Ekonomi Kredi yüzde 60 pahalandı ama talep yüzde 28 arttı

Kredi yüzde 60 pahalandı ama talep yüzde 28 arttı

08.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konutkredisi.com.tr’nin araştırmasına göre kredide maliyet yüzde 60 pahalanmış olmasına rağmen, hacim, geçen yılın kasım ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 28 oranında yükselmiş durumda

Kredi yüzde 60 pahalandı ama talep yüzde 28 arttı

Bankaların kredi fonlama maliyetlerindeki artışlar, konut kredisi faiz oranlarına yansımaya devam ediyor. 15 bankanın verilerine göre 2011 yılı içinde fiyatlar yüzde 60 oranında yükseldi. Böylece, konut kredisi maliyetleri mart, haziran ve ekim aylarındaki faiz artışları sonucunda son iki senenin en yüksek seviyesine ulaştı. Konutkredisi.com.tr'nin 15 bankanın tüketicilere sunduğu kredi maliyet oranlarını inceleyerek yaptığı araştırmaya göre, tüm bu rakamlar, piyasanın kasım ayı itibariyle 2009 sonundaki fiyatlama seviyesine geri dönmesi anlamına geliyor. Ancak, faiz artışlarının hemen ardından bayramın da etkisiyle konut kredilerinde önemli bir yavaşlama olmasına rağmen, toplam konut kredileri hacmi geçtiğimiz yıl, kasım ayına göre yüzde 28 oranında yükselmiş durumda.

100 bin lira, artık 30 bin daha pahalı
Kredi maliyetlerindeki yükselişin altını çizen Konutkredisi.com.tr Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan'ın ortaya koyduğu örneğe göre, faiz artışlarından önce ocak ayında 10 yıl vadeyle 100 bin lira tutarında kredi kullanan tüketici, 1.300 lira aylık taksit öderken, kasım ayında aynı kredi için 1.550 lira ödemek zorunda. Kullanılan kredinin toplam maliyeti hesaplandığında 10 yıl vadede 100 bin lira tutarında ortalama kredi için toplam 160 bin lira geri ödeme yapılırken, bu rakam kasım ayında 190 bin liraya yükselmiş oldu. Tekinturhan, bu durumu, "100 bin lira tutarındaki kredi, tüketiciye 30 bin lira daha pahalıya mal oluyor" sözleriyle özetledi.

Haberin Devamı

DÖRT AÇIDAN KONUT KREDİSİ

1- KONUT KREDİSİNDE NE OLDU?

* MALİYET ARALIĞI GENİŞLEDİ: Beş yıl vadeli konut kredilerinde faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte en yüksek ve en düşük maliyet oranı aralığı genişledi. Maliyet oranları yaklaşık yüzde 9.5 ila 16.5 arasında değişti. 10 yıl vade de benzer durum var.

* MB, BÜYÜME HIZINI DÜŞÜRDÜ: Merkez Bankası'nın aldığı kararlar, konut kredilerinin büyümü hızının önemli ölçüde yavaşlamasına neden oldu. Kasım 2010'da yüzde 40 civarında olan büyüme hızı, Ekim 2011'de yüzde 11 civarına düştü.

2- DAHA ÇOK KİMLER ALIYOR?

* 40 YAŞ ALTI: 40 yaş ve altındaki kişiler, konut kredisi talep edenlerin yüzde 70'lik kısmını oluşturuyor. Bir diğer önemli nokta ise, ortalama kredi talebinin artan yaşa paralel olarak yükselmesi. Konut kredisindeki profilde önemli bir başka gösterge de talebin yaklaşık yüzde 70'lik kısmının tam zamanlı çalışanlardan oluşması.

Haberin Devamı

* 1.000 LİRALIK KESİMDEN TALEP DÜŞÜK: Talep edilen tutar, ortalama olarak yaklaşık 35 aylık gelire karşılık geliyor. Gelir seviyesi, 1.000 liranın altında olan kesim, konut kredisine talebin en yüksek olduğu dönemde bile yüzde 9 oranında talep gösterdi. Geliri 2 bin lira ila 3 bin lira aralığında olanlar yüzde 30 civarıyla kredi için en fazla talep gösteren kesim.

3- NEREDE KULLANILIYOR?

