Ekonomi MÜSİAD fuarında 'buluşlar' yarıştı

MÜSİAD fuarında 'buluşlar' yarıştı

17.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

MÜSİAD fuarında 'buluşlar' yarıştı

MÜSİAD fuarında buluşlar yarıştı


Eylem Türk


       Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)'ın bugün sona erecek olan 7'inci Güç Birliği Fuarı, değişik görüntülere sahip olduğu kadar ilginç ürünlere de ev sahipliği yaptı.
       Otomatik dolum ve paketleme yapabilen ayran makinasından, seccade desenli çelik kapılara kadar birbirinden değişik ürünlerin sergilendiği fuarda ayrıca iki özel radyo da fuar süresince canlı yayın yaptı.
       Katılımcı sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 20 oranında gerileyen fuarı yaklaşık 110 bin kişi ziyaret etti.

Seccade desenli kapı

       Öz-Ka ve Enes Çelik Kapı Sanayi, ilginç kapı modelleri ile fuarın dikkat çeken firmaları arasındaydı. Üzerine dini motifler işlenen çelik kapılar ile ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başaran firmanın yetkilileri, yoğun talep geldiğini belirttiler.
       Kapıların üzerine gerekirse "Cami, Kabe" gibi motiflerin de işlenebileceğini vurgulayan yetkililer, her çeşit fotoğrafın da modeller üzerinde uygulanabileceğini söyledi.
       MÜSİAD Fuarı'nda sergilenen ahşap kaplama çelik kapı fiyatlarının 70-80 milyon lira arasında değişiyor.

Bu makina kanatmazsa para yok!

Kombassan Holding'in iştiraklerinden Medical 2000 firmasının ürettiği lazerli kan alma makinası fuarın talep gören ürenlerinden birisi. Firma yetkilileri makinanın hastaların parmaklarından iğne ile kan alma devrini kapattığını söyleyerek, bu ürün için sağlık kuruluşlarından büyük talep gördüklerini belirttiler.
       Özel bilgisayar sistemi ile donatılan makinanın fiyatı ise 3 bin 500 dolar.

Petlas'tan F-16 lastiği

Kombassan'ın özelleştirme yoluyla holding bünyesine kattığı Petlas fuarda, Tükiye'nin ilk yerli F-16 uçak lastiğini sergiledi. Bir ay önce İngiliz Dunlop firmasının QTR testinden geçen lastikten 2 bin 500 adedi Türk Hava Kuvvetleri'ne verilmesi planlanıyor. Petlas yetkilileri, lastiğin 400 dolardan satılacağını kaydederek lastiklerin teslimatının önümüzdeki yıl yapılabileceğiniı belirtti. Petlas yetkilileri, daha önce F-16 uçaklarında Michelin, Good Year ve Aviation lastiklerinin kullanıldığını söyleyerek, yeni lastiklerin Polonya, Mısır ve Pakistan'a da satılacağını açıkladılar. Yetkililer ayrnıca, burun lastiklerinin 125 sortiye dayanıklı olduğunu söyledi.

Tesettürlünün iç çamaşırı ilgisi

       Fuarda en çok ilgi görenler arasında iç çamaşırı firmalarının ürünlerinin sergilendiği standlar oldu. Özellikle tesettürlü bayanların yoğun ilgi gösterdiği rengarenk iç çamaşırları kapış kapış satıldı.
       Şahinler İç Çamaşır Giyim Sanayi, bu ilgiye gecelik ve pijama defilesi ile karşılık verirken, defileye Demet Şener gibi ünlü mankenler katıldı.

Markalı yumurtalar

MÜSİAD Fuarı'na katılan gıda firmaları da dikkat çekmek amacıyla ilginç ürünlerini sergilediler. Un üretiminde 1974 yılından bu yana faaliyet gösteren Eriş Gıda firması da bu amaçla, üzerinde markası bulunan yumurtalarını ziyaretçilerin beğenisine sundu.
       Eriş markalı yumurtalar büyük ilgi görürken, yetkililer pazarlanma safhasında bu yolla güven sağladıklarını söyledi. Yetkililer ayrıca firmanın günlük 100 bin adet yumurta üretim kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.

Hocanın mayaladığı yoğurdu paketleyecek

Fuarın en ilgi çeken satandlarından birisi de 'Hodja' markalı otomatik ayran makinasının sergilendiği Tehlil Mekanik Otomasyon firmasının oldu. Hodja, ayrandan meyvesuyuna, şampuandan kolaya kadar her türlü sıvının dolumunu ve ambalajını otomatik uygulayabiliyor.
       Küçük ve orta ölçekli firmalar için düşünülerek hazırlanan makinanın fiyatı ise 8 bin dolar.
       Firma yetkilileri, iç pazardan sonra yurtdışına da ihraç etmeyi planladıkları bu makinanın öncelikle İtalya'ya pazarlanacağını söyledi.