Ekonomi ‘MÜDÜR’ PATRONU SOLLADI

‘MÜDÜR’ PATRONU SOLLADI

29.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en zenginleri listesinde zirveye Hüsnü Özyeğin çıktı. Fiba’nın kurucusunun yerinden ettiği isim ise eski patronu Mehmet Emin Karamehmet oldu. Üçüncü sırada Murat Ülker var

‘MÜDÜR’ PATRONU SOLLADI

Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin, 3 milyar dolarlık servetiyle en zengin Türk oldu. Forbes dergisinin 15 Şubat itibariyle hazırladığı ‘En zengin 100 Türk’ listesinde Özyeğin birinci olurken, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet 2.9 milyar dolarlık servetiyle ikinci, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker 2.8 milyar dolar ile üçüncü oldu. Geçen yılki listede ise Karamehmet ‘en zengin’ Türk çıkmıştı.

Rahmi Koç ilk 10’da
Sıralamada Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile Koç Holding’den Semahat Arsel 2.6 milyar dolarlık servetleriyle dördüncülüğü paylaştı. Listenin altıncı sırasında bulunan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un serveti de 2.5 milyar dolar oldu.
En zengin listesinde zirveye yerleşen Hüsnü Özyeğin uzun yıllar Mehmet Emin Karamehmet’in bankalarını yöneten isimdi. Özyeğin ABD’de eğitimi sonrası danışman olarak çalışırken Robert Kolej’den arkadaşı Karamehmet’ten iş teklifi almış ve Türkiye’ye dönerek önce Pamukbank’ın, ardından da Yapı Kredi’nin genel müdürü olmuştu.

Izgara başında öğrendi
1985’te başına geçtiği Yapı Kredi’yi iki yılda 60 milyon dolar kâra geçiren Özyeğin daha sonra da kendi bankasını kurdu. Özyeğin satmadan önce Finansbank’ı 10 ülkede 200 şubeli bir banka yaptı.
Hüsnü Özyeğin aslında ‘işi’ okul yıllarında öğrenen bir isim. ABD’de burslu olarak eğitimini gördüğü mühendisliğin kendisine çok uygun olmadığını düşündüğü için daha sonra Harvard İşletme Fakültesi’ne gitti. Harvard’da öğrencilerin işlettiği bir kantin olan Gallows Grill’in (Darağacı Izgara) başına geçti. Tasarruf için ızgaraları bile kendi temizledi. Hem işletmeciliği öğrendi, hem eğitim kredilerini ödedi.



Nasıl hesaplandı ?

Listedeki hesaplamaların kişilerin ceplerindeki nakit varlıkları değil, şirket hisseleri, gayrimenkuller ve sanat eserleri gibi toplam kayıtlı varlıklarının piyasa değerlerini yansıttığı bildirildi. Kişilerin servetlerindeki değişmede dolar kurunun artmasının yanı sıra, İMKB Endeksi’ndeki düşüşün de etkisi oldu.



M. Emin Karamehmet:

Elİne su dökemezler

Çukurova grubunun patronu Mehmet Emin Karamehmet, yaptığı son konuşmada Özyeğin için şunları söylemişti: “Bizim grup hakikaten epeyce bankacı yetiştirdi. Bunların birçoğu da benim sınıf arkadaşlarımdı. Onlar da Türk bankacılığına bile yeni şeyler getirdiler. Mesela bankacılıkta Hüsnü Özyeğin’in eline kimse su dökemez. Zaten bizden de ayrıldı kendi bankasını kurdu. Yoktan var etti aynı şekilde de büyüttü.”



Listeye giren ve çıkan isimler


‘En Zengin 100’ listesine 2011’de toplam 64.7 milyar dolarlık servetle 39 dolar milyarderi girmişti, 2012’de bu sayı 35’e indi. İlk 100’ün toplam serveti geçen yıl 104 milyar dolar iken bu yıl 9 milyar dolarlık düşüşle 95 milyar dolara indi. Forbes 100’ün içinde 19 kadın yer alırken, kadın milyarder sayısı 6’ya işaret etti.
Öte yandan Sabancı ve Koç Ailesi’nin ikişer üyesi ile Genel Enerji’nin kurucusu Mehmet Sepil bu yıl milyarderler arasında yer almadı. Acıbadem grubunun patronu Mehmet Ali Aydınlar 650 milyon dolar servetiyle (53’üncü) listede ilk kez yer aldı. Green Park’ın sahibi Adil Üstündağ, merhum işadamı Kadir Has’ın eşi Rezan Has ilk kez listede yer buldu. İÇDAŞ’ın sahipleri Taceettin, Necati, Bayram Yusuf Aslan ile Asım Kocabıyık, İman ve Mehmet Çolakoğlu gibi isimler listeye dönüş yaptı.




‘MÜDÜR’ PATRONU SOLLADI