Ekonomi Kuruluşları izne bağlanıyor

Kuruluşları izne bağlanıyor

25.04.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Zincirlerin pazar payı yüzde 30

Kuruluşları izne bağlanıyor



     

     Perakende sektörünün önde gelen isimleri, 57'nci hükümet döneminde gündeme getirilen ancak tepkiler üzerine rafa kaldırılan, 'Hipermarketler Yasası' konusunda görüşlerini aktarmak için, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile İstanbul'da biraraya gelecek.
     Öğlen saatlerinde yapılacak toplantıya Metro Grossmarket'in Genel Müdürü Hakan Ergin, Yabancı Sermaye Derneği Başkanı Şaban Erdikler, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Demir Sabancı, TÜSİAD Tüketici Hakları Çalışma Grubu Başkanı Nurdan Tümbek ve TÜSİAD Sosyal İşler Komisyon Başkanı Şadi Gücüm'ün katılması bekleniyor.
     
     Görüşlerini sunacaklar
     Bilindiği gibi Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un isteği üzerine yeniden ele alınan, "Tüketim maddeleri ve ihtiyaç maddelerinin satışı ile iştigal eden büyük mağazaların kurulmasının izne bağlanması hakkındaki kanun tasarısı" ilgili kesimlerin görüşüne açılmıştı.
     Konuyla ilgili bir raporun da sunulacağı toplantıda, organize perakende sektörünün şehir dışına çıkarılmasının, tüketiciye büyük zarar getireceği vurgulanacak. Tüketicilerin organize perakendecileri tercih etmelerinin en önemli sebeplerinden birisinin perakende mağazalarının yakınlığı olduğunun dile getirileceği toplantıda, Türkiye'de pazar liderinin yüzde 70 payla geleneksel perakendeciler olduğu, gelişmiş ülkelerde ise bu durumun tam tersi olduğu ifade edilecek.
     Ekonominin ancak organize perakende zincirleri sayesinde büyük ölçüde kayıt altına alınarak vergilendirilebildiğine değinilecek toplantıda, Bakan Ali Coşkun'a şu görüşler iletilecek: "Organize perakende istihdamın artmasında ve yabancı sermaye açısından önem taşıyor. Organize perakende, Türkiye'ye gerek yeni yatırımlar, gerekse iştirakler kanalıyla önemli katkılar sağlayacaktır."
     
•  Tasarıya göre, 400 - 2.500 metrekareye kadar satış alanı olan mağazalar için illerde vali başkanlığındaki 7 kişilik "Büyük Mağazalar İzin Kurulu" karar verecek.
•  Daha büyük mağazalar için bakanlık bünyesindeki kurul izin verecek.
•  Satış alanı 5 bin metrekareden fazla mağazalar, yerleşim yeri içinde açılamayacak.
•  Yerleşim alanındaki 400 - 5 bin metrekare arası mağazalarda, alanın yarısı, dışında satış alanı kadar otopark olacak.
•  Taze et, süt ve mamullerinde teslimden sonra 20 gün içinde, diğer gıdalarda 30 gün içinde, gıda dışı ürünlerde 2 ay içinde mal bedeli ödenecek.
     
•  TÜSİAD tarafından hazırlanan bir rapora göre Avrupa'da son 20 - 30 yılda zincirler ağırlık kazandı. Türkiye'de ise geleneksel perakendeciliğin pazar payı yüzde 70 düzeyinde.
•  1 milyon nüfusa düşen mağaza sayısında Avrupa ortalaması Türkiye'den 9 kat fazla. Avrupa'da 1 milyon kişiye ortalama 15 hipermarket ve 150 süper market düşüyor. Türkiye'de 1 milyon kişiye düşen hipermarket sayısı 2, süpermarket sayısı ise 16.
•  Metrekare başına gelir 1998'de 207 dolardı. Bu miktar 1999'da 192 dolara, 2000 yılında ise 186 dolara geriledi.
•  Organize perakende sektöründe son 10 yılda yaklaşık 1.5 milyar dolar yabancı sermaye yatırımı gerçekleştirildi.
     
     Hükümetin raftan indirdiği tasarının yeniden düzenlenmesini isteyen perakende zincirleri temsilcileri, yüzde 30 pazar payı ile gelişmekte olan alanın organize perakende olduğunu düşünüyor. Esnaf korunmak isteniyorsa, organize perakende zincirlerine ilave engeller yaratmak yerine esnafa rekabetçi yapı kazandırılması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, 'Geleneksel perakende belli bir alanda ihtisaslaşmalı. Avrupa'da bunun pek çok örneği bulunuyor. Ayrıca hipermarketlerin kent dışına çıkarılması sadece otomobil sahiplerine hijyen, kaliteli ve garantili tüketim imkanı sağlayacak" diyor.
     


EKONOMİ


İslam bonosu
Nema Meclis'ten geçti, onaya gitti
Hiper zirve toplanıyor
Erdoğan: Bizde 'kitapçık fırlatma krizi' yaşanmaz
Faiz istemeyene su geliri ortaklığı
'Olacak O Kadar' marketi
Kazan'a da Ramstore açıldı
Irak'a 60 trilyonluk satış
Botaş, Hintli dağıtım deviyle ortak oluyor
Reklamcılar Erdoğan'la görüştü
'Grundig'le pazarlığımız sürüyor'