Ekonomi Nükleerde üniversite şartı çıktı, anlaşma olmayabilir

Nükleerde üniversite şartı çıktı, anlaşma olmayabilir

06.08.2010 - 00:38 | Son Güncellenme:

Akenerji’nin Trabzon, Araklı’daki Akocak HES’inin açılışına katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral için Güney Koreli KEPCO ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “Uluslararası yatırımcıya nükleer santralle alakalı bir üniversite kurmasını da teklif ediyoruz” dedi

Nükleerde üniversite şartı çıktı, anlaşma olmayabilir

Yıldız, “Bu ayın sonuna kadar mutlaka bir mutabakat noktası yakalamamız lazım. 4-5 tane temel konumuz var. Bir kısmında henüz anlaşmış değiliz. Sonunda da anlaşamayabiliriz” diye konuştu.
“İki nükleer santral kurarsak, bu eğitim programlarının yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle uluslararası yatırımcıya nükleer santralle alakalı bir üniversite kurmasını teklif ediyoruz” diyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Rus tarafına da bunu teklif edecek misiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bir nevi şart oluşturacağız.”

Baykal’a HES teşekkürü
Bakan Yıldız, hidroelektrik santrallere karşı yürütülen kampanyalara itiraz ettiği için eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a teşekkür etti. Yıldız, “İktidarıyla, muhalefetiyle ayrı gayrı düşmeden mutabık kalarak bu kaynaklarımızı ön plana almamız lazım. ‘HES düşmanlığına kendinizi kaptırmayın. HES’i düşman görüp aman ülke tahrip ediliyor diye bir duyguya kapılmayın’ diyen Sayın Deniz Baykal’a teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Akenerji portföy büyütüyor
Akkök grubu ve Çek CEZ’in ortak iştiraki Akenerji, portföyündeki yenilenebilir enerji payını artırma stratejisi kapsamında Trabzon sınırları içindeki Akocak hidroelektrik (HES) santralının açılışını dün yaptı. Akkök Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Raif Dinçkök, yatırım maliyeti 124 milyon dolar olan santralın açılışında, 81 megawatt (MW) kurulu güce sahip Akocak HES’in ardından 7 HES tesisini daha devreye alarak portföylerine toplam 373 MW yenilenebilir güç daha ekleyeceklerini söyledi. Akenerji, 100 MW’lık Uluabat HES’i de bu yıl içinde devreye almayı planlıyor. Akenerji ayrıca Balıkesir’de geçen yıl devreye aldığı 15 MW kapasiteli Ayyıldız rüzgar santralınde de yılda 52 milyon kilowatt/saat elektrik üretiyor.