Ekonomi Microsoft'a Türk damgası

Microsoft'a Türk damgası

07.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Microsoft'a Türk damgası

Microsofta Türk damgası

Dünyanın en büyük yazılım firması Microsoft'un Türkiye yöneticisi Emre Berkin, Ortadoğu bölgesi genel müdürlüğüne getirildi. Berkin Türkiye'de 1995'te yüzde 280, 1996'da yüzde 169 ciro artışıyla 60 ülkeyi geride bırakıp dünya lideri oldu

DÜNYANIN en zengin adamı olan Bill Gates'in kurduğu Microsoft imparatorluğunda bir Türk, tepe yöneticiliğine tırmandı. 4 yıl önce Microsoft Türkiye bölümünü kuran Emre Berkin'e, grup içinde ciro rekortmeni olunca, Microsoft Orta Doğu Bölgesi Genel Müdürlüğü önerildi. Görevi kabul eden Berkin, Ekim ayında Dubai karargahında işe başlayacak.
Atama kararı bugün açıklanacak olan Emre Berkin ile bu başarısının altında yatan mücadeleyi ve Türk bilişim sektörünün yarınını konuştuk. Berkin'e göre Türkiye, yazılım sektöründe çok büyük potansiyele sahip. Sorun, bu potansiyeli değerlendimekte yatıyor.
Soru: Türkiye başarısının öyküsü nedir?
Berkin: Microsoft'daki görevime, Türkiye bölümünü kurarak 4 yıl önce başladım. Bugün bana yeni bir pozisyon teklif edildi. Türkiye ile birlikte, Orta Doğu ülkeleri, Emirlikler, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Kıbrıs ve Malta'nın dahil olduğu Bölge Genel Müdürlüğü görevini kabul ettim.
Microsoft Türkiye'yi 1993 yılı ağustos ayında kurduk. Önce anahtar elemanları seçtik ve 7 kişi olarak göreve başladık. Balmumcu'daki binada şimdi 3 kata yayıldık ve bugün 40 kişiye geldik. Şirketi kurmadan önce Türkiye'de Microsoft'un 2 ana dağıtıcısı olan Linksoft ve Logosoft vardı. Bunlara daha sonra Arena da katıldı. Tüm dünyada 4 yıl içinde en hızlı büyüyen ülke olduk. 1995 ve 1996 içinde, kendilerine verilen bütçe hedeflerini en fazla aşan Türkiye oldu. 60'a yakın ülkede Microsoft örgütü var. 60 ülke içinde hedeflerini en fazla geçen ülke biziz.
Soru: Bu farkı nasıl sağladınız?
Berkin: Ben farkı, oluşturduğum takımda görüyorum. Bundan sonrası, takımın başarısı. Biz gerçekten takım olarak çalışıyoruz. Zira direkt iş yapmıyoruz. Pazarlama, satış bölümlerimiz var. Escort, Data Teknik, Vestel ve Zet gibi yerli bilgisayarcılarla çalışıyoruz. Ayrıca bir başka ekip, KOBİ'lere pazarlama ve ürün tanıtımı yapıyor. Hem kullanıcılara destek sağlayan hem de sorun çözen bir hizmet birimi var. bunun yanı sıra son kullanıcılara destek veriyoruz. arkadaşlarımız, başında kulaklı, ekran karşısında, kayıtlı kullanıcımızın sorularını çözüyor. Bu hizmet dünyada ücret karşılığıdır. Ben bunun ücretsiz olmasında ısrar ettim ve Microsoft'a kabul ettirdim.
Soru: Ekipteki oyuncuları nasıl buldunuz?
Berkin: Biz, bir iş pozisyonu açtığımız zaman, bu görev, doğru insanı bulana kadar en az 6 ay açık kalıyor. takım ruhunda oyuncuları bulana dek değişimi sürdürüyoruz.

