsuz etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

Uygulamaya açıklık getirilmeli
Ekonomi yönetiminin arka arkaya açıkladığı teşvik sistemi ve cari açık paketlerini değerlendiren Koçoğlu, teşvik paketi kapsamında büyük ve stratejik yatırımların inşaatında ödenen KDV’lerin yatırımcılara iade edilmesinin öngörüldüğünü anımsattı. Bu düzenlemenin detaylandırılması gerektiğine dikkat çeken Koçoğlu, şunları söyledi:
“Teşvik paketinde açıklanan amaçlara iş dünyası ve sektör olarak gönülden destek veriyoruz. Olumlu bir uygulama ama pakette yer alan bazı teşviklerin nasıl uygulanacağı konusunda daha fazla bilgilendirilmeye ihtiyaç duyuyoruz. Hangi yatırımların büyük ve stratejik yatırım olarak değerlendirileceği konusunda net açıklamalara ihtiyacımız var.”
Yatırımcılar için muğlak olan bölümlerle ilgili bir bilgilendirme kampanyasının tüm iş dünyasının ortak talebi olduğunu ifade eden Koçoğlu, ekonomi yönetiminden de bu bilgilendirme toplantılarının yapılacağı yönünde sinyaller geldiğini söyledi.

‘Üvey evlat mıyız?’
Koçoğlu, hiç bir teşvik paketinde, inşaat sektöründe istihdam teşvikinin yer almadığını, hatta istihdamı teşvik eden her pakette “yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ihaleli veya ihalesiz tüm yapım işleri hariçtir” diye özel başlıklar olduğunu söyledi. Tüm sektörlerin yararlandığı prim teşviğinden inşaat sektörünün yararlanamamasını eşitsizlik olarak gördüğünü söyleyen İNTES Başkanı Koçoğlu, “İnşaat sektörüne ayrımcı davranılmaması, bu düzenlemenin sektörümüzü de kapsayacak biçimde değiştirilmesi uzun süredir talebimiz. İnşaat sektörünü adeta ‘üvey evlat’ noktasına taşıyan bu tür düzenlemeler, sektörün yatırım yapma ve istihdam artırma iştahını da olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Esenyurt’ta sağlıklı yaşam için spora ağırlık verecek
Yirikler İnşaat’ın Esenyurt’ta hayata geçirdiği Bura Residence, spor alanları ile yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Açıklamaya göre, sahip olduğu spor alanları ile günün yorgunluğunu atmak ve formunu korumak isteyenler için pek çok alternatif sunan projede fitness salonu, basketbol ve voleybol sahaları, tenis kortu ve açık yüzme havuzu bulunuyor.
9 bin metrekare arsa üzerinde 35 bin metrekare kapalı alana sahip proje, 30 ve 17 katlı 2 ayrı bloktan ve 366 daireden oluşuyor. Projede satışlarına başlanan A blok 30 katlı 314 daireden, B blok ise 17 katlı olarak 52 daireden oluşuyor. 62 ile 123 metrekare arasında değişen büyüklüklerde daireden oluşan projede daire fiyatları 85 bin ile 180 bin lira arasında.


Forum İstanbul Konferansı’ndan Dumankaya İnşaat’a ödül
Bu yıl 11’incisi düzenlenen Forum İstanbul Konferansı’nda Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Dumankaya eğitime yaptıkları katkılardan dolayı ödül aldı. Ödülünü eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel’in elinden alan Dumankaya, “Eğitime verdiğimiz destek sebebiyle bu ödülü almaktan çok mutluyum. Eğitimin önemine her zaman inandık. Bir okul açan bin hapishane kapatır demişler. Biz de geleceğimizin teminatı çocuklarımız ve gençlerimiz için eğitimin gerekliliğine olan inancımızla bu yolda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şu an 500 öğrenciye burs veriyoruz. Dumankaya Ailesi olarak her zaman eğitime destek vermenin önemine inandık ve bu konuda bundan sonrada her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

‘TOKİ desteklerse yapısal çelik sektörü büyür’
1999’dan beri yapısal çelik sektöründe faaliyet gösteren Zbs Alfaçelik Genel Müdürü Rıdvan Murat, yapısal çeliğin ağırlıklı olarak endüstriyel tesisler, depolar, fabrika binaları, sanayi tesisleri, iş merkezleri, stadyum ve havaalanı hizmet binaları inşasında kullanıldığını söyledi.
Murat, “Konut sektöründe de çelik kullanımı yaygınlaşmalı. Çünkü biz sektör olarak artı 50 derecede de eksi 30 derecede iş yapma becerisine sahibiz. Gerekli destek verilirse depreme dayanıklı, planlı ve çevreci konutlar yapabiliriz” dedi. Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Türkiye’de etkin bir kuruluş olduğunu belirten Murat, “TOKİ 2003-2012 yılları arasında 81 il 800 ilçede 535 bin 794 konut yaptı. Yapısal çelik sektörünün şuanda inşaat sektöründeki payı yüzde 6. TOKİ projelerindeki konseptin sadece yüzde 6’sı çeliğe çevrilirse payımız yüzde 10’a çıkar. Bu da sektörde faaliyet gösteren firmaları büyütür” diye konuştu.

İstanbul’un bitki örtüsü Şehrizar’da buluşuyor
Üsküdar Altunizade’de Emlak Konut GYO ve Gap İnşaat’ın hayata geçirdiği Şehrizar Konakları, İstanbul’un bitkilerinden oluşan bahçeleri ile kentin ortasında doğayla iç içe, stresten uzak bir yaşam vaat ediyor. Kaba inşaatın tamamlandığı projede, 38 blok ve 208 lüks daire yer alıyor. 49 bin 500 metrekarelik arazide 108 bin metrekare inşaat alanından oluşan projede dairelerin büyüklükleri 180 ile 626 metrekare arasında değişiyor.
5 ayrı katta toplam 600 araç kapasitelik otoparklarda elektrikli otomobillerin şarj olması için tasarlanan araç şarj istasyonlarının tasarlandığı projede, satışı devam eden dairelerin fiyatları ise KDV dahil 2 milyon 50 bin ile 3 milyon 500 bin lira arasında değişiyor.