Ekonomi Merkez'den sektör raporu

Merkez'den sektör raporu

29.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Merkez'den sektör raporu

Merkezden sektör raporu

MERKEZ Bankası yaklaşık 11 bin firmayı kapsayan "Reel Sektör Raporu"nu açıklandı. Bankanın Başkan Yardımcısı Selçuk Abaç, bu yıl 6'ncısını yayınladıkları "Sektör Bilançoları" çalışmasının sektörlerin durumuna ışık tutacağını söyledi. Rapora göre bu yıl imalat sanayinde özkaynak karlılığı en yüksek sektörler; Makina ve teçhizat sanayi, Ulaşım araçları ve elektrikli ve optik aletler sanayi oldu. İmalat dışında öz kaynak karlılığı en yüksek sektörler ise madencilik, sigortacılık ve ticaret. İmalat sanayinde faaliyet gösteren kar marjı en yüksek sektörler ise şunlar: Kauçuk ve plastik ürünleri, elektrikli ve optik aletler sanayi, Makina ve teçhizat sanayi.
Rapora göre, 1995 yılında Türk lirasının değer kaybının yavaşlaması, reel faizlerin düşmesi iç talebi canlandırdı, 1996'da iç talepteki canlılığın sürmesinin yanısıra Gümrük Birliği sonrası dış piyasalarda yaşanan durgunluk, firmaları iç talebi karşılamaya yöneltti ve firmaların net satışları içinde yurtdışı satışların payı azaldı.
Özel sektör firmalarının 1995 ve 1996 yıllarında öz kaynakları reel olarak artarken, kamu kuruluşlarının öz kaynakları 1996'da azaldı.