Ekonomi Merkez faize dokunmadı Borsa artıda

Merkez faize dokunmadı Borsa artıda

24.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.

Merkez faize dokunmadı Borsa  artıda

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplanan PPK, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10.75 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7.25’te sabit bıraktı. PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da yüzde 7.50’de tuttu.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi.

Jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği’nden gelen talep artışının ihracat üzerindeki olumlu etkisinin güçlenerek sürdüğü aktarılarak, şunlar kaydedildi:

“Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir.

Artan maliyet unsurları ise çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırlamaktadır. Kurul, ücret gelişmelerinin ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir.”

Haberin Devamı

75 binin üstünde

Borsa İstanbul dün yüzde 0.81 yükselişle 75 bin 499 puandan kapadı. BIST 100 endeksi, pazartesi günkü kapanışa göre 605.86 puan artarken toplam işlem hacmi 5.2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Dün serbest piyasada dolar kuru 2.9395 TL’ye çıkarken, euro kuru 3.2426’dan kapandı.

Kapalıçarşı’da altının gram fiyatı 115.20 TL’ye yükselirken çeyrek altın 189, Cumhuriyet altını 770 liradan satıldı.