Ekonomi Küçük şirketler kaynak için borsaya koşuyor

Küçük şirketler kaynak için borsaya koşuyor

11.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İMKB’de küçük ve orta ölçekli şirketler atağa kalktı. İMKB 100 Endeksi’nin yılın en yüksek seviyelerinde hareket etmesi küçük ve orta ölçekli şirketlerin de kaynak yaratmak için borsaya akmasına neden oldu.

Küçük şirketler kaynak için borsaya koşuyor


Yılın ilk yedi ayında 22 şirketin hissesi halka arz edildi. Bu şirketler içerisinden 8 tanesi Gelişen İşletmeler Pazarı’nda (GİP), 11 tanesi İkinci Ulusal Pazar’da , 1 tanesi Kurumsal Ürünler Pazarı’nda ve 2 tanesi de Ulusal Pazar’da işlem görmekte. Ulusal Pazar koşullarını gerçekleştiremeyen şirketlerin sermayelerinin düşük olması sebebiyle düşük hacimle işlem görüyor olması sert hareketleri de beraberinde getirmekte. Yaşanan sert hareketlerden dolayı bir kısım hisse senedi yatırımcısına yüksek getiriler sağlarken aynı sertlikte zarar ettirenlerde bulunuyor. GİP’te işlem gören 8 şirketten 5 tanesi halka arzından bu yana yatırımcısını yüzde 10 ile 30 arasında zarar ettirdi.

2012 yılındaki halka arzlara bakıldığında; yılbaşından bugüne kadar Birinci halka arzlardan toplam 477 milyon 805 bin TL’lik kaynak elde edildiği görülüyor. Elde edilen kaynak ağırlıklı olarak Ulusal Pazar ve İkinci Ulusal Pazar’da işlem gören halka arzlara giderken GİP’in elde ettiği kaynak 75 milyon TL ile sınırlı kaldı. Birincil halka arzlarda toplam 35.640 yatırımcının talebi karşılanırken, GİP’te talebi karşılanan yatırımcı sayısı 2.861 oldu.

En fazla yatırımcı Teknosa’ya
Yılbaşından bu yana yapılan 22 halka arz içerisinden en fazla yatırımcı çeken firma Teknosa oldu. Sabancı Holding, 13 yıl sonra ilk halka arzını Teknosa’yla yaptı. Karakaş Atlantis Kıymetli Madenler Kuyumculuk ile birlikte Ulusal Pazar’da işlem görmeye başlayan iki şirketten biri olan Teknosa’ya, 9 bin 398 yatırımcıdan talep geldi. Gelişen İşletmeler Pazarı’nda(GİP) ise en fazla yatırımcı talebi Hitit Holding hisselerine geldi. Halka arz fiyatı 3.60 olan Hitit Holding’in 8 Ağustos itibari ile kapanışı 2.90. Hisse halka arz edildiği Mart ayından bu yana yüzde 19.44 oranında değer kaybetti.

Haberin Devamı

Küçük şirketler kaynak için borsaya koşuyor

Özak GYO hasılatı topladı
Halka arz edilen firmalar arasında en fazla kaynağı 98 milyon 125 bin TL ile Özak GYO topladı. Özak GYO’nun halka arzında yeni bir yöntem kullanılmış, halka arzdan hisse alan bütün yatırımcılar, hissenin performansından memnun kalınmadığı takdirde üçüncü ayın sonunda satılan fiyattan geri alma garantisi verilmişti. Şirket ayrıca üçüncü ayın sonunda hisseyi elinde tutma yönünde karar alan yatırımcılara yüzde üç oranında ek hisse vermeyi taahhüt etmişti. Şubat 2012’den bu yanan Kurumsal Ürünler Pazarı’nda işlem görmeye başlayan firmanın hareket halinde olduğu gözleniyor.