* ÜÇ BÜYÜKLERİN DIŞINDAKİLER BÜYÜYOR: Marmara Bölgesi ve İstanbul, Türkiye'de kullanılan konut kredisinde en büyük payı oluşturuyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir dışındaki illerde konut kredisi tutarı sürekli artış gösteriyor. Üç ilde kişi başına düşen kredi tutarı Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde yer alıyor.

* ÜÇ BÜYÜK 1.800 LİRADA: Kişi başına ortalama konut kredisi tutarı son yıllarda artmasına rağmen henüz 1.000 lirayı ve kişi başı ortalama gelirin yüzde 6'sını aşamadı. İstanbul, Ankara ve İzmir ortalaması Kasım 2011 itibariyle 1.800 lira civarında. İstanbul yüzde 36 ile talebi en büyük olan şehir. İstanbul, kredilerin yüzde 36-37'lik kısmında söz sahibi.

4- TALEP HANGİ KREDİLERE?

* SINIR 150 BİN LİRA: Kredi talebine esas olan ortalama konut değeri konut fiyatlarıyla paralel ilerlerken, talebin çoğunluğunu 150 bin TL altı gayrimenkuller oluşturuyor. 150 bin TL’ye kadar olan konutların talebi toplamın yaklaşık yüzde 75’ini oluşturuyor. Kredi talebinin yüzde 75’ten fazlasını ise 100 bin lira altı krediler oluşturuyor.
* KENDİ EVİNİ ALMAK İSTİYOR: Yaşadığı konutu almak isteyenler talebin yüzde 80’ini oluşturuyor. Refinansman talebi ise faiz artışlarıyla birlikte azalma eğilimine girdi. 6-10 yıl arası vadelere talep toplamın yüzde 70’ini oluştururken, ortalama vade artıyor. Konut kredisi talebi de genellikle konut değerinin yüzde 50-75’i aralığında bulunuyor.

Haberin Devamı

Müteahhitlerin kentsel dönüşüm beklentisi

TMB Başkanı Emin Sazak, kentsel dönüşüm projelerinin önemime dikkat çekerek, “Türkiye’deki projelere ağırlık verebiliriz. Büyük ve uygun projelerde neden yer almayalım?” dedi

Küresel kriz ve Arap baharı nedeniyle yurtdışında sıkıntı yaşamaya başlayan Türk müteahhitler, Türkiye’nin yeni fırsatlar sunması nedeniyle yurt içindeki projelere de odaklanmaya başladı. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak, birliğin yönetim kurulu üyeleriyle yaptığı toplantıda Türkiye’de gündemde olan büyük projeler ve kentsel dönüşümle ilgilendiklerini söyledi. Türkiye’de deprem gerçeği ve bununla paralel olarak kentsel dönüşüm projelerinin önemime dikkat çeken Sazak, bir dönem Türkiye’deki pazarın daralması nedeniyle yurtdışında farklı coğrafyalara açılarak yeni pazarlar yarattıklarını anlatarak, “Aynı şekilde Türkiye’deki projelere ağırlık verebiliriz. Öncelikle projelere bakacağız, büyük projeler olursa gireriz ve dönebiliriz” dedi.
Yurtiçinde çok sayıda proje gerçekleştirdiklerini ve bundan sonra da gerçekleştirmeye devam edeceklerini belirten Sazak, “Özel bir pozisyon alma durumu yok ama Avrupa ülkelerinde bile firmaların birinci önceliği kendi pazarları. Büyük ve uygun projelerde neden yer almayalım?” diye konuştu. Emin Sazak, Avrupa’daki kriz nedeniyle kendi pazarlarında daralma yaşayan firmaların ise dışa açılarak Türk firmalarının rakibi haline geldiğini anlatarak, “Bu noktada Türk firmalarının pazar payı ve karlılıkları düşebilir. İtalya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerdeki firmalar dışarı açılmaya başladı” değerlendirmesini yaptı.

Libya’da sıkıntı sürüyor
Son dönemlerde Libya’da yaşanan sıkıntılarla ilgili girişimlerde bulunduklarını ancak henüz bir netice alamadıklarını dile getiren Sazak, şunları söyledi:
“Libya’daki kayıplar ne zaman telafi edilir bilemiyorum. Geçici hükümet kuruldu ama henüz konsensüs oluşmadı. Libya’da hızlı bir değişime gidilemiyor ve ümit verici bir gelişme yok. Hükümet seçime gidecek ve yeni hükümetin sorumluluk alıp sorunları çözmesini bekliyoruz. Şimdilik negatif etkileniyoruz ama siyasi istikrar sağlanırsa bölgede yeniden çok aktif olacağız.”

