Ekonomi Milyar dolarlık yatırım rüzgarı

Milyar dolarlık yatırım rüzgarı

31.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Rüzgâr enerjisinde yeni yatırım hamlesi başladı. 4 ildeki toplam 1000 megavatlık santraller için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacak. İhalelerin 2’sini Alman Enercon, 2’sini Enerjisa kazandı

Milyar dolarlık yatırım rüzgarı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde 4 bölge için 1000 megavatlık rüzgâr enerjisi ihalesi tamamlandı. 4 ihalenin 2’sini Alman Enercon, 2’sini Enerjisa kazandı. Aydın, Muğla, Balıkesir ve Çanakkale bölgeleri için yapılan ihaleyle 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirecek, 15 yıllık alım garantili proje ile 1.2 milyon hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, Rüzgâr YEKA 2 kapsamında Aydın, Muğla, Balıkesir ve Çanakkale bölgeleri için toplam 1000 megavatlık kapasite tahsisi ihalesine çıkıldı. Açık eksiltme usulüyle yapılan 250’şer megavat kapasiteli Aydın ve Muğla bölgelerinin ihaleleri için en düşük teklifler açıklandı.

22 şirket başvurdu

Komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın yaptığı iki bölgenin ihlalesine Enercon, Enerjisa, Eze İnşaat ve İklim Elektrik teklif verdi. İhalede Aydın bölgesi için kilovatsaat başına en düşük teklifi 4.56 dolar-cent ile Enerjisa, Muğla için 4 dolar-cent ile Enercon verdi. Daha sonra yine 250’şer megavat kapasiteli Balıkesir ve Çanakkale bölgelerinin ihaleleri için en düşük teklifler açıklandı. İki bölgenin ihlalesine Enercon, Enerjisa, Eze İnşaat, Beyçelik Elewan, B. Ergünler, Res Anatolia, Çinili Res Enerji, Gem Wind Enerji ile İklim Elektrik teklif verdi. İhalede Balıkesir bölgesi için kilovatsaat başına en düşük teklifi 3.53 dolar-cent ile Enercon, Çanakkale bölgesi için en düşük teklifi 3.67 dolar-cent ile Enerjisa verdi.

Haberin Devamı

Milyar dolarlık yatırım rüzgarı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Her türlü spekülasyona ve kara propagandaya rağmen ortaya çıkan sonuç, Türk enerji piyasası ve ekonomimizin ne denli güçlü olduğu ve geleceğe ne denli sağlam adımlarla yürüdüğüdür” dedi. İhale komisyonunun 22 başvuru dosyasını incelediğini ifade eden Dönmez, 9 ayrı şirketin ihale için yarıştığını belirterek, şunları söyledi:

“Firmalar toplamda 4 bölge için 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirecek. Beraberinde vatandaşlarımıza da önemli istihdam imkânı sağlayacak. Yapım süresi dahil santrallerin 49 yıllık lisans süresi ve 15 yıllık alım garantisi olacak. Rüzgâr enerjisi santrallerinin (RES) ön lisans süresi 24 ay ve inşaat süresi 36 ay olarak belirlendi. RES’ler yıllık asgari 3.5 milyar kilovatsaat elektrik üretme kapasitesine sahip olacak. Bu da 1.2 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor. Yaptığımız işin örnek alınması, işin doğru yapıldığının en güzel göstergelerinden birisi.”

Haberin Devamı

Milyar dolarlık yatırım rüzgarı

Güneşte mini model

Bakan Dönmez, güneş enerjisiyle ilgili ihale takviminin de yakında açıklanacağını belirterek, “Orada farklı bir model üzerinde çalışıyoruz. Daha küçük ölçekte doğudan batıya güneş potansiyelinin yüksek olduğu illerde 40’ar 50’şer megavatlık mini YEKA GES’leri planlıyoruz” dedi. Türkiye’nin ilk rüzgâr YEKA ihalesi (YEKA-1) 2017’de yapılmış, ihaleyi Siemens, Türkerler ve Kalyon Enerji konsorsiyumu kazanmıştı.

Milyar dolarlık yatırım rüzgarı