Ekonomi ‘Logo’ değil ‘doğa’ öne çıkacak

‘Logo’ değil ‘doğa’ öne çıkacak

05.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, logolu poşetlere ilişkin, “Bu vatandaşımız tarafından sosyal medyada eleştiriliyor. Biz üreticilerimize de o noktada, doğanın korunmasına ilişkin ifadelerin de yer aldığı bir düzenlemeyi usul ve esasları yayınlayarak yapacağız” dedi.

‘Logo’ değil ‘doğa’ öne çıkacak

Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dün Ankara Sanayi Odası’nda düzenlenen “Çevre Mevzuatı Kapsamında Farkındalığın Artırılması” toplantısına katıldı. Burada ücretli poşet uygulaması konusunda bilgi veren Kurum, acilen eski pazar çantalarına, filelere dönülmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Marketlerimizde, belli noktalarda hem Bakanlığımız hem üreticilerimiz promosyon uygulaması yaptılar, yapmaya da devam edeceğiz. Derdimiz, buradan para kazanmak değil gerçekten çevreye olan tahribatı en aza indirmek.”

Kurum, konuşmasının bu kısmında eline file alarak, “Eskiden böyle filelerimiz vardı. Bu fileleri, hanımlar çantasında taşıyacak şekilde de inşallah örnek uygulamalarını yapacağız. Tüm vatandaşlarımızı bu kampanyaya davet ediyorum” dedi.

Yüzde 50 azaldı

Süreçle ilgili kısa bilgi veren Kurum, “4 gündür bu uygulamaya geçildi ve görüyoruz ki plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 50 azalmış durumda. Biz 2019’dan önce yıllık 30-35 milyar plastik poşet tüketiyorduk. Kişi başı 440 olan plastik poşet kullanımını çok yakın zamanda yüzde 90 oranında azaltarak 2025 yılında inşallah 40 adete düşürmeyi hedefliyoruz” dedi. Plastik poşetlerin geri toplanma oranının yaklaşık yüzde 1 olduğuna değinen Kurum, “Plastik poşetlerin geri toplamından üretilme maliyeti, yaklaşık normal maliyetin 100 katı fazla. Hiçbir üreticimizin bu plastik poşetleri toplayıp, yeniden üretmek işine gelmiyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Yeşil OSB Yol Haritası

Bakan Varank, sanayi sitelerinde ortaya çıkan atık suların, belediyelerin kanalizasyon sistemine verildiğini, kendi arıtma tesisini kurmak isteyen sanayi sitesi yönetimlerine, talepleri halinde her türlü teknik ve mali desteği sunduklarını kaydetti. Gelecek süreçte çevre dostu, yeni ve düşük maliyetli sanayi alanları oluşturmak için tüm paydaşlarla yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Varank, şunları söyledi:

“Üretimde çevresel etkilerin azaltılması ve rekabet gücünün artırılması açısından eko-endüstriyel parklar ülkemiz için önemli potansiyeller taşıyor. Bu kapsamda Dünya Bankası işbirliğinde Şubat 2017’de, ‘Türkiye İçin Yeşil OSB Çerçevesinin Geliştirilmesi Projesi’ni başlattık. Projeyle pilot seçilen İzmir Atatürk, Adana Hacı Sabancı, Bursa ve Ankara Sanayi Odası OSB’lerinde kaynak verimliliği, endüstriyel simbiyoz ve yeşil altyapı konularında analiz çalışmaları gerçekleştirildi ve her bir OSB için eylem planları hazırlandı. Ayrıca ilk aşamanın tamamlayıcı bir dokümanı olarak, ‘Mevzuat Alanında ve Kurumsal Reformlar İçin Yeşil OSB Yol Haritası’ tamamlandı.”

Haberin Devamı

Eczacı muaf olsun

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, plastik poşetlerin ücretli olması uygulamasından eczanelerin muaf tutulmasını istedi. Saydan, “İlacın da temel gıda ürünleri gibi hijyen ortamı korunmalı” dedi.

5 pet şişeye 1 file

Bergama Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası işbirliği ile ‘5 pet şişe getirene 1 file hediye’ kampanyası başlatıldı. Bergama Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından organik malzemeden üretilen fileler için uzun kuyruklar oluştu.