Ekonomi MİLYARLIK PORTFÖYLE HALKA ARZ EDERİZ

MİLYARLIK PORTFÖYLE HALKA ARZ EDERİZ

12.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 milyar liralık portföyle 2013 yılının ilk halka arzını gerçekleştirecek olan Halk GYO, 13-14-15 Şubat’ta talep toplayacak. Hisselerinin yüzde 28’ini halka arz edecek olan şirket 2017 başında 3 milyar liralık portföy hedefliyor

MİLYARLIK PORTFÖYLE HALKA ARZ EDERİZ

Geçtiğimiz kasım ayında Türkiye’nin en büyük halka arzını gerçekleştiren Halk Bankası AŞ.’nin iştiraki olan Halk GYO, hisselerinin yüzde 28’ini halka arz ediyor.
Halk GYO Genel Müdürü Kazım Şimşek, 2010 yılında kurulan genç bir şirket olmalarına rağmen, gayrimenkul geliştirme ve portföy yönetimi konularında yetkin ve tecrübeli ekip oluşturarak, kısa zamanda önemli projelere ve başarılara imza attıklarını söyledi.
Halk GYO olarak kira getirisi ve proje kârlılığı yüksek yatırımlara odaklandıklarını anlatan Şimşek, “Güçlü sermaye yapımızla sürekli katma değer yaratarak, sürdürülebilir bir kârlılık ve büyüme hedefleyen şirketimizi halka açıp başarılarımızı daha geniş bir hissedar kitlesi ile paylaşmayı hedefliyoruz” dedi. Önemli lokasyonlarda 3 arsa, devam eden iki proje ve düzenli kira getirisi olan 22 bina ile birlikte, portföyde 27 gayrimenkul bulunduğunu ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

42 milyon TL’lik kâr
“Kuruluşumuzdan beri portföy büyüklüğümüzü yüzde 119 artışla, 1 milyar 79 milyon TL’ye ulaştırdık. Portföyümüzün yüzde 61’i henüz kârlılığa yansımamış olan arsa ve projelerden oluşmasına karşın toplam 42 milyon TL kâr elde ettik. Düzenli kira getirisi ve ofis ağırlıklı olan portföyümüzü otel ve konut gibi projelerle çeşitlendirerek büyütmeyi hedefliyoruz. İstanbul Finans Merkezi’nin yüzde 20’ye yakın payla en büyük paydaşı konumundayız. Portföyümüzün yüzde 46’sını oluşturan proje kapsamında ikisi kule olmak üzere beş bina inşa edilecek. Bu projenin tamamlanmasıyla beraber 2017 yılının başında portföy büyüklüğümüzü 3 milyar TL’yi aşan seviyelere taşımayı hedeflemekteyiz.”
Halk Yatırım Genel Müdürü Murat Çetinkaya da, “Sabit fiyatla talep toplama yöntemi ile gerçekleştireceğimiz halka arz büyüklüğü 250.4 milyon TL’dir. Halka arz edilecek hisselerin yüzde 80’i yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 20’si yurtiçi ve yurtdışından başvuracak kurumsal yatırımcılara ayrıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Finans merkezine 46 katlı kule
Avrupa’da yer alan tüm finans merkezleri içinde ilk 10’a girmesi hedeflenen İstanbul Finans Merkezi’nin en büyük paydaşlarından biri olan Halk GYO, proje dahilindeki arsası üzerine 46 ve 34 katlı iki kule ve 8 katlı 3 bina inşa etmeyi planlıyor. İstanbul Finans Merkezi’nin 1.700.000 metrekare inşaat alanı üzerinde yüzde 20’ye yakın payla en büyük paydaşı konumunda olan Halk GYO, bu proje ile gayrimenkul portföy büyüklüğünü 3 milyar TL’yi aşan seviyelere ulaştırmayı hedefliyor.

Hedef ilk 5’e girmek
Halk GYO, halka arz ile birlikte düzenli kira geliri elde ettiği ofis ağırlıklı portföyünü otel ve konut gibi farklı projelerle çeşitlendirerek büyütmeyi planlıyor. Halka arzı ile birlikte 477 milyon TL olan ödenmiş sermayesini 662,5 milyon TL’ye çıkarmayı hedefleyen Halk GYO, talep toplama sürecinde halka arz fiyatını yüzde 32,5 iskonto ile 1.35 TL olarak belirledi. Halka arz edilecek payların 185,5 milyon TL’lik nominal tutarı halka arz sonrası sermayenin yüzde 28’ini oluşturuyor. Halk GYO halka arz sonrasında öz kaynak büyüklüğünde ilk 5 GYO şirketi içinde yer almayı hedefliyor.

Eskişehir’e proje
Konsorsiyum liderliğini Halk Yatırım’ın üstlendiği ve sabit fiyatla talep toplama yöntemi ile halka arz olacak Halk GYO’nun, gayrimenkul portföy büyüklüğü 1 milyar 079 milyon TL. Portföyünün yüzde 47’sini arsalar, yüzde 39’unu kira geliri olan binalar, yüzde 14’ünü projeler oluşturuyor. Yıllık kira geliri 28 milyon TL seviyelerine ulaşan Halk GYO’nun portföyü 5 arsa ve 22 binadan oluşuyor. Konut ve otel projesine ek olarak Halk GYO, nisanda Eskişehir’de yeni bir projeye başlayacak.

