Ekonomi Merkez Bankası’ndan yeni müdahale

Merkez Bankası’ndan yeni müdahale

14.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası (TCMB), dövizdeki tırmanışın önüne geçmek için ilk adımını önceki gün attığı fonlama müdahalesini, dün de haftalık repo ihalesi açmayarak yeniledi.

Merkez Bankası’ndan yeni müdahale

Merkez Bankası, bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitlerini 16 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere toplam 11 milyar liraya düşürdüğünü de açıkladı. Merkez’in ihale açmaması üzerine, dün güne 3.80 lira üzerinde başlayan dolar, ilk etapta 3.79 liraya geriledi.

Haberin Devamı

Bankaları yüzde 8.0 faiz ile fonladığı miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesini açmayan Merkez Bankası, bankaları yüzde 8.50 faizle kotasyon yoluyla repo ve yüzde 10.00 faizle geç likidite penceresi yoluyla fonlamaya devam ediyor.

Merkez Bankası, haftalık repo ihalesi açmayınca, bankalar için liranın maliyeti artıyor ve dövize talep yaratamadığı için de kurlardaki yükseliş frenleniyor.

Uluslararası piyasalarda dolar endeksinin değer kaybetmesinden bulduğu destekle düşüş hızını artıran dolar/TL daha sonra 3.7491’e kadar geriledi ve günü 3.7611’den tamamladı.

Benzine zam

Öte yandan akaryakıt dağıtım şirketleri, bugünden geçerli olmak üzere litre başına benzine 15, motorine 13 kuruş zam yaptı.

Haberin Devamı

Buna göre,benzinin litresi 5.39 - 5.44 TL civarında motorinin litresi ise 4.69 - 4.74 lira civarına çıkacak.

En son 10 Ocak Salı günü benzinin litresine 7 kuruş zam yapılmıştı.