Ekonomi ‘Nazlı’ zengin turist Türkiye’ye gelecek

‘Nazlı’ zengin turist Türkiye’ye gelecek

29.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Zor yılları geride bırakarak turizm sektörü, artık geliri artıcı çalışmalara odaklandı. Nitelikli turist hamlesini başlatan sektör, geliri artırıp, pazarı çeşitlendirirken kişi sayısında ulaştığı rakamları da yükseltmeye devam edecek. Yeni Ekonomi Programı’da da turizmin çeşitlendirilmesi ve nitelikli turist ile yeni pazarlara ağırlık verilmesi hedefleniyor.

‘Nazlı’ zengin turist Türkiye’ye gelecek

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı (TÜRSAB) Firuz Bağlıkaya yaptığı özel açıklamada, bu yıl 40 milyon turist sayısına ulaşılacağını, yeni dönemde ana hedefin nitelikli turisti ülkeye çekmek olduğunu söyledi. Turizmde geliri artırma hedefiyle çalıştıklarını vurgulayan Bağlıkaya, ancak yüksek kişi sayısından da vazgeçmeyeceklerine dikkat çekti. Bağlıkaya, “Zengin turist elbette nazlı oluyor, seçici oluyor. Önümüzdeki en büyük engel ‘güvenlik endişesiydi’ bu aşıldı. Ulaşım sorunu var. Bu da yeni havalimanının hayata geçmesi ve karşılıklı ilişkilerin güçlendirilip, uçuşların artırılmasıyla aşılacak” dedi.

Haberin Devamı

Kongre vurgusu

‘Zengin turisti’ çekmek için özellikle kongre, cruise, sağlık turizmi alanlarında yeniden önemli hareketler oluşturulması gerektiğini vurgulayan Bağlıkaya, “Bizim özellikle kongre turizmini desteklememiz gerekiyor. Dünyanın her yerinde kongre turizminde KDV iadesi yapılırken Türkiye’de yapılmıyor ve bu nedenle diğer ülkelerle rekabette zorlanıyoruz. Bunun için bir kanuni düzenleme gerekiyor. 2 bin dolar ortalama harcaması olan bir kongre turistine 150-200 euroluk KDV iadesiyle teşvik verilmesine bir zararı olamaz. Hibe anlamında bir teşvikten bahsetmiyoruz. Sadece niş alanlarda bu teşviklerin verilmesi gerekiyor ki uluslararası rekabette geri kalmayalım” dedi.

‘Düğün’ başlıyor

Geliri artırmak amacıyla TÜRSAB’ın yürüttüğü çalışmalardan örnekler veren Bağlıkaya, “Japonya’da Türkiye’yi tanıtıcı bir ek çıkardık. Düğün turizmi için 200 tane Hintli tur operatörünü ağırlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Acenteler için yeni yasa çalışması yapıldığı bilgisini veren Bağlıkaya, “Eski yasada mesela dijital düzenleme yok. Yeni yasa için seyahat acentelerinin tamamından görüş istiyoruz. Bundan sonra satılan üründen tamamen tur operatörü sorumlu olacak. Aracı seyahat acenteleri sorumlu olmayacak” dedi.

YÜZDE 40 ZAM GELİYOR

Bağlıkaya, gelecek yaz yerli turistin tatil faturasının artacağının da sinyalini verdi. Bağlıkaya, “Birçok otel yabancı kapasitesini artırdı, yerliyi kıstı. Yüzde 80 kapasite yabancıda olacak. Geçen sezon yerli kapasite 30-35’lerdeydi. Euro bazında da artış yaşandığı için oteller yüzde 40 oranında zamlanacak. Bu nedenle önümüzdeki sene için erken rezervasyon çok daha büyük önem taşıyor” dedi.

8 AYDA 27 MİLYON TURİST

Türkiye’ye, yılın 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22.92 artışla 27 milyon 23 bin 134 yabancı ziyaretçi geldi. Turist sayısı ağustosta ise yüzde 15.56 artışla 5 milyon 383 bin 332 milyon oldu.

%80 DOLULUK

TÜROB’un açıkladığı verilere göre Türkiye’de Ağustos 2018 otel doluluklarının yüzde 1.4 artarak yüzde 76.2 oldu. Doluluk oranı İstanbul’da yüzde 83.8’e, Antalya’da yüzde 80.4’e çıktı.