Haberin Devamı

MİLYARLIK PORTFÖYLE HALKA ARZ EDERİZ

Tüm binalara not verilecek afet riski haritası çizilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümün öncelikli olarak nerelerde yürütüleceğini belirlemek için hazırlayacağı veri tabanıyla konutlara ilişkin afet riski haritası oluşturacak.
Haritada hangi konutun ne kadar dayanıklı olduğu, deprem, sel ve heyelan gibi risklere maruz kalma ihtimali yer alacak. Her bir konut için bir afet puanı verilecek. Buna göre, afet riski yüksek konut öncelikli olarak yıkılacak.
Konuyla ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, belediyeler ve vatandaşın da bu haritayı göreceğini ve oturduğu bölgenin risk durumunu öğrenebileceğini anlattı. Bayraktar, Türkiye’de ilk defa havalimanı ile sanayi tesislerine yakın olan konutların da afet riski kapsamına alınacağını ifade ederek, “Böylece Türkiye genelindeki konutlar için afet riski haritası oluşturulacak” dedi.
Kentsel dönüşümü Türkiye’nin her yerinde aynı anda yürütülemeyeceğini, öncelik sırası gerektiğini belirten Bayraktar, “Bu nedenle 81 il için bir afet riski haritası oluşturacağız. Türkiye’deki konutların deprem riskinin ölçülmesi için Kandilli Rasathanesi ile protokol imzaladık. Kandilli Rasathanesi, mahalle ve il bazında konutların deprem riskinin ölçülmesi için bir sistem hazırlayacak” diye konuştu.

Belediyelerle çalışacak
Bazı illerde deprem riski fazla olmasına rağmen binaların dayanıklı olduğunu belirten Bayraktar, “Deprem haritasında, fay hatlarına değil, konutların dayanıklılık durumlarına bakacağız. Her ilin deprem riski ile binaların dayanıklılık durumlarına birer not verilecek. Bu işi belediyeler ve valiliklerle birlikte yapacağız” diye ifade etti.
Yapılacak çalışmayla, Türkiye’nin afet olarak en tehlikeli ili, en tehlikeli mahallesinin belirlenebileceğini ifade eden Erdoğan Bayraktar, “Havalimanı yakınındakilere ona göre, sanayi yakınındakilere ona göre puanlar vereceğiz. Tüm veriler birleştirilerek ortak bir veri tabanı oluşturulacak. Buna da Bütünleşik Afet Haritası diyeceğiz” dedi. Bayraktar, projenin, önümüzdeki yıl tamamlanacağını aktardı.

Haberin Devamı

Sadece deprem riski kontrol edilmeyecek
Bayraktar, binaların deprem riski yanında, sel, heyelan, çığ gibi tüm afet risklerin belirleneceğini söyleyerek, şunları söyledi:
“Bir bina havalimanı yakınındaysa, üstüne uçak düşme riski vardır. Geçen gün sanayi tesisi yandı. Sanayi tesisinin yakınındaki konutlar da riske girdi. Bu da bir afettir. Bu yapıları da afet riski kapsamına alacağız. Deprem haritası gibi afet haritası çıkarılacak. Böylece her bir binanın, bileşik bir afet puanı olacak. Deprem puanı yanında, sel puanı, çığ puanı, gökten uçak düşme puanı hesaplanıp, ağırlıklı ortalaması alınacak. Böylece büyük bir Türkiye haritası oluşturulacak.”

Haberin Devamı

Isı kaybının dörtte biri çatıdan oluyor

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalara göre yapılardaki ısı transferinin çatılardan gerçekleşen kısmı, toplam ısı kaybının dörtte birine ulaşıyor. Bu nedenle çatılarda ısı yalıtım performansını arttırmada, doğru ısı yalıtım uygulamalarının son derece önemli olduğu vurgulanıyor. Doğru seçimler ve bilgiye dayalı uygulamalar ile binalarda anlamlı enerji tasarrufları sağlanabiliyor. Çatılarda ısı yalıtımı konusunda çalışmalara yapan Braas, geliştirdiği çatı mantolama sistemleri ile hem çatılarda ısı köprüleri oluşmasını önlüyor hem de çatıların ısı yalıtım performansını arttırıyor.
Kiremit ve çatı sistemleri üreticisi Braas, Thermomanto ürünü ile ısı yalıtım levhasını bir sistem halinde gerçekleştiriyor. Thermomanto üzerindeki yatay kanallar, herhangi bir altyapı hazırlığına gerek kalmadan kiremit montajının yapılmasına izin veriyor. Bu yatay kanallar aynı zamanda yerleşimin hızlı ve düzgün olmasını da sağlıyor. Thermomanto’ nun dikey kanalları ise, kiremit altının etkin ve sürekli olarak havalandırılmasına imkân veriyor.

