Ekonomi Muhteşem dörtlü pazarı karıştırdı

Muhteşem dörtlü pazarı karıştırdı

29.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Pazarlarda fiyat şampiyonları patates, soğan, domates ve limon oldu. Suriye’den patates ithalatının etkisi henüz yok ancak Adana hasadı patateste fiyatı ‘1 TL’ düşürmüş. Soğan 4 lira, domates 3 lira, limonun tanesi ise 1.5 TL!

Muhteşem dörtlü pazarı karıştırdı

Yağmur, dolu, fırtına derken bir türlü gelmeyen yaz sıcakları, semt pazarlarına da henüz uğramamış. Pek çok sebze ve meyvede yaz aylarında ucuzlayan pazarlar yok. Çarşıda, pazarda, markette gündem patates-soğan, domates-limon! Dikkatler pazarda 6, markette 7.5 lirayı gören patates fiyatı ile pazarda 5, markette 6 lirayı gören soğan fiyatı üzerinde.

Haberin Devamı

Son olarak Suriye’den ithal edilen patatesle birlikte fiyatların pazarda 2 lirayı göreceği belirtilmiş, Fiyatların ‘fırsatçılar nedeniyle yükseldiği, ithalatın bunu regüle edeceği ifade edilmişti. Soğan fiyatında ise Eskişehir ve Amasya’daki yeni hasatla düşüş görüleceği belirtilmişti.

Suriye değil, Adana

Sokağın nabzını tutmak için gittiğimiz iki semt pazarına da henüz Suriye’den gelen patates yoktu. Pazarcılar halden; Adana’dan yeni hasat patates, Reyhanlı’dan soğan getirmiş. Halde 3-3.5 liraya inen patates pazarda 4 liraya, yine halde 4 lira olan patates ise pazarda 5 liraya satılıyor. Patates soğan tezgahı olan pazarcı İbrahim Ağacı, “Halde fiyat 1 lira düştü. Bizde de 1 lira düştü. Hasat oldukça biz zaten fiyatın düşeceğini düşünüyoruz. Adana’dan hasat başladı, İzmir, İnegöl, Nevşehir, Niğde diye hasat yapılır. Halde Suriye ürünü görmedim. Yavaş yavaş gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

8 çuval yerine 2 çuval

Sebzeden meyveye onlarca çeşidi barındıran pazarlarda şu sıra patates soğan tezgahı bulmak da zor. Olan tezgahlar da aldıkları ürünü azaltmış. Pazarcı Battal Yılmaz, “Halden aldığım fiyat üzerine şu anda kar edecek bir fiyat koysam kimse gelip almaz. Zaten şu anda da alan 1 kilo ancak alıyor. Halbuki soğan patates dediğin normalde 3 kilodan az alınmazdı. Şu anda görüyorsunuz yeni ürün soğanı 5 liraya satıyorum. Tabi kimse almıyor. Daha önce 8 çuval getirirdim, şimdi 2 çuval getirdim” diye konuştu.

Limon deyip geçme

Pazarda limon bulmak zor iş! Tek bir tezgahta fileye doldurulmuş olarak satılır bulduğumuz limonun kilo fiyatı 10-12 lira. Ortalama 8 limon bir kilo oluyor. Bu hesapla limonun tanesi 1.25-1.5 lira arasında değişiyor. Bu yılın da sürprizlerinden olan domateste çeşitli türde, çeşitli fiyatlar var. Pazarda domates fiyat aralığı 3-8 lira. Geçen haftaya oranla 1 lira fiyatı inen domateste de yeni hasat bekleniyor.

Yine taze fasulye, yine sivri biber

Pazarın her yıl mutlaka fiyatta sürpriz yapan ürünleri olur! Fakat bir de sürpriz yapmadan her yıl fiyatta lider olanlar var. Bunların başında kuşkusuz taze fasulye, biber çeşitleri gelir. Geçen yıllarda hastalıklar, aşırı sıcaklar nedeniyle kilosu 12 lirayı aşan taze fasulye kilosu pazarda 5-6, markette ise 7-10 lira. Sivri biber yine çeşit çeşit 9 lirayı görüyor. Dolmalık biber de yükselişte. Fiyatı 4 lira.

Haberin Devamı

‘Fiyatı etikette bile yazmıyor’

Pazar esnafı fiyatların yüksek olmasından şikayetçi. Malları elinde kalan esnaf da fiyatların düşmesini bekliyor. ‘Patates soğan 1-2 lira değilse kim niye alsın’ diye arkamızdan bağıran bir esnaf, devamını şöyle getiriyor:

“Bu iki ürün her zaman fiyatı düşük olmalı. En fakir insanın bile evine giren üründür. Ekmek gibi.”

Fiyat yüksek olunca esnaf bazılarına etiket bile koymamış. Pek çoğu müşteriyi ‘hemen kaçırmak’ istemediğini belirtiyor.