Ekonomi Mikrokredi desteği 750 milyon TL’yi aştı

Mikrokredi desteği 750 milyon TL’yi aştı

16.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dar gelirli kadınların küçük sermayelerle kendi işini kurmasını desteklemek için son 15 yılda 170 binden fazla kadına 750 milyon liralık mikrokredi kullandırıldı.

Mikrokredi desteği 750 milyon TL’yi aştı

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’ndan (TİSVA) alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde 60 ilde 90 şubede faaliyetlerin yürütüldüğü Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında verilen mikrokredilerin geri dönüşünde ise yüzde 100’lük başarı sağlandı. Aile fertleri dahil edilerek bakıldığında, mikrokredi imkanından yararlanan kişi sayısının yaklaşık 600 bin olduğu tahmin ediliyor. Program ile bu yılın tamamında, 200 milyon liralık mikrokredi dağıtılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Mikrokredi uygulamasında, dar gelirli kadınların çoğunlukla ev işleriyle ilgilenmesine aynı zamanda da bir iş yaparak gelir getirici bir faaliyette bulunmasına imkan tanıyan el işi ürünleri üretimi ilk sırada yer aldı. Böylece kadınların kullandığı mikrokrediler, yüzde 37.9’la en fazla ‘işlem ve üretim’ sektöründe değerlendirildi.

Mikrokredilerin diğer kullanım alanlarına bakıldığında, yüzde 30.5 ile ticaret, yüzde 21 ile işletme sahipliği, yüzde 6.1 ile hayvancılık, yüzde 2.6 ile hizmetler ve yüzde 1.9 ile de tarım sektörü öne çıktı.

1000 TL’den başlıyor

Mikrokredi kullanacak dar gelirli kadınlara, ilk yıl için en fazla bin liralık mikrokredi sağlanırken, bu rakam yıllar içinde artarak en fazla 5 bin liraya ulaşabiliyor.