Ekonomi Merkez’den dolara karşı çifte hamle

Merkez’den dolara karşı çifte hamle

10.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası TL’deki sert değer kayıplarının ardından ana fonlama aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiğini açıkladı.

Merkez’den dolara karşı çifte hamle

Merkez Bankası internet sitesinden yaptığı açıklamada, “Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır” dedi.

Haberin Devamı

TCMB benzer bir adımı 25 Mart’ta atmış ve ortalama fonlama maliyetini 150 baz puan artışla yüzde 24’ten yüzde 25.50’ye çekmişti.

Bankacıların beklentisi mart ayı sonunda yapılan adımların bugün de tekrar edilmesi yönünde. Reuters’a bilgi veren üst düzey bir bankacı, “Kararın ardından gecelik faizler bugün, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin ise beş iş günü içinde kademeli olarak her gün yükselerek yüzde 25.50’ye gelmesini bekliyoruz” dedi.

Ek sıkılaştırma...

Merkez’in açıklaması öncesi 6.2420 civarında işlem gören dolar/TL açıklama ile birlikte 6.21’in altını test etti. Merkez Bankası’nın bu adımı piyasada “üstü kapalı faiz artışı” olarak biliniyor. Banka PPK metinlerinde ve söylemlerinde ilgili sürece “ek sıkılaştırma” söylemiyle atıfta bulunuyor.

Haberin Devamı

Banka yerel seçimleri de içeren 25 Mart - 8 Nisan dönemi haricinde uzun bir süredir piyasayı sadece yüzde 24 seviyesindeki 1 hafta vadeli repo ihalesi ile fonluyordu.

Haftalık vadede yüzde 24 yerine gecelik vadede yüzde 25.50 fonlamasının kullanılması durumunda ilk etapta ortalama fonlama maliyetinin çıkacağı üst nokta Merkez’in gecelik borç verme faizi olan yüzde 25.50 seviyesi.

Merkez Bankası’nın yüzde 24 seviyesindeki politika faizinin 150 baz puan üzerinde yüzde 25.50’lik gecelik borç verme faizi, yüzde 27 seviyesinde ise geç likidite penceresi faizi yer alıyor.

Fonlama maliyeti...

Merkez, ortalama fonlama maliyetinin hangi faize yükseleceğine dair sinyal vermedi.

Reuters’ın haberine göre işlemciler ve ekonomistler ilk etapta ortalama fonlama maliyetinin 150 baz puan yükseleceğini öngörüyor. Daha sonra bunun 300 baz puana ulaşma ihtimali olsa da bankanın son kredi mercii görevini yerine getiren GLP imkanına bankaları yönlendirmeyi son dönemde tercih etmediği de biliniyor.

13 MİLYAR $’LIK AYAR

Dün bir ayar da zorunlu karşılıklara getiren Merkez şu açıklamayı yaptı:

“Finansal piyasalarda son gelişmeler dikkate alınarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla;

- Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 40’tan 30’a indirilmesine,

Haberin Devamı

- Yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vadelerde 100 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.

TL zorunlu karşılıkların döviz cinsi tesis edilebilmesi imkânına ilişkin değişiklik ile piyasaya 2.8 milyar dolar likidite verilmesi ve piyasadan 7.2 milyar TL likidite çekilmesi, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında değişiklikle piyasadan 3 milyar dolar likidite çekilmesi beklenmekte.”