Ekonomi Muhittin Paşa: Pişmanım

Muhittin Paşa: Pişmanım

25.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Muhittin Paşa: Pişmanım

Muhittin Paşa: Pişmanım


       Beş bankaya el koyma operasyonunda bankaların yönetim kurullarında kamuoyunun karşısına ilginç bir isim çıktı: Kara Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Muhittin Fisunoğlu, Sümerbank'ın yönetim kurulu üyesiydi. Eski bir komutanın el konulan bir bankada kamuoyunun karşısına çıktığı ikinci olaydı bu. İlki Cavit Çağlar'ın İnterbank'ında yönetim kurulu üyesi olarak karşımıza çıkan 28 Şubat sürecinin ünlü Jandarma Genel komutanı Orgeneral Teoman Koman'ındı. Koman Paşa da Interbank'a el konulmasından sonra soruşturma kapsamına alınmıştı.
       Fisunoğlu ile kendisine yurtdışı yasağı konulmasından sonra konuştuk:

       Kara kuvvetleri komutanlığından emekli olduktan sonra, özel sektörde yönetici olmayı tercih etmenizin sebebi neydi?
       Doğal olarak "Asker kökenli bir kişinin özel sektör yönetiminde işi ne?" diye soruyorsunuz. Bankacılık alt kadroda teknik bir konu. Yönetim kadrosunda ise teknik bilgi gerektirmiyor. Herkes kendi bilgi birikimiyle faydalı olabilir. 1998 yılında bir arkadaşım tarafından bir banka yönetimine girmek isteyip istemeyeceğim soruldu. Hangi banka olduğunu sordum. Sümerbank olduğunu söyledi. Ben de kabul ettim.

       Hayyam Garipoğlu ile tanışıklığınız var mıydı?
       Hayyam Garipoğlu'nu o güne kadar ne tanıyordum ne biliyordum. İlk buluşmamızda ona, ben bankacı değilim dedim. O da bize abilik yaparsınız dedi. Bu da bana cazip geldi. O dönemde bankanın genel müdürü İsmail Emen idi. Ben 1998 yılının Kasım ayında işe başladım. Benim bulunduğum zaman içinde gayrikanuni, gayrinizami, duyduğum, gördüğüm bir hareket olmadı. Buna zaten izin vermezdim. Altına imza attığım herşeyin hesabını veririm.
       Ancak bu bir ekip işi, imza konusunda alt görevdekilerin de sorumluluğu var. Rakamları doğru diye bize lanse etmiş olabilirler. Yine de hesabını onlarla birlikte veririz.

       Bankanın içinin boşaltıldığı iddiası var..
       Ben bankada bulunduğum 13 ay içinde yolsuzluk olayına rastlamadım. Garipoğlu'nun yerinde olsam Danıştay'a dava açardım. Yönetim kurulu üyelerinin de para hortumladığı iddia ediliyor. Üye maaş dışında para almaz. Geçim kaynağı değildir. Para için bu işe girmedim. Emekli olduktan sonra bir meşgale bulurum, onlara da yararlı olurum diye başladım. Ben Atatürk'ün kurduğu bir müessesede çalışmak istedim ve maaş dışında tek kuruş para almadım.

'Para hortumlamadım'

       Bankanın ayın 21'i itibarıyla 1 milyar dolar likiditesi vardı. Bana söylenen böyle. Ben saymadım. Tekrar ediyorum. Ben Karakuvvetleri eski Komutanıydım. Para hortumlamadım. Yasaya göre yönetici olarak para alamazsınız. Sümerbank ve Garipoğlu ile ilgili de bir şey duymadım.
       Hükümet hangi verilere dayanarak karar verdi bilemem. Banka mart ayında genel müdür değiştirdi. Suçlu varsa tabiki mahkemeye verilmesi lazım. Suçum varsa benim de mahkemeye verilmem lazım.

