Ekonomi Madenini buldu yeni tesis yolda

Madenini buldu yeni tesis yolda

01.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, nikel ve kobalt tesisiyle madenciliğe 600 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirterek, “Eskişehir’de tamamen yerli benzer bir yatırım planlıyoruz” dedi

Madenini buldu yeni tesis yolda

Manisa’da nikel ve kobalt tesisi yatırımı yapan Zorlu Holding, madencilikte hedef büyüttü. Eskişehir’de de benzer bir fabrika kurmak için kolları sıvayan grup, sistemi yerlileştirerek Türkiye’ye yayacak. Özellikle elektrikli otomobillerin kalbi batarya için çok önemli olan nikele talebin patlaması bekleniyor.

Haberin Devamı

Gördes’te gazetecilere tesisi tanıtan Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Türkiye’nin ilk nikel kobalt işletme tesisi Meta Nikel’e 600 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirterek, tesisin kuzey yarımkürede ilk ve dünyadaki 10 işletmeden biri olduğunu söyledi.Geleceğin hammaddesi nikele 10 yıldır yatırım yaptıklarını dile getiren Yüngül, “Meta Nikel tesisimiz 10 bin ton nikel metal kapasitesine sahip. Bu 2023’de 20 bin tona çıkacak. Bölgede yarattığımız ekosistemle 5 bin kişiye de istihdam sağlıyoruz. Toplam yatırımı 860 milyon dolara ulaşacak bu tesisle hem Türkiye’nin nikel ihtiyacını karşılayacağız hem de nikelin katma değeri yüksek formlarını ihraç ederek cari açığın azalamasına katkı yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Yüngül, nikelin son yıllarda çok daha fazla ön plana çıkmasının temel nedeninin elektrikli otomobillerin kalbi olarak nitelendirilen bataryalarının ana maddelerinden birinin nikel olmasından kaynaklandığına da dikkat çekti.

Dünyada nikel pazarının 20 milyar dolar olduğunu ve her geçen gün büyüdüğünü de aktaran Yüngül, “Nikelde girdilerin yüzde 80’inden fazlası yerli. Sadece sülfirik asiti ithal ediyoruz.

Eskişehir’e yatırım

Yerlilik oranı çok yüksek. Satış sorunumuz da yok. Hep talebi olan bir ürün. Şu anda üretimin tamamını ihraç ediyoruz. Biz bu işe başladığımızda nikelin fiyatı 33 bin dolardı şimdi 12 bin dolar” diye konuştu. Yüngül, Gördes’te sadece nikel değil scandiyum gibi farklı elementlerin de bulunduğunu ve onları da çıkarma çalışmalarının olacağını aktardı.

Ömer Yüngül, madenciliğin şu anda Zorlu Grubu’ndaki payının düşük olduğuna ancak bu alanda yeni yatırımlara devam edeceklerine de değinerek, “Eskişehir’de benzer bir yatırım planlıyoruz. Nikel ve türevlerine yatırım yapacağız. Manisa’daki fabrikanın know how’unu Kanada ve Avustralya’dan aldık ama yeni tesislerimiz tamamen yerli olacak. Bir hayli deneyim kazandık. İki katı bir tesisi Eskişehir’de planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Satış sorunu yok

Nikelde satış sorunu olmadığını da vurgulayan Yüngül, şunları söyledi: “Çok teklif alıyoruz. Özellikle elektrikli oto bataryası bu madene ilgiyi artırdı. Şu anda dünyada 8 bin megavat gücünde pil üretimi yapılıyor. Bu 200 bin araç pili demek. 1 milyon elektrikli araç satılacağı düşünüldüğünde bu gücün 40 gigavata çıkacağı tahmin ediliyor. Potansiyel çok fazla.”
Ömer Yüngül, nikelde aylık ihracatlarının 10 bin ton olduğunu, bunun yüzde 90’ını Çin’e geriye kalanını da Kore’ye ihraç ettiklerini aktardı.

Haberin Devamı

20 milyar dolarlık pazar

Meta Madencilik 2000’de kuruldu. 2007’den beri Zorlu Holding bünyesinde

Nikel ve kobalt kaynaklarını geliştirmek üzere ilk tesis

Gördes’te kanıtlanmış rezerv yaklaşık 300 bin ton

Hedeflenen kapasite miktarı 20 bin ton

İkinci faz yatırımıyla 860 milyon dolarlık yatırım olacak

Dünyada nikel pazarı 20 milyar dolar civarında

Dünya nikel rezervi laterit olarak 178 milyon ton

Türkiye ise 1 milyon ton laterit nikel rezervine sahip

Nikel elementi kullanımı geri kazanımlar hariç 1,86 milyon ton

Türkiye’de ise yılda yaklaşık 3.800 ton’luk bir kullanım var

Haberin Devamı

Ar-Ge’yle katma değerli ürün

Zorlu Maden Grubu Başkanı Orhan Yılmaz ise, nikelin doğrudan topraktan çıkarılacak bir ürün olmadığını belirterek, “Çıkarılan cevherin çeşitli proseslerden geçirilerek işlenmesi gerekiyor. Bunun için de ciddi bir know how ve teknolojiye ihtiyaç var. Uzun yıllar yurtdışından ithal edilmek zorunda kalınan nikel ve kobalt, Gördes’teki yatırımla artık ithal edilmek zorunda kalmayacak. Ar-Ge çalışmalarımızla katma değerli ürün çeşitliliğimizi de artıracağız. Demir başta olak üzere çıkardığımız cevherin içerisindeki tüm elementleri en verimli şekilde değerlendirerek tesisimizin ekonomik değerini yükselteceğiz” dedi. Yılmaz, 550 çalışanlarının bulunduğunu bunların da 10 tanesinin Ar-Ge’yle ilgilendiğini söyledi.