Ekonomi ‘Merhaba Bilim’ dedi jüri özel ödülünü aldı

‘Merhaba Bilim’ dedi jüri özel ödülünü aldı

28.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da bir köyde yaşayan 17 yaşındaki Cengiz Çiftçi, geliştirdiği uygulama ile Turkcell’in düzenlediği yarışmada ödül kazandı.

‘Merhaba Bilim’ dedi jüri özel ödülünü aldı

Turkcell’in gençlere özel içerik ve teklifler sunduğu GNÇ uygulaması, geleceğin dünyasını tasarlayacak olan gençlerin içindeki girişimci ruhu ortaya çıkaracak ‘GNÇ Bi’Fikir’ isimli bir yarışma düzenledi.

Haberin Devamı

Yarışmaya Diyarbakır’dan katılan Cengiz Çiftçi geliştirdiği ‘HiScience’ (Merhaba Bilim) uygulaması ile Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Geliştirdiği uygulama ile bilim, kültür, sanat meraklılarını tek platformda buluşturmayı hedefleyen Çiftçi, uygulamayla Türkiye’nin her yerinden genç yetenek ve yazarları bir araya toplamak istediğini söyledi.

Yazılım serüveni

Çiftçi, “Belli konular üzerinde tartışabileceğiniz bir platform bu. Aynı zamanda harita ile kim nerede, ne yapıyor bunları da görebilirsiniz” dedi.

Yazılımı büyük oranda kitaplarda öğrendiğini aktaran Çiftçi, meslek seçimi konusunda kafasının çok karışık olmasına rağmen büyük girişimcilerin ortak özelliğinin yazılımcı olduğunu farketmesiyle yazılım mühendisi olmaya karar verdiğini belirtti. Çiftçi şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Yazılımı biraz daha ön plana çıkaracak şekilde bir planlama yaptım. İlk olarak bu yılın mayıs ayında harekete geçerek ilk girişimim olan ‘Hi Science’ projesini hayata geçirdim. Bu projeyi yaparken androide kaç kere silip kurdum. Hataların nedenlerini kitaplardan bularak düzeltmeye çalışıyordum. O hatayı çözebilmem için bana yardımcı biri lazımdı. Ama hatalarımı  düzeltmeyi bile ya kitaplardan ya da internetten bularak çözmek zorunda kalıyordum.”

‘Merhaba Bilim’ dedi jüri özel ödülünü aldı

Yeni projeler

‘GNÇ Bi’Fikir’ yarışmasında aldığı ödülün ardından Çiftçi’nin hedefleri büyüdü.

İstanbul’da ya da İzmir’de üniversite okumak isteyen Çiftçi, yazılımla ilgili başka projelerini de bu şekilde hayata geçirmek istiyor. Yarışmayla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş ise dijital dünyada çok fazla sermayeye ihtiyaç duymadan, parlak fikirlerle dünyada ses getirecek işlere imza atmanın mümkün olduğunu söyledi. Yiş, şu değerlendirmede bulundu:

“GNÇ Bi’Fikir yarışmamızın ilk yılında gençlerimizden 2 bin 500 başvuru alarak büyük ilgi gördük. Dijitalleşmeyle birlikte gençlerimizin içindeki potansiyeli ortaya çıkarmak ve tüm gençlere fırsat eşitliği sunmak için amacıyla düzenlediğimiz yarışmamıza gençlerimizin bu denli ilgi göstermesi bizleri fazlasıyla mutlu etti. Gerek dereceye giren gerekse yarışan projelerdeki fikirler gençlerimizin içindeki büyük potansiyeli bir kez daha gösterdi.”