Ekonomi ‘Kriz olur mu diyorlar, arkadaşlar geçin bu işleri...’

‘Kriz olur mu diyorlar, arkadaşlar geçin bu işleri...’

26.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan, 2023 yılı hedeflerinin gerçekleşeceğini belirterek, “Bazıları ‘kriz olur mu?’ diyor. Arkadaşlar, geçin bu işleri... Türkiye, şu anda sağlam zeminde yürüyor” dedi

‘Kriz olur mu diyorlar, arkadaşlar geçin bu işleri...’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2023 hedeflerine, 12 yılda Türkiye’nin her alandaki standartlarını çok daha yükseğe çekerek ulaşacaklarını ifade ederek, “Bizim derdimiz, hedefimiz, tek başına ihracatı 500 milyar dolar rakamına ulaştırmak değil. Bizim meselemiz, Türkiye’yi bölgesinin en güçlü, modern, istikrarlı bir ülkesi haline getirmek, demokratik standartları çok daha ileri seviyelere ulaştırmak ve buna paralel olarak da ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmektir” dedi.
Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 18. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

‘Hedeflere ulaşacağız’
“Biz, 2023 hedeflerine, önümüzdeki 12 yılda Türkiye’nin her alandaki standartlarını çok daha yükseğe çekerek ulaşacağız. Güven ve istikrar devam ettiği sürece aktif, barışçıl dış politika sürdüğü, demokratikleşme reformları yapıldığı müddetçe hiç kuşkunuz olmasın 2023 hedefleri de kendiliğinden zaten hiç endişeniz olmasın gerçekleşecektir.
Bazıları diyor, ‘Son gelişmelerle ekonomik kriz olur mu?’ Arkadaşlar, geçin bu işleri... Türkiye, şu anda sağlam zeminde yürüyor. Kriz yaratmak isteyenler zaten yıllardır bu işin aktörlüğünü yapıyorlar ama ülkem rahatsız ve bunları da rahatlıkla aşabilecek kabiliyettedir. Yeter ki samimiyetimizi gösterelim.”

‘Kriz öncesi rakamlar aşılacak’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geriye dönük 12 aylık ihracatta yüzde 14’lük bir artışla 123 milyar dolar seviyesine ulaşıldığını vurgulayarak, “İnşallah, bu yıl sonunda kriz öncesi rakamı, 132 milyar dolar seviyesini aşmış olacağız. Tabii önümüzde oldukça iddialı bir hedef, bu hedefe ulaşmak için de uzun bir yol var” dedi.
Genel Kurul’da konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da ekonominin sağlam temeller üzerine oturtulduğunu, ekonominin ‘kaya’ ve ‘tank’ gibi olduğunu dile getirdi.

‘İstihdam sözü’
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise İhracat Eğilim Anketi’nden sonra 2010 yılında 250 bin kişilik istihdam artış sözü verdiklerini belirterek, “2010 yılında yaklaşık 310 bin istihdam sağlayarak sözümüzü tuttuk. Bu yılın anketlerinden sonra, 200 bin yeni istihdam sözü veriyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan ihracatçıya destek


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2023’de 500 milyar dolarlık ihracat hedefini desteklediklerini, Meclis’te ihracatçıların önündeki engellerin tümünün karşısında olacaklarını, her türlü desteği vereceklerini kaydetti. Kılıçdaroğlu, seçim sürecinde ekonomiyle ilgili zamanında alınması gereken kararların alınmadığını, seçimden sonraya bırakıldığını savunarak şöyle dedi:
“Bağımsız özel kuruluşla seçim sürecinde karar almadılar. Ne zaman karar aldılar? Ekonomiyi ne zaman soğutmaya başladılar, seçim bitti ondan sonra. Demek ki bu kurumlar bizim anladığımız anlamda kurumlar değil. Siyasal iktidarın güdümüne giren kurumlar sağlıklı çalışamazlar. O zaman en büyük zararı iş adamları görür.”