Ekonomi Kripto parada halen yatırım fırsatı var mı?

Kripto parada halen yatırım fırsatı var mı?

01.07.2021 - 17:13 | Son Güncellenme:

Son günlerde kripto paralarda yaşanan sert düşüş yatırımcıları endişelendirdi. Peki Kripto parada halen yatırım fırsatı var mı? İşte cevabı...

Melis Baştuğ’un sunduğu ve Milliyet Yazarı Hanife Baş ile yaptığımız röportajda inceledik. Dijital paralar ile ilgili yaptığımız video serimizin dördüncü bölümünde kripto para yatırımıyla ilgili tüm detaylara ulaşabileceksiniz.

Haberin Devamı

Milliyet Yazarı Hanife Baş'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle; Finans sisteminde her zaman fırsat vardır. Kripto paraların arkasındaki blokzincir aslında muazzam bir teknoloji. Bana göre hayatımızda yer almaya devam edecek. Ancak belirtmek gerekir ki fırsatlar, arkasında teknolojisi olan güçlü ve gelecek vadeden kripto paralar da olacaktır.

Ama şunu unutmamak lazım Thodex, Vebitcoin, Sistemkoin gibi borsaların batması sonucu mağdur olan binlerce insan var. Bunların çözülmesi uzun mücadeleler alacak. Bu diğer platformlara yatırım yapan insanları yıpratıyor. Yatırımcılar nerelere yatırım yaptığına dikkat etmeli. Çok güvenilen borsalarda bile bilgi vermekten imtina ediliyor. Kullanıcı gizlilik sözleşmelerini okuduğunuzda yatırımcıları koruyucu hiçbir madde yok. Bu işlem platformları daha çok kendilerini koruyor. Mağduriyet olasılıkları yine devam ediyor. Mağduriyet sonrasında da hak aramak sıkıntılı süreçler gerektiriyor. Bu borsalara yatırım yapanlar ‘bu param giderse ne yaparım’ düşüncesiyle yatırım yapsınlar. Yoksa başları ağrıyabilir.

Haberin Devamı

Kripto paraya yatırım yapanlar nelere dikkat etmeli?

• Borç alarak, kredi çekerek ya da ev, araba, altın satarak kesinlikle kripto para alınmamalı.

• Eşten dosttan, arkadaştan ya da konunun uzmanı olamayan kişilerden duyduğunuz tavsiyelere itibar etmeyin. Özellikle sahte hesaplara ve dolandırıcılara dikkat edin.

• Sadece uzman olan kişilerin görüşlerine ve analizlerine itibar edin. Basit dahi olsa kendi analizinizi de yapın.• Hedeflerinizi belirleyin. Yatırım yapacağınız coini hangi fiyattan alacağınız ve satacağınız konusunda mutlaka hedefleriniz olsun.

• Bir coin’e aşık olmayın. Kâr yaptığınız coin’lerde daha fazla kalmanın ve ısrarcı olmanın anlamı yok. Piyasada işlem gören binlerce coin ve token var. Alım yapacağınız coinlerin mutlaka hacimleri ve teknolojik arka planları hakkında bilgi edinip haber akışını takip edin.

• İşlem yapacağınız borsaları mutlaka inceleyin. İster yerli ister yabancı olsun, işlem hacmi yüksek kurumsal borsaları tercih edin. İlgili şirketin bilançosuna bakın, ortaklarını ve sermaye bilgilerini araştırın. Bu bilgileri şirketlerden talep edin, ticari sicil gazetelerinden de kolayca kontrol edebilirsiniz. 

Haberin Devamı

• Teknik bir hatırlatma da yapayım. Kripto para saklamada sıcak ve soğuk cüzdan olarak iki seçenek var. Tavsiye edilen soğuk cüzdandır ve bu cüzdanda bütün yönetim ve şifreler kullanıcıda olur.

• Asla hırslı olmayın. Kanaatkar ve sabırlı olun. Fazla hırs zarar, sabır ise başarı getirir.

• Dolandırıcılar daima zaafları kullanır ve kolay yoldan para kazanma isteğini tetikler. Yatırımcılar, bu tür hareketlerde bulunan şirketlerden uzak durmalı ve ünlülerle yapılan reklam kampanyalarına karşı temkinli olmalı.