Ekonomi Macar kapısının anahtarı masada

Macar kapısının anahtarı masada

27.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İhracatçıların gazete ilanlarıyla gündeme taşıdığı Macaristan’daki taşımacılık kotaları hakkındaki sıkıntıların çözümü için adım atıldı. Bu ülkeye resmi ziyarette bulunan Sanayi ve Teknoloji Mustafa Varank, konuyu muhataplarına aktardı ve çözüm için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Macar kapısının anahtarı masada

Türkiye-Macaristan 6. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı’na katıldıktan sonra Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bakan Varank, Macaristan ile taşımacılıkta uygulanan geçiş kotaları hususunda yaşanan sıkıntılara ilişkin şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Kara yolu taşımacılık sektörü bizden açılım bekliyor. Bu konuyu detaylı olarak muhatabımızla görüştük. İki tarafın da kara taşımacılarını memnun edecek bir çözüm bulmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Muhatabımızın birtakım teklifleri oldu geri döndüğümüzde bunları değerlendireceğiz ve böylece bu konuda bir çözüme varmaya çalışacağız.”

Varank, Türkiye ile Macaristan arasında 2.5 milyar dolar düzeyinde olan ticaret hacminin 6 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini de söyledi.

Turizm yükseliyor

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da Türk bankalarının Macaristan piyasasına girmesi konusunda görüşmelerin başladığını, karşılıklı olarak vergilerin iadesi konusunda anlaşmasının imzalandığını ifade etti.
Macaristan’ın güneye açılım politikası kapsamında Afrika’ya büyük önem verdiğine değinen Szijjarto, bu kapsamda Türk ve Macar şirketlerinin ortak hareket edebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

İki ülke arasında siyasi konuda hiçbir problemin bulunmadığını ve çok iyi ilişkiler olduğunu belirten Szijjarto, ayrıca geçen yıl Türkiye’ye giden Macar turist sayısının 123 bin ile rekor kırdığını ve bu yıl bu sayının artmasının beklendiğini söyledi.

Varank ve Szijjarto, Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantı Protokolü’nü, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ise KOSGEB ve HEPA arasında eylem planı anlaşmasını imzaladı.