Ekonomi Minivanın ölümü SUV’dan oldu...

Minivanın ölümü SUV’dan oldu...

04.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

SUV çılgınlığı, Avrupa’da MPV olarak bilinen minivan sınıfını adeta yok etti. Fuarda kendisine yer bulamayan bu sınıfta, sadece birkaç araç kaldı.

Minivanın ölümü SUV’dan oldu...

Otomotiv dünyasında yaşanan SUV çılgınlığı hatchback ve sedan segmentini sallarken, bir sınıfı adeta yok etti. Geniş ailelerin tercihi MPV yani minivanlar, markaların büyük bölümü tarafından model yelpazelerinden çıkarılınca, Paris Otomobil Fuarı’nda kendine yer bulamadı.Bu akımın Avrupa’daki öncüleri durumunda olan Fransız markalar Renault, Citroen ve Peugeot bile, geniş ve yüksek boyutlarıyla öne çıkan MPV’leri standlarında sergilemekten kaçındı. Sadece Mercedes-Benz yeni nesil B-Serisi’ni tanıtırken, aracın alçaldığı ve daha çok yüksek bir hatchback haline geldiği gözlerden kaçmadı.

Haberin Devamı

Son kurban

Satış rakamları da, MPV’lerin SUV’lara karşı yaşam mücadelesinde yenildiğini ortaya koyuyor. Nitekim, Ağustos ayında SUV araçların pazar payı yüzde 6.1 artatark, rekor seviye olan yüzde 35.7’ye yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 29.6’ydı. Sadece Ağustos’ta SUV satışları yüzde 57 artış gösterdi. MPV’lerin pazar payı da yüzde 5.9’a geriledi. SUV’lardaki patlama nedeniyle station wagon satışlarının durma noktasına gelirken, Avrupa’da sadece birkaç MPV model kaldı. Sektörün öncü MPV modellerinden Renault Espace ile Scenic’in yanı sıra hayatına minivan olarak başlayan Peugeot 5008’in birer crossover haline geldiğini, sadece Citroen’in bu değişime direndiğini hatırlatalım.

Haberin Devamı

SUV gösterisi

Bu yıl 120’inci yılını kutlayan Paris Otomobil Fuarı’nda hibritlerin SUV araçlar yine baş köşelerdeydi. Yaklaşık 50 düya ve Avrupa lansmanının yapıldığı Paris’te20’den fazla yeni SUV modeli ilk kez görücüye çıktı. Bu da rekor yeni SUV modeli olarak tarihe geçti.

Merceres’in elektriklisi EQC ve yenilenen GLE’si, makyajlı Q3, Suzuki Jimny ve makyajlı Vitara, baştan aşağıya yenilenen Toyota RAV4, yeni BMW X5, elektrikli Audi E-Tron, Citroen C5 Aircross, D7 ve DS3 Crossback, Peugeot 3008 Hybrid, Honda CR-V Hybrid, Lexus UX, makyajlı Renault Kadjar, yenilenen Porsche Macan, Seat SUV ailesinin üçüncü üyesi Tarraco bunlardan bazıları.

Moral için çılgın kampanya

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Eylül ayında pazarda ciddi bir düşüş yaşandığını hatırlatarak, yılın son çeyreğine girerken, bayileri motive edecek bir kampanya fikri geliştirdiklerini belirtti.

Minivanın ölümü SUV’dan oldu...

Ekime özel “çılgın bir kampanya” başlattıklarını belirten Bozkurt, “Bu kampanyayla ana amacımız bayilerimizi hareketlendirmek ve onlara moral vermek. Bütün sektör zam yapmaya hazırlanırken biz tersini yapıyoruz. Bayiler KOBİ’dir ve ekonominin omurgasıdır. Toyota olarak elimizi taşın altına koyduk” dedi. Bu kampanyanın, Corolla başta olmak üzere birçok model için geçerli olacağını hatırlatan Bozkurt, “Mevcut bayi operasyonları bu kadar düşen adetleri artık taşımakta güçlük çekiyor. Dürüstçe söylemek gerekirse bu işten zarar edeceğiz ama elimizdeki sınırlı sayıdaki stok için bu kararı aldık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Toyota’nın kampanyası çerçevesinde, eylül başında 108 bin 700 TL’ye satılan Corolla 1.6 Life modeli, ekimde 94 bin 900 TL liste fiyatıyla sunuluyor. Elinde hurda aracı olan müşteriler için 8 bin TL ek indirim de söz konusu. Böylece indirim miktarı 20 bin TL’yi geçiyor.

Gelmeyenlerin yerini Çinliler doldurdu...

Bu yıl 10’dan fazla marka Paris Fuarı’nı “pas” geçerken, onların yerine yeni Asyalı markalar geldi. Bunlardan biri de Çinli üretici Guangzhou Automobile Group (GAC) oldu. ABD’den sonra şimdi de Avrupa’yı gözüne kestiren GAC, Avrupalı otomobil severlerin karşısına yeni SUV ve hatchback modelleriyle çıktı. GAC, kendi ülkesinde Toyota, Honda ve
Fiat gibi markalarla ortak üretim yapıyor.

