Ekonomi Kuyumcular: ÖTV kalkmazsa kaçakçılığa devam edeceğiz

Kuyumcular: ÖTV kalkmazsa kaçakçılığa devam edeceğiz

26.11.2009 - 01:41 | Son Güncellenme:

İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kameroğlu, kuyumculuk sektöründeki yüksek ÖTV oranını eleştirerek, “Kuyumcular vergi vermiyor deniyor. Bu vergiyle kayıt altına girmek mümkün değil. Ankara’ya sesleniyoruz; bizi kaçakçılıktan kurtarmak istiyorsanız, bunu kaldırınız. Eğer kaldırmazsanız, biz kaçakçılığa devam edeceğiz” dedi

Kuyumcular: ÖTV kalkmazsa kaçakçılığa devam edeceğiz

2. Uluslararası Altın Zirvesi’nde konuşan Dünya Elmas Borsaları Federasyonu Başkanı Avi Paz da elmas endüstrisinin yüksek vergiyle gelişemeyeceğini kaydederek, Türkiye’nin elmas ticaretinin merkezi olması için borsa kurulması gerektiğini söyledi.
İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç da, “Dünyada örneği olmayan bir ÖTV oranıyla karşı karşıyayız” dedi. Saraç, kriz nedeniyle mücevher üretiminde kullanılan altının yüzde 80’den yüzde 45’e indiğini söyledi.
İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği Başkanı İmam Altınbaş, İstanbul’da dağılan Belçika kıymetli taş borsasının yerini alabilecek bir borsanın ÖTV engeli nedeniyle kurulamadığını, yılda 12 milyar doların bu nedenle Türkiye’ye gelmediğini kaydetti. Altınbaş, “Altın fiyatları 3-6 ay arasında 900 dolar seviyesine gelir. Çeyrek altının fiyatı da 6 ayda 70 TL’ye düşer” dedi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Şimşek:
Rica ediyorum kayıt altına girin

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kuyumculuk sektörünün beklentilerini bildiğini ifade ederek, “Ancak sizlerden bir ricam kayıt içine girme konusunda her zamankinden daha fazla çaba sarf etmeniz. Sorunları en kısa zamanda aşacağımıza inancım tamdır” dedi. Şimşek, önümüzdeki dönemde faiz seviyesi ve dış talepteki iyileşmeyle birlikte ekonominin hızlı toparlanacağını ve bu toparlanmanın kalıcı olacağını söyledi.

Yazarlar