Ekonomi Kruvaziyerde rota Türkiye

Kruvaziyerde rota Türkiye

12.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kruvaziyer turizmi dünyada yeniden güç kazandı. 2024’te 36 milyon kişinin kruvaziyer seyahatine katılması bekleniyor. Şirketlerin önemli limanlarından biri ise Türkiye olacak.

Kruvaziyerde rota Türkiye

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Kruvaziyer turizmi, 2010’lu yılların başındaki güçlü seyrine geçen yıl itibarıyla döndü. 2023 yılında gelen, giden ve transit olmak üzere 1.192 gemi ile 1.5 milyonun üzerinde yolcu Türkiye limanlarındaydı. 2024 için kruvaziyer şirketleri planlarını bir üst basamağa taşıdı. Bu yıl için büyük oranda belli olan planlamalar, oldukça iyi seviyede dolulukları işaret ediyor. 2024’te devam edecek iyileşmenin, 2025 yılında ise kruvaziyer turizmini 2.5 milyonu aşan yolcu ile yeni bir rekora taşıması muhtemel görülüyor. Bu yükselişin ilk göstergeleri ise yılın ilk iki ayında yaşandı. İlk defa ocak ve şubat ayında Türkiye’ye 23 kruvaziyer geldi; 8 limana demir atan kruvaziyerlerde 23 bin 47 yolcu yer aldı.

Haberin Devamı

‘Sektörü büyütecek’

2023 yılının kruvaziyer turizminde pandemi ardından geri dönüşün etkilerinin net şekilde görüldüğünü anlatan MSC Cruises Ülke Müdürü Işın Hekimoğlu, hem yaz mevsimi, hem de kış için Türkiye limanlarının planlamalarında önemli bir yer aldığını söyledi. Şirket olarak dünyanın 5 kıtasında seferler gerçekleştirmeye devam ettiklerini anlatan Hekimoğlu, “Dünya geneline baktığımızda kruvaziyer seyahati yapan yolcuların yüzde 85’i tekrar kruvaziyer yolculuğu yapmak istediklerini belirtiyor. Tekrarlayan yolcular, sonraki seyahatlerinde daha uzun süreli programları tercih ediyor… Türkiye, liman sayısı, limanların kapasitesi ve sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi, turistik bölgeleriyle yabancı misafirlerimiz için ilgi çekici bir destinasyon” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de farklı limanlardan kalkacak daha fazla gemi getirmeyi hedeflediklerini aktaran Hekimoğlu, şöyle devam etti:

“Türkiye’de 4 farklı gemimiz ile 2023 yılında limanlarımıza seferler gerçekleştirdik ve yaz sezonu boyunca 20 binden fazla misafirimiz, İstanbul ve Kuşadası limanlarından gemilerimize biniş yaparak Akdeniz, Ege ve Adriyatik programlarımıza katıldı.Bu yaz sezonunda ise 13 Mayıs itibarıyla 7 gecelik Batı Akdeniz programı ile İzmir’den ve 4 Haziran itibariyle 9 gecelik Ege ve Adriyatik programı ile İstanbul’dan kalkışlı iki farklı gemimizi misafirlerimizle buluşturacağız. Ayrıca uzun yıllar sonra ilk kez MSC Sinfonia gemimiz ile 2024-2025 kış sezonunda da İstanbul ve İzmir’den hareketle 7 gecelik programlarımızla Ege ve Adriyatik turlarımızı gerçekleştireceğiz. Bu da Türkiye üzerindeki yatırımların en net örneklerinden biri olarak yer alıyor. Türkiye turizm sektörünün büyümesinde, kruvaziyer turizminin büyük rol oynayacağını ve öneminin de vurgulanması gerektiğine inanıyoruz.”

100 sefer düzenleyecek

Kruvaziyer turizminin dünyada yeniden yükselişte olduğunu anlatan Celestyal Türkiye Direktörü & Karavan Turizm Cruise Direktörü Özgü Alnıtemiz, “2023’te 31 milyon olan cruise yolcu sayısının 2024’te 36 milyona çıkması bekleniyor. Dünya çapında ağırlıklı olarak Amerikalı, Avrupalı olmak üzere yılda 120 bin yolcu gezdiren kruvaziyer firması olarak artan bu talebi karşılamak için geçtiğimiz sezon filolarımızı yeniledik, 2025 programlarımız da yeniden düzenlendi ve yoğun talep nedeniyle sefer sayılarında artışa gidildi” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin olmadığı bir yapılanmanın düşünülemeyeceğini vurgulayan Alnıtemiz, “2024 sezonunda da 100’e yakın sefer gerçekleştirmiş olacağız Türkiye limanlarına. Türkiye sadece bizim değil dünya cruise devlerinin de ilgi odağı. 2 milyon hatta 2.5 milyon yolcu sayısı hedefiyle 2024’ü neden planlamayalım? 2000’li gemi sayılarından neden söz etmeyelim? Cruise turistinin kalitesini düşünürsek kruvaziyeri ekonomimizin lokomotifi haline getirmek için çalışmalıyız” diye konuştu.

Kruvaziyer şirketlerinde farklı destinasyon ve imkanlar için programlar var. Geceleme sayısına göre, kişi başı 249 euro’dan başlayan fiyatlı programlar ile 699 euro’ya kadar farklı seçenekler yer alıyor.