Ekonomi Liverpool ‘göğüs liginde’ Süper Lig’i ezdi geçti

Liverpool ‘göğüs liginde’ Süper Lig’i ezdi geçti

18.09.2009 - 02:07 | Son Güncellenme:

İngiliz futbol kulübü Liverpool, göğüs reklamı için 4 yıllığına 80 milyon pound’a Standard Chartered’la anlaştı. Türkiye’de Süper Lig’deki 18 takımın göğüs reklamları toplamı ise 30 milyon lirayla Liverpool’un gerisinde kaldı

Liverpool ‘göğüs liginde’ Süper Lig’i ezdi geçti

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Liverpool, 17 yıl göğsünde reklamını taşıdığı Danimarkalı biracı Carlsberg’le anlaşmasını bitirerek, İngiliz finans devi Standard Chartered’la el sıkıştı. 4 yıllık anlaşmayla yeni sponsorundan 80 milyon pound (198 milyon lira) alacak olan Liverpool, ‘göğüs reklamları’ liginde Avrupa futbol devlerini sollayarak bu alanda zirveye çıktı.
Önümüzdeki sezon yürürlüğe girecek olan anlaşmayla, yıllık 20 milyon pound’u sadece göğüs reklamından kasasına koyacak olan Liverpool, bu sayede birçok yıldız kramponu da takımına katabilecek.

Süper Lig, çok geride
Global ‘göğüs reklamları ligine’ bakıldığında, Liverpool yıllık 20 milyon pound’la liderliği bir diğer İngiliz devi Manchester United’la paylaştı. İki İngiliz kulübünü, Alman Bayern Münih ve İtalyan Juventus takip etti.
Göğüs reklamlarında Türkiye ligine bakıldığında ise, Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor’dan oluşan 4 büyük kulübün yıllık göğüs reklamları toplamı 22.5 milyon lira oldu. Süper Lig’in diğer takımları da hesaba katıldığında, 18 takımın göğüs reklamlarının toplam değerinin 30 milyon lirayı bulduğu tahmin ediliyor.
Böylece, Turkcell Süper Lig’de yer alan 18 takımın göğüs reklamları toplamı, yıllık göğüs reklamı geliri 49.5 milyon lira olan Liverpool’un hayli gerisinde kalmış oldu.
Türkiye’de bu sezon Süper Lig takımlarına en fazla göğüs reklamı veren şirket Turkcell. Ankaragücü, Bursaspor, Kasımpaşa, Gençlerbirliği, Kayserispor, Gaziantepspor, Diyarbakırspor, Sivasspor ve Denizlispor Turkcell göğüs reklamı taşıyor.

İki takım reklamsız oynuyor
Fenerbahçe Avea, Beşiktaş Cola Turka, Galatasaray ve Trabzonspor Türk Telekom, Manisaspor Vestel, Eskişehirspor Eti ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise Kalpen göğüs reklamı ile maçlara çıkıyor. Antalyaspor ve Ankaraspor’un ise göğüs reklamı yok.
Öte yandan, İngiliz Liverpool’un en büyük ticari anlaşması özelliğini taşıyan yeni anlaşmayla birlikte, kulübün temelleri 1884 yılında atılan stadının yenilenmesi de gündeme geldi.
Kulübün 300 milyon pound’a mal olacak 60 bin kişilik Stanley Park stadının yapımı, ekonomik kriz nedeniyle 2 yıldır erteleniyordu.
Liverpool’un eski reklamvereni Carlsberg ise İngiliz Premier Lig’in en uzun süre taşınan göğüs reklamı oldu. Şirket, 1992’den bu yana Liverpool formasındaki reklamı için yıllık 7.2 milyon pound ödüyordu.
Dünyada göğüs reklamından en çok para kazanan bir diğer kulüp olan Manchester United ise geçen yıl göğüs reklamını Amerikalı finans devi AIG’den almıştı.
Ancak AIG küresel kriz nedeniyle zora girince, Manchester United 4 yıllığına 80 milyon pound’a Amerikalı sigortacı AON’nin reklamını aldı.

Haberin Devamı

Kimin göğüs reklamı ne kadar?

Liverpool ‘göğüs liginde’ Süper Lig’i ezdi geçti