       Emekli olduktan sonra özel sektöre geçtiniz ve başınıza böyle bir olay geldi. Pişmanlık duyuyor musunuz?
       Yurtdışı yasağına çok üzüldüm. Suçun olmadığı halde kendini gazetelerin ilk sayfalarında görmek ağır geliyor. Eşim, dostum para yediği mi sanıyor. Ve sürekli soru soruyorlar. Buna üzülüyorum. Banka bana sadece araba ve telefon vermişti. 21'i sabahı bu ikisini de bırakıp ayrıldım. Benim için yurtdışına çıkış yasağı koymuşlar. Bunu öğrenince keşke çalışmasaydım dedim. Ve pişman oldum.

       Garipoğlu'na ne kadar güveniyorsunuz?
       Bilemem. Tanışalı sadece 13 ay olmuştu. Efendi birisi gibi görünüyordu. Diğer konularda nasıl biridir bilemem. Kendisi ile yalnızca yönetim kurulu toplantılarında görüşüyorduk. Bu nedenle çok iyi tanıdığımı söyleyemem. Aramızda yaş farkı da çok büyüktü. Bildiğim şey bankanın iyi durumda olduğu. Garipoğlu ile ilgili spekülasyonlar yüzünden bu durum başa gelmiş olabilir. Etraftada bankadan değil, onun adı yüzünden oldu deniyor.
       Önceki gün bankadan mudiler tarafından 100 milyon dolar çekilmiş. Demekki para var. Başka bankalara da para aktarılmış.

       Bundan sonra ne yapmayı planlıyorsunuz?
       Bundan sonra hiçbir şey yapmayacağım. Yasak kalkarsa yurtdışına çıkacağım. Asla bankada çalışmam. Bu bana ders oldu demiyeyim ama üzüldüm. İnsan hayatta hata da yapar. 1993 yılında Ağustos ayında emekli oldum. Aktif bir insanım. Enerjisini boşa sarfetmeyi sevmeyen bir kişiyim. Halen Trabzonspor yönetimdeyim. Ben şiir de yazarım. Şiirlerim bestelenerek marş ve şarkı yapıldı.

Darbede bile önceden uyarılır

       Size göre askerlik ile bankacılık arasındaki farklar ne?
       Birisi parayı diğeri insanı eğitiyor. Askerlikte ihtilal oluyor. Demokrasi isteyenler bunu benimsemiyorlar. Bankalara da el koyma böyle bir şey. İhtilallerden önce gidişatın kötü olduğuna dair yöneticiler ikaz edilir. Ancak başımıza gelen bu olayda ikaz yok. Bir gün önce Romanya'da banka açılışındaydık. İkaz olsa belki önlem alırdık.

'Servet beyanında bulunuyoruz'

       Her iki meslekte de disiplin çok önemli. Emir-komuta zinciri burada da var. Ben bankada çalışmaya başlayınca, aldığım eğitimi oldukça hissettirdim. Özellikle tasarruf tedbirleri konusunda disipline ettim. Ben bu bankadan nasiplenmedim. Olacak şey değil. bankaya girmeden önce servet beyanında bulunuyoruz. Buna baksınlar.

Genel Kurmay Başkanlığından döndü

       1928 Tokat doğumlu Muhittin Fisunoğlu, Karakuvvetleri eski Komutanlığından 1993 yılında sürpriz bir şekilde emekliye ayrıldı. Genelkurmay başkanı Doğan Güreş'in görev süresi dönemin başbakanı Çiller tarafından teammüllere aykırı bir biçimde uzatılınca Fisunoğlu için Genelkurmay Başkanlığı yolu kapandı.
       1993 yılının Nisan ayında Genelkurmay başkanlığı beklerken emekli olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhittin Fisunoğlu, Güreş'in kendi görev süresini uzatmayı kabul etmeyeceğine dair şeref sözü verdiğini söylemişti.
       Güreş şansını siyasette, Fisunoğlu ise finnas sektöründe aradı. Fisunoğlu şimdi, devlet tarafından el konan Sümerbank'ın yönetiminde olduğu için yurtdışı yasağı alan eski bir asker.