Haberin Devamı

Uyarıları dİkkate alıyoruz
Emin Sazak, Avrupa’daki krizin gideceği noktanın hâlâ tahmin edilemediğini ifade ederek, bu nedenle 2012 yılının da zorlu bir dönem olabileceğini söyledi. Hükümetin yetkili organlarının da bu konuda uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Sazak, “Herkes 2012 zor geçecek diyor. Biz de uyarıları dikkate alıyoruz. Bu dönemde yatırımları kısabiliriz. Fakat orta vadede gayet umutluyuz” dedi.
Emin Sazak, yurtdışı müteahhitlikte geçmişte alınan ruhsatların kriz dönemlerinde bile arttığının altını çizerek, son yıllarda iş hacimlerinin 20 milyar doların altına düşmediğini söyledi. Pazar paylarının biraz düşmesine rağmen yıllık 20 milyar dolarlık iş hacminin başarı olduğunu dile getiren Sazak, “2011 9 ay itibariyle 15 milyar dolardayız. Yılsonuna kadar 20 milyar doları bulmayı bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SERDAR İNAN, AİDATLARI SIFIRLAMA FORMÜLÜNÜ AÇIKLADI

İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, insanlara ev alma gücü kazandıran 21 Altın Formülü’nden beşincisini açıkladı. Aidatları sıfırlayan ‘Sıfır Aidat’ sistemi özel bir yazılım sistemi olan Evnet aracılığıyla müşterilerinin kullanımına sunulacak. İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, sıfır aidat sisteminin hem tüketici, hem finans kuruluşları hem de site yöneticileri için son derece avantajlı olduğunu belirterek, Sıfır Aidat sistemini şöyle açıkladı:
“Evnet işletim sistemi, İnanlar’ın projelerinde site yönetim firmasının bilgisayarlarına kurulacak. Bir bankada bina kredilendirmesi ve hesapların açılımı yapılacak. Her kullanıcıya aylık aidatın belirli bir katı kadar banka tarafından kredi açılacak. Önde gelen markalardan İnanlar yaşam kompleksi için özel indirimler ve ay sonu ödeme koşullu anlaşmalar yapılacak. Ay içinde kullanıcılar günlük tüm harcamalarını Evnet üzerinden slipleri imzalayarak kredi limiti dahilinde yapacaklar. Ay sonu ise markalar ve yönetim firması slipler üzerinden hazırladıkları extre’yi kullanıcılara yollayacak. Yapılan brüt harcamalar üzerinden ödemeler tedarikçiye ve yönetim firmasına banka aracılıyla yapılacak. Tedarikcilerden alınan özel indirimler ay sonu hemen aidattan düşülecek.”

200 liralık aidat ödeniyor
Serdar İnan, genel olarak yaklaşık 850 liralık aylık harcaması ve 200 lira aidatı olan bir kullanıcının bu sayede sıfır aidat ödeyebileceğini söyledi. Serdar İnan, sıfır aidat sisteminin kullanıcılarına sunduğu hizmetler arasında Wireless hızlı, kesintisiz İnternet, Wireless IP telefon, IPTV, akıllı kilit ve IP CCTV, para taşımadan ortak alan kullanımı, aylık kredi kartı kullanım ve vale satınalma hizmeti bulunduğunu sözlerine ekledi.

