Ekonomi O yaparsa sen de yaparsın

O yaparsa sen de yaparsın

10.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

BinYaprak ve Turkish Women International Network kurucusu Melek Pulatkonak, “Mottomuz, ‘O yaparsa ben de yaparım’. Mottomuza ve bu satırları okuyan senin gücüne inanıyorum” diyor

O yaparsa sen de yaparsın

Hep diyoruz ya her insan bir hikaye diye, bizden bir hikaye anlatmak istedik size bu hafta. Melek Pulatkonak. İlk Yaprak Meleğimiz... “Ah şu kadınlar bir araya gelse neler değişmez” diyerek kadının kadınlardan ilham aldığı bir dünya hayali ile yola çıkan Melek, “Bugün ve her gün hepimizin kadının iş hayatında yükselmesi ve hayalindeki meslekte ilerlemesi için bir şey yapabiliriz” diyor. O bir şey bir video paylaşmak, bir deneyim aktarmak ya da kendi hikayemizi anlatmak olabilir.

Haberin Devamı

- Sizi tanıyabilir miyiz?

Turkish Women International Network ve BinYaprak’ın kurucusuyum. Kadının iş hayatında yükselmesine kafayı takmış bir sosyal girişimciyim. 20 sene yurt dışında hayal ettiğim işlerde, hayal edemediğim yetkinlik ve liderlikte insanlarla çalıştım. 2011’de Microsoft Türkiye’de Genel Müdür Yardımcısı olarak Türkiye’ye döndüm. 2013’ten beri tam zamanlı sosyal girişimciyim.

- Sizi lider ya da kişi olarak değiştiren, olgunlaştıran, buymuş dedirten bir başarısızlık anınız var mı?

Hangi birini anlatsam. İş hayatımın ilk başarısızlığı beni en sarsanı olmuştu. New York’ta bir ekonomist ile çalışıyorum. Analisttim, iş hayatımda ilk senem. Yöneticimin Çin’de yapacağı bir sunumu işgüzarlığım sayesinde Çinceye çevirme önerim beraberinde tonla iş ve aksiliği de beraberinde getirdi. Tercümanlık şirketi hatasından kaynaklanan bir sorunu sabaha kadar uykusuz düzeltmeye çalıştıktan sonra çok haksız işittiğim azarın sonunda kendimi tuvalette buldum. Uykusuzluk ve toyluğun kırgınlığıyla akan gözyaşlarımı durdurmam ve kendimi sakinleştirmem, bölümde konuyu gören kadınların kolektif desteğiyle ve 15 dakika sonra oldu. Kontrolüm dışında bir hata için azarlanmak çok gururuma dokunmuştu. İş hayatının beni ağlatan ilk ve son an oldu. Sonra düşündüm, gözyaşlarım çok kıymetli. Ardından çok daha büyük hatalar yaptım, ama hiçbirine bu kadar üzülmedim. Hataları ve dersleri sakin ve yılmadan kucaklamayı, hata yapmadan kazanımların olmadığını anladım.

Haberin Devamı

Mış gibi yapma!

- Bir gününüz nasıl geçiyor? Gün kaçta başlıyor, kaçta bitiriyorsunuz işi?

Sabah 07.00’de güne başlıyorum, günüm pat diye 18.00’de bitiyor. Arada toplantılar, beyin fırtınaları ve bolca problem çözdüğüm anlar var. Zaman hızlı ve keyifli akıyor. Akşamları katılmam gereken bir etkinlik olursa 21.00 gibi evde oluyorum.

- İşte sizi çıldırtmak için ne yapalım?

Mış gibi yapmak. İşte işi yapıyormuş gibi yapmak. Hayatta karşındakini anlıyormuş gibi davranmak. Mışçılar, sizi görüyoruz. Size de bize de, hepimizin vaktine yazık çünkü hayat kısa.

Haberin Devamı

- Şu an hangi kitabı okuyorsunuz?

John Rossman’ın ‘The Amazon Way’ kitabını okuyorum. Büyük hayallere koşarken malum önce kendinizi, sonra çevrenizi bayağı hırpalıyorsunuz, başkalarının deneyimlerini çok okurum.

- İşte kilitlendiğinizi hissettiğinizde ne yaparsınız?

Masamdan kalkıp dolaşırım. İşin içinden çıkamıyorsam başka bir işe geçerim.

- Hayatınızın dönüm noktası ne idi?

Üç önemli dönüm noktam var. Anne-babamın boşanması - çocukluktan yetişkinliğe geçiş. Üniversiteyi yurt dışında okumam ve ardından yurt dışında geçen 20 sene - aileden bireyliğe geçiş. TED konferanslarına katılmam - çözümün parçası olan eylem ve fikirlere geçiş.

İlham avcısı!

- Gizli kahramanınız kim?

Dönüm noktalarımda çok kahramanım oldu. Annem, babam, halam ve Coşkun abim ilk kahramanlarım. Ardından Atatürk, Marie Curie, Jeff Bezos, Tim Ferris, Guy Kawasaki, Seth Godin, Sunny Bates ve Chris Anderson beni kanatlandırdı. Her gün farklı bir BinYaprak üyesi ya da TurkishWIN kadını kahramanım oluyor. Şanslıyım işimiz ilham avcılığı!

Haberin Devamı

- Hedeflerinizi nasıl koyarsınız? Şimdi, 1 yıl, 5 yıl, 10 yıl...

Hedef koymaya bayılırım! Sağlıklı yaşama dair aylık, iş hayatı için 20 seneyi bulan hedef ve hayallerim var.

- 20 yaşına dönseydiniz neyi farklı yapardınız?

Sakin kalmayı ve telaş etmemeyi daha erken öğrenirdim. Aynı deneyimlerden, bir gram bile değiştirmeden keyifle ve sindirerek geçmek çok leziz olurdu.

Kariyer gününde buluşalım

TurkishWIN’in beş yıldır düzenlediği, Türkiye’deki ilk ve tek kadın odaklı kariyer etkinliği olan Genç Kadın Kariyer Günü bu sene 16 Mart 2019 tarihinde Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenecek. Yirmiden fazla konuşmacıyla iş dünyasından birçok önemli ismi, iş hayatına atılmaya hazırlanan 1000’den fazla üniversiteli genç kadını, kadın yeteneklere yatırım yapan şirketler ve iş hayatında kız kardeşlik için ben de varım diyen çalışan kadınlar Yeditepe Üniversitesi’nde buluşacak. Etkinliğe katılmak isteyen öğrenciler, www.genckadinkariyergunu.com adresinden kayıt olabilirler.

‘Küçük çantalara sığamıyorum’

Haberin Devamı

- Çantanızda olmazsa olmaz ne var?
Cep telefonum, powerbank, kalem kutum, ruj, son zamanlarda iyice küçülttüğüm laptop’ım ve bir not defteri. Evet küçük çantalara sığamıyorum.

- Sabah çay mı kahve mi?
Türk kahvesi.

- Şu an bu işi yapmıyor olsaydınız ne yapıyor olurdunuz?
Veteriner.

Yazarlar