Ekonomi Model ortaklığın kaderi 20 milyar $’lık izne bağlı

Model ortaklığın kaderi 20 milyar $’lık izne bağlı

14.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan’ın ABD gezisinin en önemli konularından biri, ABD ve AB arası serbest ticaretin Türkiye’yi de kapsaması. Bloomberg Türkiye’ye yılda 20 milyar dolara mal olacak anlaşmanın model ortaklığın kaderini belirleyeceğini yazdı

Model ortaklığın kaderi 20 milyar $’lık izne bağlı

ABD Başkanı Barack Obama, gelecek ay ABD ile Avrupa arasında oluşturulması planlanan serbest ticaret anlaşması Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı’nın resmi görüşmelerini başlatmak amacıyla Avrupa’ya gitmeye hazırlanırken, bu ortaklığın başta Türkiye olmak üzere yakın müttefikleri ve ticari ortakları nasıl etkileyeceği yüksek sesle tartışılmaya başlandı.
Bloomberg’in internet sitesinde dün yer alan yorumda, bu anlaşmadan etkilenecek ülkelerin başında Türkiye’nin geldiği belirtilirken, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta Washington’da Obama ile yapacağı görüşmenin gündeminde yer almasına kesin gözüyle bakıldığının da altı çizildi. Cenk Sidar ve Tyson Baker imzalı haber analizde ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ticaret hacminin, tüm dünyadaki ithalat ve ihracatın üçte birini oluşturduğuna dikkat çekilirken, geçen yıl yaklaşık 645 milyar dolarlık ticaret gerçekleştiği, iki kıta arasındaki doğrudan yatırımların miktarının da 3.7 trilyon doları aştığı kaydedildi.

‘Adaletsiz durum’
Bu tür bir işbirliğinin, küresel ekonomik kriz zamanında tüm tarafların beklediği bir gelişme olduğuna değinilen analizde, Erdoğan’ın da, ABD ile hayati stratejik ortaklığı ve AB ile Gümrük Birliği’ne atıfta bulunacağı kaydediliyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin bu tür bir ortaklığın dışında kalmasının, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2.5’ini kaybetmesi ya da yılda 20 milyar dolara mal olması anlamına geleceğini belirtmişti. Başbakan Erdoğan da, mart ayında Başkan Obama’ya gönderdiği mektupta Türkiye’nin, bu adaletsiz ticaretten dolayı hayal kırıklığına uğrayacağını ifade etmişti.
Analizde, Obama’nın, dünyanın 17. büyük ekonomisini ABD-AB ticari ittifakının dışında bırakmasının, Amerikan Başkanı’nın Türkiye ile oluşturmaya çalıştığı “model ortaklık” fikrinin de sonu anlamına geleceği vurgulandı.