Ekonomi Merkez’den 2.2 milyar dolarlık hamle

Merkez’den 2.2 milyar dolarlık hamle

08.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası (TCMB), 2.2 milyar dolarlık dövizi bankaların kullanımına geçirecek bir likidite adımı attı.

Merkez’den 2.2 milyar dolarlık hamle

Zorunlu karşılıklarda rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırının yüzde 55’ten yüzde 45’e düşürüldüğünü açıklayan Merkez Bankası, “Söz konusu değişiklikle yaklaşık 6.4 milyar Türk Lirası likidite piyasadan çekilecek olup, yaklaşık 2.2 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecektir” dedi.

Haberin Devamı

Yeni adımlar gelir mi?

Açıklama öncesi 4.2620 seviyesinde olan dolar/TL, önce 4.2500’in altına geriledi, daha sonra tekrar 4.26’lı seviyelere yükseldi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir bankacı, “Son faiz kararı sonrası TL’deki devam eden değer kaybını sonrası, ‘Buradayım, piyasayı izliyorum’ demek adına atılmış sembolik bir adım olarak görüyoruz. Piyasadaki etkisine bakınca adımda 2 milyar doların etkisini değil de, TCMB’nin durumu yakından izlediği gerekirse etkisi büyük adımlar atabileceği mesajının verilmiş olmasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Piyasada satışların artması halinde 7 Haziran’a kadar yeni adımlar görebiliriz” dedi.

Merkez’den 2.2 milyar dolarlık hamle

Küresel gelişmeler etkili oldu

Bankacılar son dönemde TL’deki değer kaybına gerekçe olarak dolardaki küresel değer kazancı, S&P’nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3’e yükselmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, yüksek enflasyon ve cari açığı gösteriyorlar.

Haberin Devamı

TCMB’nin kararı, kısa süre önceki 75 baz puanlık faiz artışına rağmen küresel ve Türkiye eksenli gelişmelerle kur ve faizde sert yükselişin sürmesinin ardından geldi. Dolar/TL cuma günü 4.2901 ile yeni tarihi zirvesini test etti.