Ekonomi Müslüman ülkeler, Helal Gıda’da Türkiye’nin liderliğini istiyor

Müslüman ülkeler, Helal Gıda’da Türkiye’nin liderliğini istiyor

28.09.2010 - 12:47 | Son Güncellenme:

Dünya genelinde 2 trilyon dolar büyüklüğe ulaşan “helal ve sağlıklı ürünler” sektöründe rekabet kızışıyor. Sektörün büyüklüğü Brezilya ve Çin gibi ülkelerin iştahını daha da artırıp rekabeti tetiklerken, Dünya Helal Konseyi (WHC)’nin üyesi olan Müslüman ülkeler Türkiye’yi sektörde liderliğe taşımayı hedefliyor.

Müslüman ülkeler, Helal Gıda’da Türkiye’nin liderliğini istiyor

Müslüman ülkeler, Helal Gıda’da Türkiye’nin liderliğini istiyor
Sine Fuarcılık’tan yapılan açıklamada, helal gıda sertifikalı ürünler hızla yaygınlaştığı, rekabet arttığı vurgulandı. Türkiye’de ilk defa CNR Holding Kuruluşu Sine Fuarcılık tarafından 30 Eylül- 03 Ekim 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı 2 milyara yaklaşan tüketicisi bulunan sektörü CNR Expo Fuar Merkezi’nde buluşturacağı dile getirildi.
Açıklamada, 2009 Kasım’ında Çin’in Qingdao kentinde düzenlenen Dünya Helal Konseyi(WHC)’nin 2010’da Türkiye’de toplanma kararının ardından WHC kongresiyle aynı tarihlerde düzenlenecek fuarın, Türkiye açısından da önemli bir fırsat olduğu vurgulandı. Açıklamada “Helal ürün sektöründe helal sertifikalı ürünlerin payı her artıyor ve yüzde 15’lere ulaşmış durumda. Hızla büyüyen bu pazarda özellikle Brezilya, helal kırmızı ve beyaz et üretiminde başı çekiyor. Büyük çekişmenin yaşandığı helal sertifikalı ürünler pazarında Çin de önemli oyuncu olmak için çeşitli yatırımlar yapıyor, Çin’de yatırım yapacaklara büyük kolaylıklar sağlıyor” denildi.

Haberin Devamı

MÜSLÜMAN ÜLKELER “TÜRKİYE” DİYOR
Müslüman ülkelerin, Türkiye’nin bu alanda lider ülke olmasını istediğine dikkat çekilen açıklamada, şu açıklamalara yer verildi:
“Endonezya, Malezya ve Filipinler’in bu konuda büyük çaba gösterdiği vurgulandı. Nitekim geçen yıl Çin’de yapılan WHC toplantısında Çinli yetkililerin konsey üyelerine, “Helal ve sağlıklı ürünleri burada üretin, fabrikalarınızı burada kurun, destek sağlayalım” çağrısının taraftar bulmadığı ortada. Bunun en büyük sebebi WHC’nin müslüman bir ülke olan Türkiye’den yana oluşu. Türkiye’nin coğrafi konumu, diğer müslüman ülkeler arasındaki saygınlığı, lojistik üssü oluşu, gelişen ve modern kimliği gibi unsurlar da bu istekte önemli bir yere sahip.”

Haberin Devamı

FUAR ÖNEMLİ BİR FIRSAT YARATACAK
Açıklamaya göre dünya üzerinde helal ve sağlıklı ürünler toplam 2 trilyon dolarlık bir hacme ulaşmış durumda. Türkiye bu konuda henüz yolun başında. Sektör yeni yeni gelişiyor.
30 Eylül- 03 Ekim 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı’nın sektörün Türkiye’deki gelişiminde bir sıçrama tahtası olması bekleniyor. Ayrıca fuarla aynı tarihlere denk getirilen Dünya Helal Konseyi’nin (World Helal Council- WHC) 8. toplantısı da fuara sinerji katacak. Konseye üye ülkelerden 200 kişinin katılacağı toplantıyı yurt dışından gelen çok sayıda basın mensubu da takip edecek.

KATILIMCILARIN YÜZDE 30’U YABANCI
Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı’na 50 firma katılıyor. Fuar katılımcılarının yüzde 30’u yabancı ve ağırlıklı olarak Malezya ve İran’dan. Almanya, Brezilya, Endonezya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Malezya, Mısır, Pakistan ve Suudi Arabistan’ın aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden fuara alım grupları geliyor.