Ekonomi Kültür ve turizm İstanbul’da buluştu

Kültür ve turizm İstanbul’da buluştu

04.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bu yıl 3.’sü düzenlenen ‘Dünya Turizm ve Kültür Konferansı’ İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Konferansın açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, turizmin dünyada en hızlı gelişen sektörlerden biri olduğunu belirterek, ülke ekonomilerine yaptığı katkıya dikkat çekti. Ersoy, “Yanı sıra turizm, halkların birbirlerini tanımaları ve evrensel barış için de son derece önemli bir araç” dedi.

Kültür ve turizm İstanbul’da buluştu

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ile UNESCO işbirliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferans, 3-4 Aralık tarihleri arasında turizmin paydaşlarını buluşturuyor. Konferansı bu yılki teması ‘herkesin yararına’ (for the benefit of all) olarak belirlendi.

Haberin Devamı

İade çağrısı!

Türkiye’nin dünyaya sunduğu değerlere ve kültürel zenginliğe vurgu yapan Bakan Ersoy, her eserin kendi ülkesinde kalmasının önemini dile getirdi. Ersoy, “Yasa dışı yollarla ait oldukları yerden kaçırılarak yurt dışına çıkarılan eserlerin ülkelerine iadesi ve yasa dışı trafiğinin önlenmesinde en temel uluslararası mevzuat olma niteliği taşıyan ve Türkiye dahil 127 ülkenin taraf olduğu UNESCO 1970 Sözleşmesi bu nedenle çok önemli. Tüm dünya ülkelerine bu konuda daha da hassasiyet göstermeleri adına çağrıda bulunmak istiyorum” dedi.

Düzenlenen ‘bakanlar oturumu’nda ise dünyanın çeşitli ülkelerinin kültür ve turizm bakanları; kültürel miras, doğal ve soyut mirasların turizm açısından önemine dikkat çekti. Bakanlar Oturumu’nda; Fas, Suudi Arabistan, Slovenya, Çekya, Karadağ, Liberia, Azerbeycan, Makedonya, Guatemala, Gambiya, Sudan, Güney Sudan, Angola, Bahreyn, Tayland, Tanzanya, Ekvator Ginesi, Çad, Slovakya, Nijerya, Ukrayna, Türkiye, Madagaskar, Umman, Jamaika, Kenya, Slovenya, İspanya, Venezuela, Bulgaristan, Kamboçya, Senegal yer aldı.

Haberin Devamı

Slovakya ile işbirliği imzası

Konferans öncesinde bir araya gelen Bakan Mehmet Ersoy ile Slovakya Cumhuriyeti Kültür Bakanı Lubica Lassakova, kültür alanında 2019-2023 yıllarını kapsayan iş birliği mutabakat zaptı imzaladı. İki bakanlık arasında 1995’te Bratislava’da eğitim, bilim, kültür ve spor alanlarında imzalanan iş birliği anlaşmasına dayanarak düzenlenen mutabakat zaptıyla; kültür, karşılıklı iyileştirmeye yardım etme, katılımcı milletlerinin kültürlerini geliştirme potansiyeli ve etkisini arttırma alanlarında, karşılıklı iş birliğini daha ileriye götürme ve dostane ilişkiler geliştirilmesi amaçlanıyor.