Ekonomi Milliyet Bilişim’in kalbinde

Milliyet Bilişim’in kalbinde

09.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Teknoloji şirketlerinin üst düzey yetkilileriyle bilişim dünyasının sorunlarını tartışan Milliyet yazarları, geleceğin nabzını tuttu

Milliyet Bilişim’in kalbinde




Milliyet yazarları ve yazı işleri kadrosu Bilişim’in kalbine gitti. Bilişim 2000 A Cebit Event Fuarı’nın üçüncü gününde teknolojinin önde gelen isimleriyle bir toplantı yapan Milliyet yazar ve yöneticileri sektörün geleceği ve sorunları hakkında bilgi aldı.
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Doğan’ın yönettiği toplantıya Murahhas Üye Doğan Heper, İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dinç Üner, Görsel Yönetmen Ali Acar, Milliyet yazarları Derya Sazak, Güngör Uras, Duygu Asena ve yazı işleri ekibi katıldı.
Bilişim 2000 Fuarı’nı düzenleyen HİFAŞ’ın Genel Müdürü Erdem Özel, IBM Türkiye’nin Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay, Macintosh Bilgisayarları’nın Türkiye sorumlusu Bilkom’un Genel Müdürü Tijen Mergen, Sebit firmasının Genel Müdürü Ahmet Eti ile birlikte düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Yalçın Doğan yaptı. Doğan, Milliyet’in de teknoloji alanına haftalık internet sayfaları, internet ekleri ve internet sitesiyle katkıda bulunduğunu vurguladı ve Türkiye’nin teknolojiyi üretmekle kalmayıp bundan katma değer de sağlaması gerektiğini söyledi.

Bilgisayar kullanımı % 1
IBM Türkiye Genel Müdürü Kızıltay, toplantıda, Türkiye’deki aktif internet kullanıcı sayısının tam olarak bilinemeyeceğini, bunun, şirketlerin tek bir internet kullanıcısı gibi gözüküp içinde çalışanları maskelemesinden kaynaklandığını belirtti. PC sayısında ise yıllık 600 bin rakamına ulaşıldığını vurgulayan Kızıltay, en çok bilgisayar kullanan sektörlerin başında bankaların geldiğini anlattı.
Toplantıda, ABD’de bilgisayar kullanımının yüzde 55, Türkiye’de ise yüzde bir olduğu dile getirildi. Erdem Özel de Bilişim 200 Fuarı’nın ilk iki günde 50 bin kullanıcı ağırladığını ve beş günde 150 bin ziyaretçiye ulaşacağını söyledi.
‘Her şey internette olacak’
Duygu Asena, internette Türkçe içeriğin az olduğundan yakınırken, kullanıcıların internette geçirdikleri uzun geceler yüzünden “seks" isteğinin azaldığını savundu. Buna cevap yine Mergen, Kızıltay, Eti ve Özel’den geldi: “İnternetin içeriğinin geliştirilmesi için çok büyük çaba sarfediliyor. Kullanıcıların hangi sitelerde neler yaptığının bulunması için uğraş verilirken yakın bir tarihte ‘internetsiz bir şey yapmak’ mümkün olamayacak."

Milliyet maketi dikkat çekti
Milliyet Gazetesi yazıişleri kadrosu ve yazarlarıyla birlikte Bilişim 2000 Fuarı’ndaydı. Fuarda, en çok ilgi çeken standlardan biri de 3M standı oldu. Bu stand içinde, Milliyet’in binası Doğan Medya Center’ın ön yüzünde bulunan son teknoloji ürünü büyük yapışma resimlerin bir modeli bulunuyor. İçeriden dışarının görüntüsünü etkilemeyen, ancak dışarıdan sadece resimlerin görünmesini sağlayan One Way Vision isimli bu teknoloji ve DMC modeli ziyaretçilerin ilgisini çekti.

BİLİŞİMCİLER DİYOR Kİ:

Erdem Özel: Önce kent planlaması gerekli
HİFAŞ Genel Müdürü Erdem Özel, Bilişim 2000’i Avrasya’nın en büyük organizasyonu yapmak, 22 ülkeyi çekmek için makro çözümlere ihtiyaç olduğunu aktardı. Özel, iletişim, ulaşım ve kent planlamasının bir an önce gerek yerel, gerekse merkezi yönetimler tarafından tamamlanması isteğini dile getirdi.

Hüseyin Kızıltay: Yeni finans modelleri lazım
IBM Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay, Türkiye’de en büyük eksiğin bilişimcilerle ilgili yeni finans modelleri olduğunu söyledi. Kızıltay, bunun bir an önce çözülmesi halinde sektörün sıçrama yapacağını söyledi. Kızıltay, artırılması gereken sermayenin başında insan faktörünün gelmesi gerektiğini kaydetti.

Tijen Mergen: Türkiye ilk yedide yer almalı
Bilkom’un Genel Müdürü Tijen Mergen, Avrupa’da ilk 20’de olmayan Türkiye’de bilişiminin önemli bir potansiyelinin olduğunu belirtti. Mergen, sıralamadaki yerimizin ilk yedi içinde olması gerektiğini söyledi. Mergen, fuardaki tek sorunun ise etkinlikler ve ürünlerin iki ayrı yere bölünmesi olduğunu kaydetti.

Ahmet Eti: Serbest yazılım bölgeleri kurulsun
Sebit Genel Müdürü Ahmet Eti, Türkiye’de yazılımın öneminin tam olarak anlaşılamamasından yakındı. Sektörde başı ABD’nin çektiğini söyleyen Eti, Hindistan’ın markasız, taşeron yazılım üreticiliğinden 6 - 7 bin kişilik yazılımevlerine ulaştığını, Türkiye’nin de bu alanda üstüne düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

Yazarlar