Ekonomi Memurların toplu sözleşme masasında bir garip tartışma

Memurların toplu sözleşme masasında bir garip tartışma

13.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Memurların toplu sözleşme görüşmelerinin ikincisinde, KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in, masadan kalkıp yerine KESK yürütme kurulu kadın üyesini davet etmesi üzerine Memur-Sen ile KESK arasında tartışma çıktı. Kadın üye masayı terketmek zorunda kalırken, hükümetin memurlara zam önerisi ise yarına kaldı

Memurların toplu sözleşme  masasında bir garip tartışma

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda devam eden ikinci tur toplu sözleşme görüşmelerinde Özgen’in masadan kalkıp yerine KESK yürütme kurulu kadın üyesini davet etmesi üzerine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Yasada, masada kimin olacağı bellidir. Lami Bey yetersizse genel kurula giderek kadın bir genel başkan seçsin” dedi.

Masadan kalktı
Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadın üyenin düşüncelerini mikrofonla dile getirmesini önerince Özgen, “Benim yerimde oturarak konuşması gerekir” dedi. Çelik ise, “Toplu sözleşme düzenini bozmaya hakkınız yok. Konuşmak istiyorsanız yerinizden düşüncelerinizi ifade edin. Kadınları istismar etmeyin. Benim muhatabım sizsiniz” diye konuştu. Daha sonra tartışmaların merkezindeki KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy masadan kalktı.

Teklif cuma günü
Toplantıya verilen arada konuşan Memur-Sen Başkanı Yalçın, “Şu ana kadar dört hizmet koluna ait talepler dile getirildi” diye konuştu. Yarın yapılacak üçüncü toplantıda Kamu İşveren Heyeti’nin zam önerisini açıklayacağını ifade eden Yalçın, tartışma için de şunları söyledi:
“KESK’in kadın yöneticisi, yetkisi olmadığı halde toplu sözleşme masasında oturmak istedi. Masanın muhatabı Memur-Sen’dir. 11 hizmet kolunda tamamı yetkili konfederasyon Memur-Sen’dir. Masada görüşülecek talepler ve teklifler Memur-Sen’indir. Ne Türkiye Kamu-Sen’in ne de KESK’in talepleri görüşülebilir. Yetkili konfederasyonun tekliflerinin görüşülmesini provoke ederek, zamanın verimli kullanılmasının engellenmesi yönünde bir harekettir. Yasanın merhametiyle masaya oturulmuş olunması, masanın provoke edilmesine neden oluyor.”
Lami Özgen ise Gülistan Atasoy’un kadın çalışanların sorunlarını dile getirmek için toplu sözleşme masasına oturmak istediğini söylerken, Atasoy da, erkeklerin hakim olduğu toplu sözleşme masasında kadınlar adına söz söyleme gereğiyle konuşmak istediğini belirtti.