Ekonomi Kredilere nitelik ayarı

Kredilere nitelik ayarı

09.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) likidite yönetiminin önem kazanmasıyla, bankaların kredilerin niteliğine daha dikkatli baktığına dikkat çekerek, 2018’de kredi arzının da talebinin de yavaşladığını bildirdi.

Kredilere nitelik ayarı

TBB 2018 yılı raporuna göre, 2018’in ilk yarısında bankacılık sektörü büyümesinin, ikinci yarıda piyasalarda yaşanan dalgalanmaların ve ekonomik faaliyetin yavaşlamasının da etkisiyle ivme kaybettiği belirtilerek, “Sabit kurla, ilk yarıda yıllık bazda yüzde 14 olan bilanço büyümesi, yıl sonunda yüzde 7 olmuştur” denildi. İlk yarı sonunda yüzde 16 olan üç ay vadeli ortalama mevduat faiz oranının üçüncü çeyrekte yüzde 24’e, yüzde 23 olan ticari kredi faiz oranının yüzde 35’e yükseldiği ifade edilen raporda, “Yabancı para mevduat faiz oranları da benzer şekilde ani ve hızlı yükselmiştir. Kredi arzı ve talebi de yavaşlamıştır. Likidite yönetiminin önem kazandığı bir dönemde, kredi ihtiyacının karşılanmasında bankalar talebin niteliğine daha dikkatli bakmışlardır” denildi.

Haberin Devamı

Reel sektörde yabancı para kredilerinin payının yükselmesinin, kur riskine ve faiz riskine hassasiyeti yükselttiği belirtildi.