Ekonomi Lüks şişme botlar katamarana karşı!

Lüks şişme botlar katamarana karşı!

02.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

300 motor yat ve yelkenlinin boy göstereceği İstanbul Boat Show başlıyor. Fuar sığ sularda seyredebilen lüks şişme botlar ve çok gövdeli katamaranların rekabetine sahne olacak

Lüks şişme botlar katamarana karşı

Türkiye’de deniz üzerindeki en büyük tekne fuarı Uluslararası İstanbul Boat Show, 6 - 11 Ekim arasında yapılacak. Tasarım harikası lüks tekneler 35. İstanbul Boat Show için Pendik Marintürk İstanbul City Port’taki yerlerini alacak. Yaklaşık 300 motor yat ya da yelkenli marinada sahipleriyle buluşmayı beklerken 24 ülkeden 20 binden fazla ziyaretçinin fuarı gezeceği düşünülüyor. Fuarın en pahalı süper yatı 3.7 milyon sterlin’e (5 milyon euro) satılan İngiliz Sunseeker 86, en pahalı yelkenlisi ise 1 milyon euro’ya satılan İtalyan Solaris 58.

Haberin Devamı

Türkiye, dünyada tekne sahipleri tarafından en çok ziyaret edilen altıncı ülke. Akdeniz’de yılda yaklaşık 1 milyon motoryat ya da yelkenli tekne dolaşırken, marina ve liman sayısının artırılmasıyla Türkiye kıyılarının daha çok tercih edilmesi bekleniyor.


Önce tekne defilesi

İstanbul Boğazı’nda bugün düzenlenecek ‘Boat Show Tekne Defilesi’ ile fuara katılan yelkenli ve motoryatlar geçit töreni yapacak. Gençlerin denizle bağ kurması için ise Delphia 24 Kupası Üniversiteler Arası Yelken Yarışı düzenlenecek. Vira Yatçılık’ın 7 Ekim’de düzenleyeceği yarışa Bilgi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi yelken kulüplerin katılacak.

Haberin Devamı

2016 yazında kısa sürede uzun mesafeleri gidebilen lüks şişme botların daha çok ilgi göreceği düşünülürken, mavi yolculukları keyifli kılan katamaranların da gözden düşmeyeceği tahmin ediliyor.

3 metreden 10 metreye kadar çeşitli boylarda olabilen şişme botların kolay kullanımı da son yıllarda deniz tutkunları için tercih sebebi. Fuarda, yüksek hızlı şişme botların girilmesi zor sığ suları keşfetmek için ideal deniz aracı olduğu vurgulanacak. Modern yapısı, çevreci özellikleri ve sığ sulara girebilen tasarımı ile dikkat çeken katamaranlar (çok gövdeli) şişme botların en büyük rakibi olarak fuarda deniz severleri karşılayacak.

5 milyon euro’luk İngiliz süper yat

Fuarın en pahalı teknesi yaklaşık 3.7 milyon sterlin’e (5 milyon euro) satılacak olan Sunseeker 86 Yacht. Bir İngiliz klasiği olan süper yat 27 metre boyu ve 6.5 metre genişliğiyle dikkat çekiyor. 2 adet 1600 beygirlik Mercedes motoru olan Sunseeker 86 Yacht, dünyanın en ünlü yat fuarı olan Cannes’ten sonra ilk defa Türkiye’de görücüye çıkıyor.
Türkiye’de ilk kez satılan Solaris 58 de yaklaşık 1 milyon euro’ya satılacak. Fuarın en pahalı yelkenlisi olan 18 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğindeki süper yatın 4 kamarası bulunuyor.
28 metre boyu ile fuarın en uzun teknesi olan Nimir’in 6 kabinli olması, 12 kişiyi aynı anda engin maviliklere götürebileceği anlamına geliyor. 3.5 milyon dolara satılan Nimir’in ardından dikkat çeken diğer tekne 950 bin sterlin fiyatı ve 19 metre boyuyla Manhattan 55. Monte Carlo 6 ise yine Türkiye’de ilk kez tanıtılacak teknelerden biri.
Cannes Boat Show’dan sonra Türkiye’ye gelen Jeanneau 54 ise 340 bin euro, Bavaria Sport 330 Open 120 bin euro, Delphia Escape 1080 140 bin euro değerinde.
Araba satışı çok tekne satışı az
Türkiye’de yaklaşık 100 bin euro değerinde 50 bin lüks araba satılırken, 3 tarafı denizlerle çevrili olan ve 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine rağmen çok az tekne satılıyor.