Ekonomi ‘Milas yağlı zeytini’ AB tescili aldı

‘Milas yağlı zeytini’ AB tescili aldı

09.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milas yağlı zeytini Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı.

‘Milas yağlı zeytini’ AB tescili aldı

Türkiye’nin AB’den tescil alan ürün sayısı 14’e yükseldi. Daha önce Milas zeytinyağı da AB coğrafi ürün tescili almıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bakan İbrahim Yumaklı, “Coğrafi işaret, o ürünün gerçekten de o coğrafyada ve geleneksel prensiplere uygun şekilde üretildiğini teminat altına alıyor. Böylece o ürün daha değerli hale geliyor. Hem tüketici kaliteli ürün alıyor hem de üretici daha fazla kazanıyor. Tescilli ürün sayımızı daha da artıracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

AB tarafından tescil edilen ürünler şöyle: Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini.

4’Ü SIRADA

Coğrafi işaret tescili için Edremit körfezi yeşil çizik zeytini, Ayaş domatesi, Ezine peyniri ile Maraş tarhanası olmak üzere 4 ürün de AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı ve 3 aylık itiraz süreleri sonunda tescil almaları bekleniyor. AB coğrafi işaret tescili için başvuruda bekleyen ürün sayısı ise 40’a ulaştı.