Ekonomi Kripto para yatırımı olanlar dikkat! Türkiye Avrupa'da ilk sırada

Kripto para yatırımı olanlar dikkat! Türkiye Avrupa'da ilk sırada

22.06.2021 - 13:37 | Son Güncellenme:

Piyasalarda son birkaç yılın en popüler para birimi kripto para, piyasalarındaki dalgalanmaları nedeniyle halen Türkiye'deki küçük yatırımcı için bir muamma. Milliyet Gazetesi teknoloji yazarı Hanife Baş, kripto paranın bilinmeyenlerini Milliyet Dijital için anlattı.

1)Kripto para nedir?

Haberin Devamı

Kripto para, dijital, şifrelenmiş bir para birimi. Nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış. En bilineni bitcoin. Ama dünyada 9 binden fazla kripto para var. Ethereum, dogecoin, ripple diğer öne çıkanlar. Bunlara altcoin’ler deniyor.

Bilindiği üzere bitcoin 2008’den günümüze gelen kripto para dünyasının en güçlü ve ilk para birimi. Satoshi Nakamoto takma ismini kullanan bir kişinin öncülüğünde hayata geçti. Bu para birimi hiçbir kurum ya da kuruluş tarafından kontrol edilemez ve hiçbir kurum ya da kuruluş tarafından basılıp çoğaltılması söz konusu olamaz.

Günümüz para birimleri altın veya gümüş esasına dayanır ancak bitcoin tamamen matematik esaslı ve bitcoin üretmek için birbirini takip eden belirli matematiksel formüllerin çözülmesi gerekiyor. Bu kripto paralar, blockchain denilen Türkçeye blok zincir olarak çevirdiğimiz teknolojiyi kullanıyor. Herhangi bir merkeze veya kişiye bağlı değil.

Haberin Devamı

Blok zincir, merkezi otoriteyi ortadan kaldıran dağıtık yapısı sayesinde bilgi teknolojilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak ifade ediliyor. Blokzincir teknolojisinin iş dünyasının iş yapış şekillerini değiştirebileceği, ülkeler bağlamında sınırların kalkmasını sağlayabileceği belirtiliyor. Yani son dönemde gündemimize olan bir borsa tarafı var bir de arkasındaki teknoloji.