Ekonomi Merkez, TL zorunlu karşılıkları indirdi

Merkez, TL zorunlu karşılıkları indirdi

06.10.2011 - 16:45 | Son Güncellenme:

Doların ateşini düşürmek için bugün 1.35 milyar dolarlık döviz satış ihalesi açan Merkez Bankası, şimdi de TL zorunlu karşılıklarını düşürdü.

Merkez, TL zorunlu karşılıkları indirdi

Merkez Bankası Türk Lirası munzam karşılıklarda indirime gitme kararı aldı. Buna göre ortalama yüzde 13.1 olan karşılık oranları yüzde 12.5'e çekildi.

Merkez bu hamle ile piyasaya 3.2 milyar lira likidite sağlayacak...

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın bu kararı sonucu, zorunlu karşılıklarda yüzde 13.1 olan ağırlıklı ortalama yüzde 12.5'e indi. 3 yılın üzerindeki zorunlu karşılıklarda 800 baz puan indirime gidildi. Merkez Bankası, munzam karşılıklarda bir yılda 200 baz puan ve 3 yılda 500 baz puanlık indirim yaptı.

TL zorunlu karşılık düzenlemesi 14 Ekim'den itibaren tesis edilmeye başlanacak

PİYASALARA NET MESAJ

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarında yaptığı değişikliğe ilişkin, "Bu karar, Merkez Bankası’nın Türk Lirası’ndaki değer kaybına daha fazla izin vermeyeceği mesajını piyasalara net olarak veriyor" dedi.

AA muhabirine yaptığı değerlendirmede bulunan Toğuç, "Ben Merkez Bankası’nın bu konuda kararlı tavrını görüyorum. Burada Merkez Bankası’nın vadeleri uzatmaya ve TL cinsi enstrümanları desteklemeye yönelik tavrı var. TL’de daha aşağı hareketler görebiliriz. Ama bono oranlarında hareketler sınırlı kalabilir. Önümüzdeki 3 aylık enflasyon beklentilerine baktığımızda, dolar-TL’deki hareket ve enerjideki fiyat artışlar nedniyle Merkez Bankası’nın yıl sonu hedeflerini aşacak gibi görünüyor."

Haberin Devamı

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren de, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarında indirim kararı ile temelde hem piyasayı işler tutmak, hem likiditeye destek olmak istediğini söyledi.

Dağdeviren, Merkez Bankası’nın aslında mevduat dışındaki yükümlülüklerde vadeye göre bir ayrıma gideceğini, uzun vadeyi teşvik edici zorunlu karşılıkları yeniden düzenleyeceğini belirttiğini hatırlattı.

Tek oranı çeşitlendirmesiyle vadeyi teşvik ettiğini, daha önceki maliyetlere göre de ciddi düşüşün söz konusu olduğunu ifade eden Dağdeviren, "Temelde aslında Merkez Bankası’nın bir miktar hem piyasayı işler tutmak, hem likiditeye destek olmak istediğini düşünüyorum. Burada temel kaygı, yurt dışı ve bunun Türkiye açısından yarattığı sermaye kaçışı riski..." yorumunu yaptı.

Yurt dışındaki belirsizliklere işaret eden Dağdeviren, tüm gelişmeleri değerlendirmek üzere biraz bekleyen, ama sistemi de işler tutmaya çalışan, aşırı oynaklıkları dengelemeye çalışan bir Merkez Bankası duruşu algıladığını belirtti.

Merkez Bankası’nın kararlarıyla dolardaki oynaklığın tamamen kalkacağını beklemenin çok iyimser bir yaklaşım olacağına dikkati çeken Dağdeviren, bunda yurt dışı gelişmelerin çok belirleyici olduğunu, bu kadar çok belirsizlik varken tamamen stabil bir ortam beklememek gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

En büyük indirim, en uzun vadeye

Merkez Bankası son aldığı kararla zorunlu karşılık oranlarını TL yükümlülüklerde 3 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesaplarında yüzde 13’ten yüzde 12,5’e, 1 yıla kadar vadeli Türk Lirası diğer yükümlülüklerde yüzde 13’ten yüzde 11’e, 3 yıla kadar vadeli Türk Lirası diğer yükümlülüklerde yüzde 13’ten yüzde 8’e ve 3 yıldan uzun vadeli Türk Lirası yükümlülüklerde yüzde 13’ten yüzde 5’e indirdi.