Ekonomi Küba Büyükelçiliği’nden ‘kanser turu’ açıklaması

Küba Büyükelçiliği’nden ‘kanser turu’ açıklaması

28.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küba Büyükelçiliği, 26 Eylül’de gazetemizde çıkan ‘Kansere tedavi için Küba’ya umut turu’ başlıklı haberin ardından açıklama yaptı.

Küba Büyükelçiliği’nden  ‘kanser turu’ açıklaması

Milliyet gazetesinde geçtiğimiz pazartesi günü “Kansere tedavi için Küba’ya umut turu” başlıklı haberde, Kübalı bilim insanlarının kansere yönelik geliştirdikleri yeni tedavi yöntemlerinin Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde ilgi uyandırdığı, Türkiye’de Guantanamera adlı bir tur şirketinin kanser tedavisi olmak isteyen hastalar için Küba’ya tur düzenlediği yer almıştı. Küba Büyükelçiliği, dün yaptığı yazılı açıklamayla söz konusu şirketin bir tur için yetkilendirilmediği, şirketin genel müdürü Blanca Nieves Garcia Cruz hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.
‘Şaşkınlıkla seyrettik’
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türk medyasında da çıkan, İstanbullu tur operatörü Guantanamera’nın Küba’da kanseri tedavi edebildiğini iddia ederek sattığı sağlık turizmi programlarını şaşkınlıkla seyrettik. Türkiye’deki Küba Büyükelçiliği olarak Küba vatandaşı Blanca Nieves Garcia Cruz ile turizm ajansı Guantanamera’nın Kübalı sağlık kurumları tarafından bu tarz operasyonlar için yetkilendirilmemiş olduğunu açıklığa kavuşturmak isteriz. Bahsi geçen kişi ve kurum Kübalı sağlık bilimciler tarafından reklam ve iş yapmaları konusunda yetkilendirilmemiştir. Küba vatandaşı Cruz hakkında hükümet tarafından yasal bir soruşturma başlatılmıştır ve Küba Büyükelçiliği de sahtekârlığın da aralarında olduğu suçlamalar yöneltmiştir. Ankara’daki Küba Büyükelçiliği ve Kübalı sağlık hizmetleri komisyonu kanser hastaları konusunda söz sahibi olan tek kurumdur. Kübalı yetkililer kanser aşısı konusunu profesyonel bir özenle ele almakta ve sadece Kübalı profesyonel uzmanların tanıtım yapmasına izin verip, tedavinin detaylarını bu kişilere vermiştir.” Öte yandan, Küba Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamanın ardından soru yöneltiğimiz Guantanamera Tur Şirketi’nin Genel Müdürü Blanca Nieves Garcia Cruz konuyla ilgili gerekli açıklamayı daha sonra yazılı şekilde yapacağını belirtti.