TMSF, 40 bin metrekare arsaya 48 milyon lira istedi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu 13 taşınmazını 19 Aralık’ta satışa çıkaracak. Bu taşınmazlar arasında en dikkat çekeni fonun Balkaner Grubu’ndan devraldığı 48 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardığı Marmaris’teki denize cepheli arsa oluşturuyor. 40 bin 770 metrekare yüzölçümü bulunan arsa bitişik 3 parselden oluşuyor. 1/1000 ölçekli imar planına göre turistik tesis imarı olan arsa Kemeraltı Mahallesi’nde Boynuzbükü mevkiinde 8 pafta, 88 ada, 1,30 ve 27 no.lu parsellerden meydana geliyor. Arsaların üzerinde kargir ev, narenciye bahçesi ve su kulesi bulunuyor. Arsa üzerinde yapılacak turistik tesislerin bodrum katlarında yapılacak bar, gece kulübü, diskotek, mutfak, hamam, yüzme havuzu, toplantı salonu ve jimnastik salonu gibi mahallerin kullanım alanları inşaat emsaline dahil edilmiyor.
9 milyon liraya satılık malikane
Satışa sunulan gayrimenkuller arasında Bodrum Salih Adası’ndaki 32 dönümlük arazi ve malikane de yer alıyor. Malikane için 9 milyon lira muhammen bedel belirlendi. Denize cephesi olan malikane 291 metrekare kapalı alana sahip. Malikanenin arazisinde yaklaşık 10 adet tekne rahatlıkla yanaşabileceği iskele mevcut. TMSF, Egebank'ın eski sahibi Murat Demirel'in İsviçre'de banka almak için 7.2 milyon dolar ödediği Elie Eskenazi'den tahsil edemediği bu ücret için Salih Adası'na el koymuştu.

Konut almak isteyenlerin sayısında artış

Yapılan bir araştırmaya göre mevcut durumu konut alımı için uygun bulanların oranı geçen aya oranla 2 puanlık yükselişle yüzde 33 olarak gerçekleşti. ING Bank’ın İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IPSOS işbirliğinde gerçekleştirdiği ING Mortgage Barometre’de gelecekte konut satın alma eğilimi de geçen aya göre yükseliş göstererek yüzde 55’e ulaştı. Sonuçlarda öne çıkan bir diğer başlıksa konut satın alırken kullanılacak kaynaklarla ilgili oldu. Buna göre, konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar listesinin başında kasım ayında kredi, özellikle de banka kredisi yer alıyor. Tüketiciler konut tercihlerini sıfır daireden yana kullanırken, hedef kitlenin yüzde 71’i bizzat kendisine veya eşine ait bir konutta yaşamakta olduklarını ve mevcut konutlarını ortalama 11 yıl önce satın aldıklarını belirtiyor.

Çekmeköy’de her yaşa göre sosyal hayat vaat ediyor

MOM Yapı’nın ilk projesi olan Çekmeköy’deki Nev İstanbul projesi sosyal yaşam olanaklarıyla da dikkat çekiyor. MOM Yapı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Balcı, projede toplu yaşamın tüm olanaklarını sunduklarını belirterek, kapalı ve açık hava spor aktivitelerinin yapılabildiği projede yetişkin ve çocuk yüzme havuzundan fitness alanına, spor sahalarından oyun alanlarına kadar çok farklı yaş gruplarına göre donatılar bulunduğunu kaydetti. Balcı, Tago Mimarlık Ofisi tarafından tasarlanan projede 239 konutun Haziran 2012’de sahiplerine teslim edileceğini vurguladı.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Tipi Alanı (m2) Fiyatı
65-71 1+1 191.900 - 210.900
123-150 2+1 353.400 - 447.750
159-198 3+1 452.200 - 576.650
222 4+1 630.800

Konyaaltı’na 2012 sonunda ‘Sevgi’ geliyor

Ekşioğlu İnşaat‘ın Antalya Konyaaltı’nda Hurma Mahallesi’nde hayata geçireceği Ekşioğlu Sevgi Sitesi’nde satışlar başladı. Ekşioğlu İnşaat Genel Müdürü Vural Ekşioğlu, Temmuz 2011’de inşaatına başlanan Ekşioğlu Sevgi Sitesi’nde konutların Aralık 2012’de sahiplerine teslim edileceğini belirtti. Ekşioğlu, “Son derece modern mimarisi, kullanışlı daireleri, kaliteli malzeme ve işçilikle yapılan projedeki binalar 5 katlı olarak planlandı” dedi. Ekşioğlu, dairelerin 1+1, 2+1 ve 3+1 seçeneklerinden oluştuğunu belirterek, fiyatların da 32 bin euro’dan başlayarak 100 bin euro’ya kadar çıktığını söyledi. Ekşioğlu, projenin alışveriş merkezlerinin bulunduğu ve toplu ulaşım araçlarının geçtiği güzergahta bulunduğunu sözlerine ekledi.

Yazarlar