Minivanın ölümü SUV’dan oldu...

3.6 milyon dolarlık elektrikli

Japonya’nın Osaka kentinde kurulu küçük bir şirketin kurucuları, 50 kişinin tamamen elektrikli bir süper spor otomobil için 3.6 milyon doları gözden çıkarabileceğine ilişkin iddiaya girmiş olacaklar ki, Aspark Owl’u Paris Otomobil Fuarı’na da getirmişler. İlk teslimatları 2020 yılında başlayacak otomobil, 0’dan 100 km/s’ye 1.99 saniyede çıkıyor. 1.150 HP’lik otomobilin motor çekiş gücü yani torku 885 Newton Metre. Karbon fiberden gövdeye magnezyum alaşımlı jantlara sahip.Aracı satın almak için yaklaşık 1.5 milyon dolar depozito yatırmak gerekiyor. Bununla birlikte aracın seri üretime hazır hale geldiğini söylemek zor, çünkü halen geliştirme aşamasında. Görülen de bir prototip...

Haberin Devamı

Minivanın ölümü SUV’dan oldu...

Özel seri Ferrariler geliyor

Ferrari, İtalya’nın “Icona” adı verilen sınırlı sayıdaki özel seri konseptlerinin ilk ikisini, Paris’te tanıttı. “Monza SP1” ve “SP2”, yepyeni bir sınıfın doğuşuna ön ayak olurken, bu sınırlı sayıda üretilecek araçlar, koleksiyonerler ve özel müşterilere hitap edecek. Monza SP1 ile SP2, 750 Monza, 860 Monza ve 1948 model 166 MM gibi 50’li yılların şampiyonalarında marka adına zafer kazanan modellerden ilham alınarak geliştirildi. Monza SP1 tek koltuklu, SP2 ise 2 koltuklu olarak sunuluyor. Bu otomobillerde, 6.5 lt’lik, 810 HP güç ve 720 Nm tork üreten V12 motora yer veriliyor. 0’dan 100 km/s’ye sadece 2.9 saniyede ulaşan otomobiller, 0’dan 200 km/s’ye ulaşmak içinse 7.9 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Tavan ve ön camları ise yok. Bunun yerine patentli özel bir hava tahliye sistemi kullanılmış.

Haberin Devamı

Minivanın ölümü SUV’dan oldu...

3. nesil Jimny sahneye çıktı

Avrupa’nın en önemli otomobil etkinliklerinden olan Paris Otomobil Fuarı, 3. nesil Jimny’nin tanıtımına ev sahipliği yaptı. Gerçek 4x4 özellikleriyle iddiasını tekrar ortaya koyan yeni Suzuki Jimny, 1.5 litrelik 100 HP gücündeki motoru ve keskin hatlarıyla ilk kez Avrupalı otomobil severlerle buluştu. Yeni Jimny’de motor, 5 ileri manuel veya 4 ileri otomatik olmak üzere iki farklı şanzımanla kombine ediliyor. Selefinde beğenilen tüm özellikleri koruyan Jimny, benzersiz dört tekerlekten çekiş sistemi, yalın tasarım detayları ve fonksiyonel yapısıyla dikkatleri çekti.

Kompakt boyutlarıyla şehir içinde hayatı kolaylaştıran yeni Suzuki Jimny, hem asfalt hem de arazi kullanımında herkese hitap ediyor.

Minivanın ölümü SUV’dan oldu...

Sportif seçenekler

Skoda, muhtemelen Rapid modelinin yeni nesli olacak “Vision RS” konseptini ilk kez Paris Otomobil Fuarı’nda ziyaretçilerle buluşturdu. Vision RS, ince farları ve akıcı çizgileriyle dinamik bir tarza sahip. Aracın arkasında difüzör ve spoyler dikkat çekiyor. Skoda, fuarda Kodiaq RS ve Karoq Sportline modellerini de tanıttı.

Minivanın ölümü SUV’dan oldu...

Hyundai’den hızlı i30

Koreli üretici Hyundai, Paris Otomobil Fuarı’nda performanslı model seçenekleri sunacak “N” imzalı modellerini tanıtıyor. “i30 N” adlı performanslı modelinin “N Option” seçeneğinin yanı sıra i30 Fastback’i sergileyen Hyundai, performanslı ve sportif modeller bekleyen müşterilerine hitap edecek. N Option paketinde müşteriler, 25’ten fazla farklı parçayla sportif bir i30 yaratabilirken. “i30 N Fastback”te, turbo beslemeli benzinli 2.0 lt (275 beygir) motor yer alıyor.

Minivanın ölümü SUV’dan oldu...