Soru: Genel müdürden ziyade koç gibi mi?
Berkin: Takıma uyan doğru insanı buluna kadar değitiriyoruz. 6 ayda takım adamını buluyorsunuz zaten.
Soru: Ciro rekoru nasıl gerçekleşti?
Berkin: 1995'te yüzde 280, 1996'da yüzde 169 ciro artışı yarattık. 1996'yı 12 milyon dolarla bitirdik. Geçen hafta 48 saatliğine Amerika'ya gittim ve Bill Gates'e sunum yaptım. Bu sunum çok iyi geçti.
Soru: İşi kim önerdi?
Bekrin: İş teklifi, Bölge Başkan yardımcısından geldi. Zaten benzer pozisyon 2 yıldır öneriliyordu. Ben İstanbul'u çok seviyorum, Türkiye'den ayrılmayı erken buldum.
Soru: Gözün arkada mı?
Berkin: Asla! Zira çok iyi bir katım var. Ayrıca Türkiye zaten bana bağlı.
Microsoft'ta kaç Türk var:

Berkin: Almanya ve İrlanda'da bir kaç kişi, ABD'de ise 30 - 40 Türk var. Microsoft'ta toplam 22 bin kişi çalışıyor.
Soru: Microsoft'ta çalışmak isteyen gençler ne yapmalı?
Berkin: Şu anda tüm dünyada Microsoft'ta 1200 adam açığı var ve buralara, gazete, internet aracılığıyla adam aranıyor. Microsoft'un Redmond'taki merkezine yılda 140 bin kadar başvuru oluyor. Bize ise 2 - 3 ilan verdiğimizde yılda 1500 kişi başvuruyor.
Soru: Kaç kişi aldınız?
Berkin: Microsoft'un Genel Merkezi'nden Türkiye'ye 4 hafta önce 5 kişi geldi. Bunlar, insan kaynaklarının adam alma bölümündendi. Bir bakıma beyin avcıları. 5 kişi 1 hafta boyunca 170 kişiyle görüştü ve ne yazık ki ancak 2 kişiye teklifte bulundular. Ben buna çok bozuldum. Bu, Microsoft'un zor adam seçtiğinden değil, derhal uygulamaya geçecek donanımda eleman bulamadıklarından kaynaklanıyor. Bu da bilgisayar eğitimimizin kalitesiyle ilgili. Öğrenci olarak, Türk gençleri, dersine önem veren iyi kişiler ancak hemen alıp kullanabileceğimiz 2 kişi çıktı. Özellikle program geliştirici, Visal Basic, C dili bilen yeni mezun arıyorlardı. Bu, eleğin sıkılığından değil, bizim adayların eksik donanımından kaynaklandı.
Soru: Emre Berkin için bundan sonraki adım nedir?
Berkin: Türkiye 4 yılda çok iyi bir yere geldi. Ekim'de Dubai'de göreve başlıyorum. Bu pazar heyecan verici, Mısır, Suudi Arabistan ve diğerleri. Bölgedeki örgütlenmeyi düzene koyunca yeniden Türkiye'ye döneceğim.
Soru: Microsoft'ta en yüksek pozisyonda başka Türk var mı?
Berkin; Hayır yok.
Soru: Türk bilişim sektöründeki gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Berkin: Beraber çalıştığımız şirketlerde, eğitim seminerlerinde, Anadolu turlarında rasladığımız çok ilgili insanlar var. Bu bana iyi moral veriyordu. Fakat yalnızca 2 Türkün işe alınması moralimi bozdu. Başarılıı yazılım şirketlerimiz var. Son örneklerin bana gösterdiği, özellikle üniversitelerde, eğitimin rolünün çok büyük olduğudur.
soru: Bir sonraki adım?
Berkin: Türk cumhuriyetleri, iyi bir pazar. Orta Doğu'dan sonra Orta Asya'yı da yönetime dahil edeceğim. Şu anda bu ülkelerin organizasyonu Moskova'dan yürütülüyor.