Yeni KDV düzenlemesi kayıt dışılığa itebilir

Yeniden belirlenen KDV oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, yeni oranların sektöre hem olumlu hem de olumsuz yansımaları olacağına işaret ederek, kat karşılığı yapılan anlaşmalarda firmaların pazarlık gücünü artıracağını belirtti. Arsa sahiplerinin geri adım atacağını vurgulayan Demir, “Böylece yüzde 40-50 karşılığı olan arazilerde 3-5 puan arasında bir düşüş yaşanacaktır. Bu da sektöre olumlu yönde bir katkı sağlar” dedi.
Demir, KDV’nin olumsuz yönü olarak ise yükselen oranların kayıt dışılığı teşvik edeceğini vurgulayarak, “Eksik ya da gayriresmi faturalama gündeme gelirken, devletin de vergi kaybı yaşayabileceğini söyleyebilirim. Dileğim sürecin en iyi şekilde yürümesi yönündedir” diye konuştu.
Hamit Demir, Beylikdüzü’nde inşaat çalışmalarına başladığı ve mart sonunda lansman yapacağı Demir Romance projesi için uygulanacak KDV oranlarının ise yüzde 1 KDV ile devam ettiğini söyledi.
Demir Romance projesinden konut almak isteyenlerin KDV ile ilgili herhangi bir sorun yaşamayacağını belirten Demir, “Akıllı ev teknolojisi, sosyal donatıları ve konumlanması ile Demir Romance çok özel bir proje. Örnek dairelerimizin tamamlanmasıyla Demir Romance’in lansmanını Mart ayı sonuda yapacağız. Demir Romance projemizi 2015 yılında tamamlamayı planlıyoruz” diye ifade etti.

Çevre dostu binalara Singapur’dan yeni üye

Geçtiğimiz ay Türkiye’de ofis açan Singapurlu gayrimenkul yatırım şirketi ST Invest, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’ne (ÇEDBİK) üye oluyor.
Konuyla ilgili bilgi veren ÇEDBİK Yönetim Kurulu üyesi ve SOYAK Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, ST Invest’i üye olarak aralarında görmenin çok anlamlı olacağını belirterek, “Kentsel altyapı unsurlarını ön planda tutan, planlı büyüme ve dönüşüm ilkesinden taviz vermeyen bir yaklaşımları var. Sanırım, özellikle büyük ölçekli master plan projeleri ve kentsel dönüşüm projelerinde ciddi bir açı getirecekler sektöre” diye konuştu.
Yeni üye ile birlikte böylelikle derneğin üye sayısı 132 oldu.

Zorlu, tasarım sürecini yeni kitapla anlatıyor

Kültür ve sanata verdiği desteği sürdürmeyi hedefleyen Zorlu Center, yeni bir sanat platformu yaratacak olan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’yle çağdaş sanatın gelişmesi için çeşitli çalışmalar yürütürken, Zorlu Center Yayınları’nın üçüncü kitabı “Making of: Architectural Objects” çıktı.
Mimari ürünün kendine özgü üretim sürecinin mimar ve fotoğraf sanatçısı Cemal Emden’in fotoğraflarıyla belgelendiği bir proje olan kitap, “yapı malzemesi hammaddeden nasıl elde edilir?”, “işçilik nedir?” ve “yapı malzemesi nasıl etkin bir öğe olarak mimari tasarımda karşımıza çıkar?” gibi sorularının yanıtlarını arıyor. Eser, tanınmış uluslararası 10 mimarın yapılarından yola çıkarak hazırlandı.

AVM’lere destek için çözüm ortağı geliyor

Alışveriş merkezlerinin daha az masrafla daha fazla kar edebilmesi için danışmanlık hizmeti sunan Mallexpert kısa ve orta vadede AVM’lerin değerini artırmayı hedefliyor. AVM kiralama, yönetim, pazarlama, CRM, genel danışmanlık ve yatırım konularında hizmet vermek amacıyla Koray Özgül - Nilüfer Özlem ortaklığıyla kurulan Mallexpert, 2013 yılında sayısı 360’a ulaşması beklenen AVM’lerin yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmelerini amaçlıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Koray Özgül, “Mallexpert, AVM yatırımcılarına destek vermek ve ayrıca yeniden yapılanma içine giren, potansiyeli tam kullanılamamış AVM’lerin iş ve çözüm ortağı olmak amacıyla kuruldu” dedi.

İspanya’daki kriz konut sektörünü kötü etkiledi

Ekonomik krizle mücadele eden İspanya’da 2012’de konut satışının yüzde 11,3 düştüğü bildirildi. İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı verilere göre, 2008’den bu yana sadece 2010’daki konut satışında bir yıl öncesine oranla yüzde 6,3’lük büyüme görüldü, diğer yıllar düşüşle kapandı.
Ekonomik krizin çıkmasındaki temel faktörlerden biri olan emlak sektöründe 2008’de yüzde 28,8, 2009’da yüzde 24,9 ve 2011’de yüzde 17,7’lik düşüşler yaşanmıştı. Uzmanlar, 2012’de konut satışındaki düşüşün biraz olsun yumuşamasını ise satış vergilerini yüzde 4’den yüzde 10’a çıkaran düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce artan talebe bağladı.

Yazarlar