Ekonomi Metal işçisine % 24.6 zam 6 ayda bir enflasyon farkı

Metal işçisine % 24.6 zam 6 ayda bir enflasyon farkı

31.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ekonomisinin yaklaşık üçte birini temsil eden metal sektöründe dört aydır süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uzlaşmayla sonuçlandı.

Metal işçisine % 24.6 zam 6 ayda bir enflasyon farkı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) yeni teklifi üzerine Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş sendikalarıyla imzalar atıldı. 130 bin çalışanı kapsayan sözleşme, çalışan refahını artıracak düzenlemeler içeriyor. Anlaşmayla, ücretlere yüzde 24.6, sosyal yardımlara yüzde 23 zam yapıldı. Çalışanlara tamamlayıcı sağlık sigortasında da anlaşıldı. İki yıllık sözleşmede kıdeme dayalı ücret zammı da uygulandı.

Haberin Devamı

Seyyanen 1.60 TL

MESS ile üç işçi sendikası arasında imzalanan sözleşme, iki yıl boyunca geçerli olacak. Çalışanların ücreti üç temel bileşene göre değiştiriliyor. Ücret zammı kıdeme göre düzenlenirken kıdemin dışında bütün çalışanların saat ücretine 1.60 lira seyyanen zam yapıldı. Ücretlere sözleşme süresince her 6 aylık dönemde TÜFE oranında zam yapılacak.

MESS üyesi işyerlerinde çalışanlar yılda dört maaş ikramiye alıyor. İkramiye dışında bayram, yakacak, yıllık izin yardımları veriliyor ve eğitim, evlilik, yemek, ulaşım gibi sosyal yardımlar kalemi altında çalışanlar destekleniyor.

Çalışma barışı

MESS Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Çalışma barışının korunması, üretimde sürekliliğin sağlanması ve çalışanların refahında yüksek oranda artış elde edilmesi için gereken adımları attık” dedi.

Haberin Devamı

Önen, “Metal sanayiinde ücret düzenini yeniden tanımlayan teklifimiz, görüşmelerin uzlaşmayla sonuçlanmasını sağladı. Toplu iş sözleşmesinin çalışma barışı korunarak imzalanması, ülkemize ve işimize bağlılığımızın göstergesidir” diye konuştu.

Yılda 30 TL kıdem zammı

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, toplu iş sözleşmesinde zamların ortalama getirisinin yüzde 24.63 olduğunu söyledi. Kavlak, şu açıklamayı yaptı:

“Saat ücretleri 1 Eylül 2017’den geçerli olmak üzere 9 liraya çekilecek. Herkese seyyanen 1 lira 60 kuruş alınacak. Kıdem zammı da her yıl için 30 lira olacak. 1 Ocak 2017’den önce işbaşı yapan ve yılını dolduran herkes kıdem zammını alacak. Sosyal haklar hariç her üyemiz en az 510 liradan başlayan ve 930 liraya kadar parasal zam alacak. Bu zamların ortalama getirisi de 24.63 olmuştur. Sosyal haklara aldığımız zam oranı ise yüzde 23’tür. Kümülatif olarak yüzde 26.31’dir. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile yüzde 27.62 yapmaktadır. Kayınvalide-kayınbaba vefatında üç günlük izin hakkını da aldık.”